Talous

Talousministerit viitoittivat rahaliiton suuret linjat Eurorahan nimi jäi valittavaksi huippukokouksessa Madridissa

Tilaajille

BRYSSEL - Erimielisyydet ratkaisevan Emu-päätöksen ajankohdasta ja julkisen velan liikkeellelaskun valuutasta jäivät varjostamaan EU:n valtiovarainministerien Ecofin-neuvoston suurta ja pitkää Emu-kokousta maanantaina.

Pienistä näkemyseroista huolimatta ministerit pystyivät sopimaan hankkeen suuret linjat, jotka vievät unionin yhteiseen rahaliittoon 1.1.1999 ja tuovat kansalaisten lompakoihin yhteisen eurovaluutan kaksi vuotta myöhemmin.

Ministerit eivät kuitenkaan pystyneet tekemään lopullisia päätöksiä. Ne jäävät valtioiden ja hallitusten päämiestasolla tehtäviksi Madridin huippukokouksessa ensi kuun puolivälissä.

EU:n Emu-komissaarin Yves-Thibault de Silguyn mukaan Madridista odotetaan kolmea poliittista päätöstä. Ne ovat yhteisen rahan nimi, julkisen velan liikkeellelaskun valuutta rahaliiton aloittamisen jälkeen sekä päivämäärä, jona tehdään päätös kolmanteen vaiheeseen siirtyvistä EU-maista.

Kaikissa kolmessa asiassa näkemyseroja on lähinnä rahaliittohankkeen kahden vahvan maan Ranskan ja Saksan välillä. Saksa on esittänyt nimeksi euroa kun taas Ranska on vanhan, Maastrichtin liittosopimuksessakin käytetyn ecun kannattaja.

Ecofin-ministerit eivät ottaneet tähän asiaan kantaa. Heiltä lähtee Madridiin papereita, joissa rahayksikön nimenä käytetään hakasuluissa olevaa kirjainta a.

Ranska haluaisi, että kaikki 1.1.1999 jälkeen Emu-maissa liikkeelle laskettava julkinen velka olisi eurorahaa. Saksa ei esittäisi näin tiukkaa vaatimusta.

Päätöstä ei pystytty tekemään, mutta sen sijaan päätettiin, että julkinen ecu-velka muutetaan uudeksi valuutaksi vaihtosuhteella 1:1 ja että 1.7.2002 jälkeen kaikki kotimainen julkinen velka lasketaan liikkeelle eurovaluutassa.

Hankalin kiista koskee päivämäärää, jona huippukokous päättää Emuun siirtyvistä maista. Jo aiemmin on sovittu, että päätös perustuu vuoden 1997 toteutuneeseen talouskehitykseen.

Se yritetään selvittää mahdollisimman nopeasti, mutta lopullista tietoa ei voida saada ennen kuin vuosi on loppunut. Tämä ei sovi Ranskalle, jossa on kansalliskokousvaalit maaliskuussa 1998.

Hallitus tahtoisi mennä niihin varmana siitä, että Ranska pääsee Emuun. Näin ollen Ranska haluaa, että päätös tehdään jo vuoden 1997 lopulla. Tämä taas ei sovi rahaliiton vakautta tiukasti vahtivalle Saksalle.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Edis Tatli kohtaa EM-ottelussa Francesco Pateran – HS seuraa ottelua

  7. 7

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  8. 8

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  9. 9

   Keihäslegenda Seppo Räty palkittiin veikeällä summalla – liittyy hirmukiskaisuun

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää