Talous    |   Yhdysvaltain talous

James Riverin vessapaperikoneen hoitaja Mark Perkins tienaa 77 markkaa tunnissa Paperimies on eliittityöläinen Amerikassakin

Tilaajille

Teksti

JYRKI IIVONEN Kuvat

HEIKKI KOTILAINEN OLD TOWN, MAINE - Rekka peruuttaa ison teräslaatan päälle ja kuljettaja poistuu kopistaan. Auton nokka alkaa nousta ja kotvan kuluttua rekka sojottaa taivasta kohti. Hakelasti rojahtaa sellutehtaan pihalle.

Vaahterapuun viimeinen matka alkaa. Hakelastu keitetään, valkaistaan ja pumpataan paperitehtaalle. Paperikone, lempinimeltään Penobscot Queen, kuivattaa massan paperiksi.

Penobscot-joki virtaa Old Townin kaupungin halki Mainen osavaltiossa Yhdysvaltain koillisnurkassa. Penobscot on myös paikallisen intiaaniheimon nimi.

Koneenhoitaja Mark Perkins syöksähtelee tietokoneruudulta toiselle. Mittarit kertovat värinästä, joka saatava loppumaan.

Perkins vastaa siitä, että kone muuttaa vaahteramassan pehmeäksi, imukykyiseksi vessapaperiksi. Koneenhoitaja puhdistaa alituiseen tietokoneruutuja valkoisesta nukasta, sillä vessapaperi pölisee voimakkaasti. Pölyn takia muutamat työntekijät käyttävät hengityssuojaimia.

Hyvä palkka, varma työpaikka

Paperityöläiset ovat Yhdysvaltain parhaiten tienaavia työläisiä. Eliittityöläisiä ovat myös kemian- ja terästeollisuuden työntekijät. Näillä aloilla tuntipalkat ovat nelinkertaisia esimerkiksi palvelualoihin verrattuna.

Korkea palkka johtuu siitä, että työnantaja on sijoittanut runsaasti rahaa kalustoon. Muutaman palkkadollarin tähden kalliita koneita ei kannata seisottaa.

Paperikoneenhoitajaksi Perkins, 40, on oppinut työnsä ohessa. Hän on käynyt lukion, jonka jälkeen hän opiskeli pari vuotta teknillisessä koulussa.

Bonusta päälle ja matalat verot

Perkins kuuluu ammattiliittoon, jonka nimi on United Paperworkers International Union (UPIU). Liiton paikallisosasto ja James River ovat tehneet paikallisen sopimuksen, joka koskee vain Old Townin tehdasta. Sopimus on kolmivuotinen, ja se päättyy ensi vuoden syksyllä.

Työehtosopimus on 150-sivuinen kirjanen, jossa määritellään yksityiskohtaisesti vakanssit, palkat, bonukset, lomat ja muut edut. Tehtaan henkilöstöpäällikön mielestä järjestelmä on kaikkea muuta kuin joustava.

Palkoistaan amerikkalaiset kertovat avoimesti. Perkins kertoo tienaavansa 16 dollaria eli 77 markkaa tunnissa.

"Se on aika hyvä palkka, mutta mitä enemmän tienaat sitä enemmän kulutat" , Perkins sanoo.

Säännöllisen palkan lisäksi jokaiselle tehtaalaiselle maksettiin viime vuonna hyvästä tuloksesta 3000 dollarin eli 14000 markan bonus.

Maksamistaan veroistaan Perkinsillä ei ole selkevää kuvaa. "Hyvänä viikkona vien kotiin 600, huonona viikkona 500 dollarin sekin." Palkasta valtio perii tuloveroa 28 ja osavaltio kuusi prosenttia. Eläkerahastoon menee pari prosenttia. Kunnallisveroa maksetaan omaisuuden mukaan. Esimerkiksi puolen miljoonan markan arvoisesta omakotitalosta kunta ottaa vuosittain 10000 markkaa kunnallisveroa.

Lomat määräytyvät palveluvuosien mukaan. Yhden vuoden jälkeen ansaitsee viikon loman. Neljä viikkoa kertyy viidentoista vuoden jälkeen. Kuuteen viikkoon pääsee, kun on ollut talossa 27 vuotta.

Työvuorot paperitehtaalla on järjestetty eri tavalla kuin Suomessa. Ensin on kolme päivävuoroa aamuseitsemästä iltaseitsemään. Sen jälkeen on kolme vapaapäivää ja sen jälkeen on kolme yövuoroa iltaseitsemästä aamuseitsemään. "Pahimmat hetket ovat yöllä kahden aikoihin", Perkins sanoo.

Työviikko on 36-tuntinen ja työpäivän pituus on kaksitoista tuntia. Perkinsin mielestä kahdeksan- tai kaksitoistatuntisessa päivässä ei ole juuri eroa.

Talo ja kaksi autoa

Perkinsin perheeseen kuuluu vaimo ja kaksi poikaa. Vapaa-aikoina hän retkeilee, kalastaa ja metsästää.

Ulkomailla Perkinsit eivät Kanadaa lukuunottamatta ole käyneet. Mainen näkökulmasta Kanadaa ei voi pitää ulkomaana.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  9. 9

   Pitkittynyt stressi syö parisuhdetta, kun kotona ei osata tehdä enää muuta kuin riidellä – Onneksi tulehtunutta tilannetta voi hoitaa

  10. 10

   Sääongelmat jatkuvat Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnairin mukaan viivästykset ovat todennäköisiä vielä keskiviikkona

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää