Talous

Emu-Suomen suhdannevaihteluihin etsitään ratkaisua Virkamiehet suhtautuvat penseästi uusiin suhdannerahastoihin

Tilaajille

Työministeriö ja valtiovarainministeriö suhtautuvat varauksella ehdotuksiin uusien suhdannerahastojen perustamisesta EU:n yhteyteen. Ministeriöiden mielestä nykyisiä rakennerahastoja olisi sen sijaan kehitettävä suhdanneluonteisempaan suuntaan. Uusien rahastojen perustamista ratkaisuna Euroopan rahaliiton tuomiin ongelmiin on esittänyt muun muassa ammattiliittojen keskusjärjestö SAK.

Suomen suhdanneherkkyyttä on pidetty yhtenä suurimmista ongelmista, kun liittymisestä EU:n rahaliiton kolmanteen vaiheeseen on keskusteltu. Yhteisen rahan on pelätty syventävän lamakausia ja pahentavan työttömyyttä, kun kansallisesta rahapolitiikasta ei enää saa apua ja valtion budjetin kautta tuleva elvytysvarakin kapenee. Emuun mukaan tulevien maiden työttömyysasteet saattavat vaihdella suuresti, sillä työttömyyttä ei ole mitenkään huomioitu Emun pääsyvaatimuksissa.

Työministeriössä erilaisista rahastomalleista on keskusteltu Emua ja sen työllisyysvaikutuksia pohtivassa työryhmässä, jonka mietintö tulee talouspoliittisen ministerivaliokunnan käsittelyyn näihin aikoihin.

Työryhmää johtaneen tilastojohtaja Eero Poluksen mukaan suurimmat ongelmat syntyvät silloin, kun taantumat koettelevat Emu-maita eri aikaan. Sen sijaan yhtä aikaa kaikkiin maihin iskevään lamaan voidaan etsiä helpotusta yhteisen rahapolitiikan kautta.

Erityisesti suhdanteita tasoittamaan perustettavat rahastot eivät saa Poluksen sen kummemmin kuin valtiovarainministeriön alivaltiosihteeri Johnny Åkerholminkaan varauksetonta kannatusta. Uusien rahastojen pelätään vain lisäävän valtion rahareikiä, varsinkin kun EU:hun on pyrkimässä joukko uusia, nykyisiä köyhempiä jäseniä.

Ensi sijassa ongelma tulisi virkamiesten mukaan ratkaista joustoja lisäämällä. Poluksen mukaan joustoja pitäisi saada niin energia-, pääoma- kuin työvoimakustannuksiin. Malleja palkkajoustoille on haettu esimerkiksi henkilörahastoista tai Saksassa maksettavasta 13. kuukauden palkasta, josta osa määräytyy yrityksen tuloksen perusteella.

Rakennerahastot syyniin 1999

Rakennerahastojen kautta jaettavat summat ja myöntämisperusteet on kuitenkin lyöty lukkoon tämän vuosikymmenen loppuun saakka. Tosin tämäkin on Poluksen mukaan neuvottelukysymys, varsinkin kun työttömyys on yhteinen ongelma kaikkien EU-maiden pyrkiessä yhtä aikaa täyttämään Emu-vaatimuksia.

Toinen vaihteoehto olisi Poluksen mukaan lisätä EU:n budjetin kautta tulevaa elvytysvaraa. Nykyinen budjetti on tähän tarkoitukseen liian pieni, eikä se reagoi millään tavalla suhdannevaihteluihin.

Emu saattaa vähentää suhdanneherkkyyttä

"Metsäteollisuuden kautta tulleet vientitulot ovat vaikuttaneet maksutaserajoitteeseen. Kun on mennyt hyvin, käytettävissä olevan rahan määrä on kasvanut ja kotimainen kysyntä on lisääntynyt. Kun metsäteollisuudella on mennyt huonosti, se on kiristänyt kotimaisia markkinoita voimakkaasti", selittää Åkerholm.

Emussa tällainen säätelyjärjestelmä poistuu, kun kansallisia valuuttoja ja vaihtotaseita ei enää ole. Metsäteollisuuden menestys vaihtelee edelleen, mutta se vaikutukset näkyvät Åkerholmin mukaan vain siinä määrin, mikä on sen osuus tuotannosta ja työllisyydestä. Metsäteollisuuden osuus Suomen tuotannosta ja työllisyydestä on ainoastaan kymmenisen prosenttia, kun sen osuus vientituloista on noin puolet.

"Ongelmista tulee paikallisia ja alakohtaisia, ei koko kansakuntaa koskevia", sanoo Åkerholm.

EU päätti joulukuisessa huippukokouksessaan käynnistää selvitystyön Emun jälkeisestä ajasta: miten esimerkiksi budjettikuri toteutuu Emussa ja mitä tapahtuu Emun ulkopuolelle jääville maille. Keskustelu suhdannerahastoista tai ylipäätään elosta Emussa on vielä alkuvaiheessa niin Suomessa kuin EU:ssakin.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  4. 4

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää