Talous

Kaupunkien sähkölaitoksilta valitus kantaverkkomaksusta Laitokset sanovat joutuvansa pulittamaan kymmenien miljoonien lisäkustannukset

Tilaajille

Suurten kaupunkien sähkölaitokset ovat tyytymättömiä uuden sähkömarkkinalain tuomiin ensimmäisiin uudistuksiin. Sähkölaitoksia ei tyydytä sähkönsiirron valtakunnallisen kantaverkon uudet maksut, joista kantaverkon omistajat, IVO Voimansiirto ja Teollisuuden Voimansiirto, ovat päässeet sopimukseen.

Kaupunkien sähkölaitokset katsovat, että uudet hinnoitteluperusteet merkitsevät niille lisäkustannuksia useita kymmeniä miljoonia markkoja vuodessa. Uudistus on näitten laitosten mielestä samalla tulonsiirto kaupunkiasiakkailta muille kuluttajaryhmille.

Lopputulos olisi laitosten mielestä uuden sähkömarkkinalain vastainen, koska laki pyrkii kohtuuhintaisen sähkön turvaamiseen tasapuolisella ja syrjimättömällä verkkohinnoittelulla.

Mäki päättää kuukaudessa

Helsingin energialaitoksen lisäksi valituksessa ovat mukana Espoo, Vantaa, Jyväskylä, Lahti, Oulu, Tampere, Vaasa, Kuopio, Lappeenranta, Pori ja Turku.

Uuden lain tarkoituksena on sähkömarkkinoiden vapauttaminen siten, että verkoista tulee yleinen siirtopaikka. Verkkoa hallussaan pitävä yhtiö joutuu välittämään myös muitten laitosten sähköä, jos asiakas niin haluaa.

Suurille kuluttajille verkko vapautui jo marraskuun alussa ja kokonaan markkina avautuu ensi vuoden alussa.

Sähkönsiirron kantaverkosta IVO Voimansiirto pitää hallussaan noin 80 prosenttia ja loput 20 prosenttia on Teollisuuden Voimansiirrolla.

Kantasiirrosta miljardi markkaa

Kantaverkkomaksuilla on ilmoitettu koottavan yhteensä noin miljardi markkaa vuodessa. Maksuun kuuluu kolme osaa, joista niin sanottu markkinapaikkamaksu on 40 prosenttia, käyttömaksu toiset 40 prosenttia ja sähkön häviömaksu 20 prosenttia.

Kaupunkien sähkölaitoksia tämä jako ei tyydytä. Niitten mukaan vain häviömaksuille on esitetty selvät perusteet, mutta kahdelle muulle komponentille ei.

Kaupunkilaitokset ehdottavat sähkötarkastuskeskuksen johtajalle, että kantaverkkomaksua muutetaan kustannusvastaavuuden mukaan. Silloin markkinapaikkamaksun osuus olisi 20 prosenttia, käyttömaksun 60 prosenttia ja häviömaksun 20 prosenttia.

Laitokset pitävät tätä jakoa itselleen parempana, koska ne tuottavat 60 prosenttia sähköstään itse, ja se kulutetaan paikallisesti, jolloin tavaraa liikkuu vain vähän kantaverkon kautta.

Laitokset pitävät kummallisena, että IVO ja Teollisuuden Voimansiirto haluavat veloittaa kantaverkon "markkinapaikan ylläpidosta" 400 miljoonaa vuodessa.

Kaupunkien sähkölaitosten tekemä valitus kantaverkosta on toistaiseksi ainoa, jonka Reijo Mäki on saanut pöydälleen. Kun markkinoiden vapautuminen etenee, hän joutuu epäilemättä selvittämään myös, miksi paikallisten jakelulaitosten siirtokustannukset vaihtelevat runsaasti.

Esimerkiksi Helsingin Energia siirtää keskisuurelle teollisuudelle sähköä 12,6 pennin kilowattihinnalla, mutta Kouvolan Seudun Sähkö alle seitsemällä pennillä.

Uuden lain mukaan siirtohinnan on oltava "kohtuullinen". Tätä kohtuullisuutta Mäki joutuu tulkitsemaan. Sähkömarkkinakeskus voi määrätä muuttamaan tariffeja.

Yrityskaupat tarkkailuun

Suurin esillä olleista järjestelyistä on ruotsalaisyhtiö Vattenfallin esisopimus Hämeen Sähkön ostosta. Jos se ostaa suunnitellun osan yhtiöstä, se joutuu lunastamaan osakkeet myös lopuilta halukkailta. Kaikkien osakkeiden ostoon on laskettu menevän lähes 900 miljoonaa markkaa.

Viranomaiset tarkkailevat omistajavaihdosten vaikutuksia sähkön hintaan. Kauppa- ja teollisuusministeriön mukaan yrityksestä maksettua hintaa ei saa kuitata nostamalla sähkön siirtohintaa tai pienkuluttajien sähkön kokonaishintaa.

Ministeriön mukaan sähköverkkoon sijoitetulle pääomalle hyväksytään kuitenkin "kohtuullinen" tuotto.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin jo lähtemään pois ja palaamaan huomenna asiaan

  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  9. 9

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  10. 10

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää