Talous

Sisu ja Renault yhteiseen huolto- ja myyntiyhtiöön Renault tuo kuormurinsa Suomeen, Sisu pyrkii maailmalle

Tilaajille

ANSSI MIETTINEN Valtionyhtiö Sisun ja ranskalaisen Renault-konsernin kuorma-autoryhmät perustavat yhteisen myynti-, huolto- ja valmistusyhtiön. Se tulee vastaamaan Sisun Trucksin ja Renault V.I:n kuormurimyynnistä Suomessa, Baltiassa sekä Venäjän lähialueilla eli erityisesti Pietarissa. Yhteistyö alkaa vielä tämän vuoden aikana.

Valmistussopimus tarkoittaa ainakin aluksi sitä, että Renault toimittaa Sisulle osia, erityisesti moottorin voimasiirtolaitteita sekä koreja. Renault ei tule käyttämään Sisun valmistamia komponentteja. Sisu saa puolestaan Renaultilta maailmanlaajuisen myyntiverkoston, Renault markkinoidensa kannalta katvealueen pohjolasta.

Kumppaneista tulee tasavahvoja 50 prosentin omistuksilla. Yrityksen liikevaihdoksi arvioidaan noin 650 miljoonaa markkaa, ja siinä työskentelee noin 250 henkeä. Henkilökunta siirtyy uuteen yritykseen Sisusta. Rahan liike järjestelyissä jää liikesalaisuudeksi.

Yhtiön selkärankana on Sisun Suomen viidentoista toimipisteen verkoston lisäksi Tallinnan Sisu Eesti AS. Uuden yhtiön nimeä ei ole vielä päätetty - ei myöskään johtajaa, jonka molemmat osapuolet uskovat tulevan Suomesta.

Sisu toivoo, että yhteistyösopimus lopettaa pitkään jatkuneet ounastelut Sisun kuorma-autojen kohtalosta sekä Karjaan tehtaan tulevaisuudesta. Ilman sopimusta Sisu olisi todennäköisesti luopunut kuorma-autotuotannosta.

Renault saa jakeluverkoston

Sisun ja Renault V.I:n liitto tarjoaa kuorma-automalliston kaikenlaisiin käyttötehtäviin. Renault saa täten jakelu- ja huoltoverkoston sen viime huhtikuussa markkinoille tulleelle Premium-mallistolle, kun taas Sisun mallisto on kokonaispainoluokaltaan raskaampaa.

Sisun osaaminen on erityisesti yli 60 tonnin puu- ja sora-autoissa, kun Renaultin valikoiman kuorma-autot ovat puolestaan 3,5-44 tonnin painoisia.

"Merkittävintä on se, että saamme laajan tuotevalikoiman verkon myytäväksi. Uskon, että pystymme puolestaan Renaultin vahvan myyntiorganisaation avulla myymään raskaita kuorma-autoja myös maailmalle", Sisun toimitusjohtaja Christer Granskog sanoi.

Renaultin intressi yhteisyrityksessä on myynnin parantaminen maissa, joissa Renault tunnetaan huonosti. Kun Renaultin markkinaosuus kuorma-autoissa on Euroopassa 12 prosenttia, jää se Suomessa noin 3,5 prosenttiin.

"Tämä on tärkeä sopimus strategiaamme varten. Meillä on lähitulevaisuudessa kaksi tavoitetta: saada uusia tuotantolinjoja sekä laajentua maailmanlaajuiseksi. Pohjoisessa emme ole kovinkaan tunnettuja", Renault V.I:n varatoimitusjohtaja Elios Pascual sanoi.

Sisujen ostosta ei keskusteltu

"Emme ole tehneet sopimukseen suuria ehtoja emmekä toisaalta rajoituksia. - - Etenemme askel kerrallaan. Voisin kuvitella, että joskus toisimme busseja tänne", Elios Pascual sanoi.

Myöskään kuorma-autoryhmän ostamisesta ei Pascualin mukaan keskusteltu. "Halusimme ainoastaan yhteistyöhön, hyvään kombinaatioon, joka tulee menestymään." Sisun toimitusjohtaja Christer Granskog totesi, että neuvottelut koskivat ainoastaan kuorma-autoryhmää, jonka oli pakko tehdä ratkaisu toiminnan jatkamiseksi.

"Renaultin lisäksi keskustelimme muutaman Keski-Eurooppalaisen kanssa, mutta emme Scanian kanssa, kuten julkisuudessakin on joskus spekuloitu. Scania on liikaa samoilla markkina-alueilla", Granskog selvittää.

Tulos heikkeni

Liikevoitoksi konserni kirjasi 84 miljoonaa markkaa, kun edellisvuonna voittoa tuli 119 miljoonaa. Tulos rahoituserien jälkeen oli 40 miljoonaa markkaa, mikä on viisi miljoonaa edellisvuotta vähemmän.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  5. 5

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  6. 6

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  7. 7

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  8. 8

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  8. 8

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää