Talous

Vapautuvat vuokra-aravat hämmentävät asuntomarkkinoita Noin 30000 yritysten omistamaa vuokra-asuntoa tulossa lähivuosina myyntiin

Tilaajille

TURO USKALI Lähimmän 20 vuoden aikana vapautuu arviolta 163000 asuntoa aravarajoituksista. Kun käyttö- ja luovutusrajoitukset päättyvät, talojen ja asuntojen omistajat voivat vapaasti myydä omistamansa kohteen tai tarkistaa vuokria ja vuokrata asunnot haluamilleen asiakkaille.

Mitä asunnoille ja nykyisille vuokralaisille loppujen lopuksi tapahtuu, on vielä epäselvää. Asian ratkaisemisella alkaa kuitenkin olla kiire, koska tänä vuonna vapautuu jo arviolta 2000 asuntoa, joista yli puolet sijaitsee Helsingissä.

Asuntorahoituksen selvitysmiehen Risto Rankin raportin käsittely on ruuhkauttanut muun muassa ympäristöministeriön niin pahoin, että aravarajoituksista poistuvien vuokra-asuntojen käsittely on kokonaan jumissa.

"Ympäristöministeriön pitäisi ottaa pikapuolin kantaa tekemiimme ehdotuksiin. Asiat ovat vielä niin keskeneräisiä, ettei tarkkaan tiedetä edes sitä, mihin lakikokonaisuuteen uusi säädös liitetään", sanoo suunnittelupäällikkö Olavi Lehtinen Valtion asuntorahastosta.

Valtion asuntorahaston (Ara) raportti aravarajoituksista vapautuvista vuokra-asunnoista valmistui sekin vasta viime joulukuussa, puoli vuotta myöhässä.

Aran raportin lähtökohtana on, ettei käyttö- ja luovutusrajoituksista vapautuvien aravavuokratalojen rajoitusaikoja pidennetä lainsäädäntöteitse.

Kunnat ja yhteisöt pitävät hallussaan

Kuntien hallussa on yli 40 prosenttia vapautuvista aravavuokra-asunnoista.

"Tuskinpa kunnat kovin laajassa mitassa alkavat myydä vapautuvia vuokra-araviaan. Taantuvilla teollisuuspaikkakunnilla olisi eniten halua päästä eroon tappiollisista vuokrataloista, mutta ostajia ei juuri ole. Hyvillä paikoilla olevia, menestyviä vuokrataloja taas ei kannata myydä", sanoo erityisasiantuntija Eero Hiltunen Suomen Kuntaliitosta.

Helsingin kaupungin asuntoasiainosaston osastopäällikkö Mikko Luukkonen arvelee, että suuria muutoksia nykyiseen tuskin on tulossa.

"Nykyiset päätökset viittaavat siihen, että kaupunki ei lähtisi luopumaan vapautuvista aravavuora-asunnoista".

Aran selvityksen mukaan yleishyödyllisten yhteisöjen pyrkimyksenä on kasvattaa vuokra-asuntokantaansa. "Näiden omistajien vapautuvat vuokra-asunnot pysyvät näin ollen mitä todennäköisimmin vuokrakäytössä". Muutoksia on kuitenkin odotettavissa muun muassa asukasvalintoihin ja vuokran hintaan.

Merkittäviä yleishyödyllisiä yhteisöjä ovat esimerkiksi Valtakunnallinen vuokratalo-osuuskunta (VVO) ja Vuokra-asuntojen tuotanto ja rahoitus Oy (Vatro).

Vanhustenkoti- ja opiskelijayhdistykset sekä säätiöt, rahastot ja kuntainliitot säilyttänevät myös pääosin asunnot omassa omistuksessaan. Tosin esimerkiksi eräs opiskelijayhteisö on kertonut Aralle, että se valmistautuu opiskeluasumiseen huonosti soveltuvien kiinteistöjensä myyntiin. Myyntitulot opiskelijat aikovat käyttää muun muassa nykyistä opiskelija-asuntokysyntää paremmin vastaavien uusien asuntojen hankkimiseen.

Yritykset haluavat päästä eroon

Valtaosa työsuhdeasunnoissa asuvista on nykyään muita kuin yritysten omia työntekijöitä. Esimerkiksi Repolan työsuhdeasunnoissa asuu enää 30 prosenttia "omaa väkeä." Repolan ja Kymmenen fuusioitumisen jälkeen UPM-Kymmenestä on tullut maan suurin työsuhdeasuntojen omistaja. Yhtymällä on yhteensä 7200 työsuhdeasuntoa eri puolilla Suomea.

"Ensimmäiset arava-asuntomme vapautuvat rajoituksista syksyllä. Emme ole vielä tehneet päätöksiä niiden tulevaisuudesta, mutta aiomme edetä hyvin maltillisesti ja tapauskohtaisesti", kertoo kiinteistöpäällikkö Merja Havutie Repolan kiinteistöyhtiöstä.

Myös pankit ja vakuutuslaitokset saattavat ajan mittaan luopua ainakin osasta arava-asunnoistaan.

"Emme ole vielä lyöneet lukkoon menettelyämme. Todennäköisesti suuri osa kuitenkin säilyy vuokrataloina", sanoo kiinteistöpäällikkö Risto Remes Eläke-Varmasta.

Kiinteistövälittäjien mukaan aravavuokra-asuntojen vapautumisen vaikutukset ovat vaikeasti arvioitavissa. He ennustavat, että vapautumishetkellä ei ole odotettavissa kiinteistöjen arvon hyppäyksiä, vaan vapautettavaan kohteeseen alkaa jo aiemmin "kiinnittyä tulevaisuuden odotusarvoa". Eräiden arvioiden mukaan esimerkiksi sata keskimäärin 60 neliön asuntoa maksaisi yhteensä noin 18 miljoonaa markkaa. Tällöin 30000 asunnon arvo olisi 5,4 miljardia markkaa. Rakennusten hinnat vaihtelevat kuitenkin suuresti sijainnin ja kunnon mukaan.

Vaihtoehtoja olisi useita

Suunnittelupäällikkö Olavi Lehtisen mielestä vapautuvien arava-vuokra-asuntojen kohteluun tarvitaan useita vaihtoehtoja.

"Koko keinoapparaatti olisi oltava käytössä. Tilanne vaihtelee suuresti paikkakunnittain ja asuinalueittain, eikä ainoastaan yksi ratkaisumalli enää toimisi", sanoo Lehtinen.

Ara on listannut selvityksessään useita vapautuvien asuntojen käyttövaihtoehtoja. Lähtökohtana on, että talot säilyisivät entiseen tapaan vuokra-asuntoina. Muita vaihtoehtoja ovat esimerkiksi asumisoikeus-, osaomistus- ja omistusasunnot.

Osastopäällikkö Mikko Luukkonen Helsingin kaupungilta sanoo, että jo nyt on lähdetty uudenlaiseen ajatteluun.

"Asuntomarkkinat ovat eläneet niin vilkkaasti, että vuoden vanha ohjelma on jo vanhentunut. Ei ole enää mitään järkeä, että joka alueella pitää aina olla tietyn prosentin verran tietynlaisia asumismuotoja. Käytännössä olemme jo jonkin aikaan menetelleet toisin", kertoo Luukkonen.

JUHANI NIIRANEN

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Edis Tatli nappasi EM-tittelin

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  5. 5

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  9. 9

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  10. 10

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää