Talous

Tampellasta tehdään Sandvikin tytäryhtiö osakevaihdoilla Tampella ostaa ensin Sandvikin osuuden Tamrockista

Tilaajille

OUTI KOKKO TOMI ERVAMAA TUKHOLMA / HELSINKI - Tampella ostaa ruotsalaiselta Sandvikilta tytäryhtiönsä Tamrockin osakkeet. Sandvikin hallussa on ollut 25 prosenttia Tamrockin osakkeista. Kaupan jälkeen Tamrock siirtyy kokonaan Tampellan omistukseen. Osakkeiden hinnaksi tulee 325 miljoonaa markkaa.

Osakekauppa liittyy Tampellan omistuksen uudelleenjakoon. Tiistaina konepajateollisuuteen keskittynyt Sandvik voitti ruotsalaisen kilpailijansa Svedalan kamppailussa, jota yhtiöt ovat käyneet Tampellan osakkeista.

Sandvik kasvatti omistustaan Tampellassa 48 prosenttiin ostamalla Outokummun Tampella-osakkeet. Koska Svedalalle valkeni, ettei se pysty saamaan tavoittelemaansa 51 prosentin omistusosuutta, se luopui leikistä.

Sandvik on jo aiemmin ilmoittanut, että se pyrkii selkeyttämään omistustaan Tampellassa, ja yhtiö on myös kertonut olevansa halukas osakkeiden vaihtoon.

"Sanoimme siitä asti, kun ostimme Kvärnerilta osuuden Tampellasta, että voimme myydä Tamrockin osakkeita, kun osuutemme Tampellasta nousee 40 prosenttiin", kuittaa Sandvikin tiedotusjohtaja Björn Jonson.

Tampellan hallitus esittää kesäkuun 20. päivänä yhtiön ylimääräiselle yhtiökokoukselle, että Tampella ottaisi Sandvikilta 322 miljoonan markan vaihtovelkakirjalainan. Laina-aika on kolme vuotta.

Sen jälkeen kun Sandvikin yhtiökokous on hyväksynyt Tamrock-osakkeiden myynnin ja Tampellan kokous hyväksynyt niiden oston, Sandvik voi vaihtaa lainan 28 miljoonaan osakkeeseen.

Sandvik ei aio hätäillä vaihtokaupassa vaan tekee sen aikanaan.

"Tämä ei ole huomisen asia, vaan kyseessä on kolmen vuoden kausi", toppuuttelee Jonson hätäilijöitä.

Kun kauppa on tehty loppuun, Sandvik omistaa 57 prosenttia Tampellasta. Näin Tampellasta tulee Sandvikin tytäryhtiö. Vaikka Sandvikista tulee pääomistaja, toimitusjohtaja Jouko Jaakkola uskoo, että Tampella säilyy yleisesti noteerattuna yrityksenä. "Tässä on kaikki mitä minä tiedän", hän napauttaa.

Myös Jonson kiistää, että Sandvik kaavailisi Tampellan fuusiota.

Vaihdossa merkittävien osakkeiden merkintähinta on 11,50 markkaa. Niiden nimellisarvo on viisi markkaa. Ennen Sandvikin maanantaista ostoilmoitusta Tampellan osake maksoi pörssissä 10,30 markkaa, mutta hinta putosi alle kymmenen markan. Svedala tarjosi Tampellan paperista 10,50 markkaa.

"Hinta vaikuttaa kohtuulliselta", myhäilee Jaakkola ja toteaa siihen pääsystä: "Aina kaupan syntyminen vaatii jonkinlaista vääntöä. Nyt käytiin normaalit neuvottelut niin Tamrockin hinnasta että Tampellan osakkeen vaihtovelkakirjasta." Jaakkola arvioi saavansa kauppahinnalle hyvän tuoton.

Tiivistä yhteistyötä tuotekehityksessä

Jaakkola kertoo, että yhtiöt ovat markkina-alueelta jo käyneet läpi, miten mikin ala hoidetaan tästä lähtien.

Tuotekehitysyhteistyötä Tampella tekee ennen kaikkea Sandvikin kallionporauskaluston kulutusosia tuottavan Rock Toolsin kanssa. Rock Tools tekee teriä Tampellan valmistamiin porakoneisiin.

"Kehitys näyttää menevän siihen, että asiakas haluaa samalta valmistajalta sekä koneen että terät", perustelee Jaakkola.

Muutokset eivät vielä vaikuta toimintaan

Jaakkolan mielestä Tampellaa omistavat yhtiöt eivät kilpaile keskenään vaan niiden tuotevalikoimat täydentävät toisiaan.

"Asiakkaat ovat samoja ja voimien yhdistäminen antaa mahdollisuuksia myynnin kasvattamiseen ja voimavarojen entistä parempaan käyttöön. Tätä kautta myös tulos paranee", uskoo Jaakkola ja povaa samalla paranevia työllisyysnäkymiä.

Muutokset eivät ainakaan näillä näkymin vaikuta Tampellan tytäryhtiöiden omistukseen tai toimintaan. Tampellassa uskotaan että kallionporaus- ja louhintalaitteita tekevä Tamrock ja hydraulivasaroita valmistava Detec käytännössä hyötyvät yhteistyöstä. Samoin siellä myös oletetaan, että kuljetuslaitteita valmistavan Roxonin tuotteiden myyntimahdollisuudet kasvavat oleellisesti.

Sandvikista enemmän etua kuin Svedalasta

Jaakkola toteaa uutistoimisto Startelille, että neuvottelut Tamrock-osakkeiden ostosta aloitettiin kuluvan vuoden alussa.

"Svedalan kanssa meillä oli erilaisia keskusteluja viime vuonna. Tunsimme yhtiön hyvin ja samalla näimme yhteistyöstä tulevat hyödyt ja haitat kohtuullisen hyvin. Kun oli kyse vihamielisestä valtauksesta, niin yritysten välillä ei keskusteluja käyty Svedalan valitseman tien takia. Meillä oli silti valmius keskusteluihin koko ajan", hän selvittää.

Solidium aikoo pysyä omistajana

Budjettineuvos Raine Vairimaa valtiovarainministeriöstä kertoo, että myymistä on kyllä käsitelty alkuviikolla kahdessa kokouksessa, mutta Tampellasta päätettiin pitää edelleen kiinni.

"Meillä on isot laina- ja takausvastuut, minkä takia intressi Tampellaa kohtaan on pitkäaikainen. Uskomme, että osakkeista voidaan myöhemminkin saada sama hinta, minkä takia emme ole pitäneet kiirettä", miettii Vairimaa ja huomauttaa, että valtio ei ole spekulantti väline.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin jo lähtemään pois ja palaamaan huomenna asiaan

  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  9. 9

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  10. 10

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää