Talous

Elinkeinoelämä suhtautui rauhallisesti kommunistien vaalivoittoon Venäjän talous- uudistukset saattavat hidastua

Tilaajille

MOSKOVA - Venäjän talousuudistukset voivat hidastua jonkin verran ja maan mahtava öljyteollisuus saattaa joutua maksamaan verorästejä kommunistien vaalivoiton vuoksi, talouselämän edustajat arvelivat Moskovassa tiistaina.

Ulkomaiset ja venäläiset yrittäjät uskovat kuitenkin, että sunnuntain parlamenttivaaleissa pärjänneet punaiset voimat eivät voi kääntää kelloa taaksepäin: markkinatalous tekee tuloaan jäädäkseen pysyvästi Venäjälle.

"Vaalitulos oli markkinoille myönteinen uutinen", maan suurimpiin pankkeihin kuuluvan Menatepin sijoitusyhtiössä työskentelevä arvopaperikauppias Peter Kizenko luonnehti.

Markkinat ovat vaalien jälkeen olleet rauhalliset. Arvopaperimarkkinat, joilla on mukana paljon ulkomaisia sijoittajia, eivät ole hievahtaneet. Myös ruplan kurssi on pysynyt vakaana.

Peter Kizenko sanoi, että markkinat olivat osanneet odottaa Gennadi Zjuganovin voimannäyttöä. Zjuganovin äänisaalis jäi kuitenkin pienemmäksi kuin yritysmaailmassa ounasteltiin, Kizenko sanoi.

Kenraali Aleksandr Lebedin maineella ratsastaneen, kansallismielisen Venäläisyhteisöjen kongressin mahdollinen menestyminen oli sen sijaan huolestuttanut kovasti markkinavoimia. Yritysten kansallistamista ajanut puolue ei näyttänyt yllättäen ylittäneen parlamentin alahuoneen duuman kynnystä.

Gennadi Zjuganovin johtama kommunistipuolue on vaatinut joidenkin jo yksityistettyjen, mutta huonosti kannattavien yritysten palauttamista valtion helmaan. Kommunistit haluavat myös lisätä sosiaalimenoja ja säädellä hintoja muun muassa öljy- ja kaasusektorilla.

Kizenkon mielestä "pöytään on jo lyöty liikaa rahaa", jotta kommunistit ryhtyisivät tekemään suuria muutoksia. Kommunistitkin ovat meklarin mukaan huomanneet, että nykyaikana raha ja markkinauudistukset tuovat valtaa eikä vahva armeija.

Vaikutusvaltaisen liikkeenjohtajien etujärjestön edustaja Igor Hazanov sanoi venäläisten yritysjohtajien katselevan rauhallisin mielin vaalien jälkeistä maisemaa. "Meidän mielestä kommunistit eivät voittaneet", Pyöreä pöytä -järjestön Hazanov sanoi.

Hazanov totesi, että vasemmistolaiset ja kansallismieliset ryhmät näyttivät keränneen saman verran ääniä kuin vaaleissa kaksi vuotta sitten. Kommunistien äänitili kasvoi muun muassa vanhoillisten agraarien kustannuksella, jotka jäivät duuman ulkopuolelle. Uudistuksia vastustava vasemmisto-oppositio itse asiassa kutistui, Hazanov totesi.

Hän sanoi, että kommunistit eivät rohkene ryhtyä kansallistamaan jo yksityistettyä omaisuutta, vaikka heille siihen tarjoutuisi tilaisuus. "Länsi ei siitä tykkäisi, ja Kansainvälisen valuuttarahaston lainat loppuisivat." Hazanov kertoi huvittuneena, että kommunistiedustajat hyötyvät muiden parlamentaarikkojen tavoin kovasti yksityisestä liike-elämästä. Yrittäjät ja pankit lobbailevat ja voitelevat estoitta kansanedustajia, jotta bisnekselle edullisia lakeja säädettäisiin.

"Kommunistikin ansaitsee näin yli kaksi tuhatta dollaria kuussa (noin 10000 markkaa), ja kuka sellaisesta haluaisi luopua", hän heitti.

Hazanov yhtyi yleiseen mielipiteeseen, että uudistukset voivat jossain määrin hidastua. Tämä koskisi hänen mukaansa mahdollisesti maanomistusta, josta vanha duuma ei vielä päässyt yksimielisyyteen. Mielipiteet eroavat jyrkästi muun muassa siinä, voiko maata ostaa ja myydä vapaasti.

"Maanomistuslain säätämisestä tulee myrskyisä. Punaistenkin johtamat yhtiöt laskevat kuitenkin jo sen varaan, että maa-alue, jolla tehdaskiinteistöt seisovat, kuuluisivat yrityksille. Muutoin yritykset eivät pysty houkuttelemaan sijoittajia ja tuikitarpeellista länsirahaa."

Zjuganov vakuutti hyvää tahtoa länsiyhtiöille

"Pohdimme juuri sveitsiläisen, hollantilaisen ja amerikkalaisten yritysten edustajien kanssa vaalitulosta, ja olemme hyvin mielissämme", Charo sanoi hilpeänä.

Hänen mukaansa tyytyväisyys johtui siitä, ettei kukaan uskonut takaiskuihin. Vasemmiston äänikakku ei kasvanut kahden vuoden takaisesta, hän huomautti. "Ja vaikka kommunistit olisivat saaneet vielä enemmän paikkoja, duuman valta on vähäinen." Gennadi Zjuganov oli jokin aika sitten kauppakamarin lounaalla, jossa hän tapasi kymmeniä ulkomaisia vaikutusvaltaisia yritysjohtajia. Lounaalla hän vakuutti, ettei länsisijoittajilla ollut syytä huoleen eikä hän käyttäisi "perustuslain vastaisia keinoja" muuttaakseen uudistusten kulkua maassa, Charo kertoi.

Öljyteollisuus joutuu tiukoille

Peter Charon mukaan Venäjän öljy- ja kaasuteollisuus sekä pankki- ja finanssipiirit tekevät kuitenkin kaikkensa, ettei Zjuganov pääse presidentiksi asti ensi kesän vaaleissa. Zjuganov itse on jo aloittanut lähtölaskennan maan johtoon.

Maassa olevilla, suuria sijoituksia kaavailevilla läntisillä öljy-yhtiöillä ei ole syytä huoleen, mutta kotimaan yritykset voivat joutua jo nyt maksamaan valtavia verorästejään, arvioi Vladimir Afanasijev, kansainvälisen öljyjulkaisun Neftekompassin Moskovan-toimiston päällikkö.

Zjuganov on luvannut parempaa sosiaaliturvaa, ja kommunistit voivat yrittää lakien avulla etsiä rahat veroa kiertävien öljyjättien kukkarosta. Tämä edellyttää, että Zjuganov saa duumassa suopean liittolaisen Vladimir Zhirinovskin liberaalidemokraateista, Afanasiev sanoi.

JOEY ABRAITYTE

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin jo lähtemään pois ja palaamaan huomenna asiaan

  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  9. 9

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  10. 10

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää