Talous

Krp tutkii Nurmeksen Sähkön järjestelyjä

Tilaajille

Keskusrikospoliisin Joensuun toimisto tutkii, rikkoivatko nurmeslaiset kunnallispoliitikot lakia järjestellessään Nurmeksen Sähkön omistusta. Tutkintapyynnön tekivät kaupungin tilintarkastajat.

Tilintarkastajat epäilevät kaupungin edustajien toimineen Nurmeksen Sähkön hallituksessa vastoin kaupungin etua. Sähköyhtiö rahoitti viiden miljoonan markan suuruiset omien osakkeiden kaupat turvatakseen yhtiön omistuksen paikallisissa käsissä.

Osa sähköyhtiön osakepotista siirtyi Sähkön tytäryhtiön, Nurmeksen Voiman, kautta viime kesänä perustetulle Nurmeksen Energiasäätiölle. Myös hallituksen jäsenet ostivat osakkeita lunastushintaan tilintarkastajien mukaan ilmeisessä hyötymistarkoituksessa.

Energiasäätiön on määrä maksaa osakekaupat Nurmeksen Sähkölle vuoden 1997 loppuun mennessä. Energiasäätiö on tarjonnut kaupungille 11,9 miljoonaa markkaa kaupungin osakkeista.

Säätiön hallitus on itseään täydentävä ja siihen kuuluu Nurmeksen Sähkön hallituksen jäseniä.

Virkamiehen mutkikas vastuu

Issakaisen mukaan rikoslain tarkoittama virkavastuu koskee ainakin kaupunginjohtaja Pertti Vainionpäätä ja kaupunginhallituksen puheenjohtajaa Riitta-Liisa Pelkosta (sd). Muiden hallituksen jäsenten osalta tutkitaan luottamusaseman väärinkäyttöä.

Virkamiesten osalta kyseeseen voi rikoslain perusteella tulla virka-aseman väärinkäyttö, virkavelvollisuuden rikkominen tai tuottamuksellinen virkavelvollisuuden rikkominen.

"Virkamiehen vastuu ulkopuolisen osakeyhtiön hallinnossa on mutkikas, koska hallituksissa olo ei ole kenenkään varsinainen virkatehtävä."

Osakkeita lunastushintaan

Issakaisen mukaan puolueet ovat valinneet edustajat sähköyhtiön hallitukseen. Käytännössä samat henkilöt ovat pitäneet paikkoja hallussaan vuosikaudet, jopa vuosikymmenet.

Nurmeksen Voiman hallituksen jäsenet ostivat vajaa vuosi sitten itselleen yhtiön stipendirahaston osakkeet, kaikkiaan 2032 kappaletta. Osakkeista he maksoivat lunastushinnan 32,50 markkaa kappaleelta.

Kun asia myöhemmin tuli julkiseksi, hallituksen jäsenet yhtä lukuunottamatta myivät osakkeet samalla hinnalla energiasäätiölle.

Stipendirahaston purkamiseen ryhdyttiin jotta päästäisiin lainvastaisesta omien osakkeiden omistamisesta. Nurmeksen Sähkön hallituksen jäsenet eivät tarjonneet osakkeita ulkopuolisille. vaikka yhtiöjärjestys siihen velvoitti. Hallitus hyväksyi käytännössä itse omat kauppansa.

Issakaisen mukaan kaupasta ei tullut markankaan etua. "Joittenkin mukaan kaupoilla on tavoiteltu arvonnousua siinä välissä. Julkisen painostuksen vuoksi ostajat joutuivat myymään osakkeensa samalla hinnalla kuin ostivatkin. Asianomaiset varmasti esittävät asian toisin." Issakainen tiivistää osakekaupat siten, että laittomasta olotilasta on päästy lailliseen laittomalla toimella.

Pienellä paikkakunnalla lähes kaikki keskeiset vaikuttajat ovat sotkeutuneet sähköyhtiöön. Nurmeksen nimismies on ilmoittanut julkisesti, etteivät osakekaupat ylitä syytekynnystä. Nimismies valittiin joulukuun alussa Nurmeksen Sähkön hallitukseen.

Kaupunginjohtaja Vainionpää kertoo ostaneensa osakkeet, kun osakkeiden tuotoilla ei voitu enää merkitä stipendirahaston osakkeita. "Omistus haluttiin pitää yhtiön sisällä ja osakkeita tarjottiin hallituksen jäsenille. Kullekin tuli 250 osakkeen salkku kahdeksan tuhannen markaan hintaan. Ne myös myytiin samalla hinnalla säätiölle", hän kertoo.

Säätiön perustamisesta hän sanoo, ettei siinä ole mitään vahinkoa tapahtunut. Rahat ovat yhtiöiden sisällä säätiössä. "Kaupungin kannalta ei ole muuta valitettavaa kuin se majesteettirikos, että sähköyhtiö perusti säätiön informoimatta kaupunkia riittävästi", Vainionpää sanoo.

Vainionpää myöntää olleensa itse hallituksen jäsenenä tietoinen säätiön perustamisesta. Nyt hän ei enää istu sähköyhtiön hallituksessa. Siitä on joutunut eroamaan mm. hallituksen puheenjohtaja Vilho Tikka (kesk), joka on nyt energiasäätiön hallituksen puheenjohtaja. Hän ei mielestään ollut kaupungin edustajana sähköyhtiön hallituksessa.

Päätös säätiön perustamisesta syntyi, kun Nurmeksen virkamiesjohto oli esittänyt sähköyhtiön myyntiä ja pelättiin, että yhtiö luisuu ulkopuolisten ostajien esimerkiksi Kyppivoiman tai Pohjois-Karjalan Sähkön omistukseen. Sen hallituksen puheenjohtaja on myös Nurmeksen valtuuston puheenjohtaja.

Myynnillä kaupunki olisi päässyt noin 70 miljoonan veloista. Sähköyhtiön myynti oli ajankohtainen myös puolitoista vuotta sitten, jolloin asiasta oli tehty kunnallisaloite. Aloitteen teki kaupungin tilintarkastaja, joka istuu nyt valtuustossa. Se kuitenkin kariutui valtuustossa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin jo lähtemään pois ja palaamaan huomenna asiaan

  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  9. 9

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  10. 10

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää