Talous

EU:n komissio haluaa poistaa esteet eläkerahojen sijoittamiselta

Tilaajille

PAAVO RAUTIO BRYSSEL - EU-komissio hätistää kaikkia unionimaita poistamaan säännökset, jotka rajoittavat eläkerahastojen sijoitustoimintaa. Sisämarkkinakomissaari Mario Monti kertoi tiistaina, että komissio vie rajoituksia ylläpitävät maat vaikka tuomioistuimen eteen Luxemburgiin.

Monti puhui eläkejärjestelmien tulevaisuutta pohtineessa konferenssissa Brysselissä.

Montin mukaan eläkerahojen siirtely on rinnastettavissa kaikkien muidenkin varojen siirtelyyn. Tällaisen liikkeen estäminen on hänen mukaansa täysin vastoin EU:n perusperiaatteita.

Jos rahastojen sijoituksista vastaavat saavat vapaammat kädet liikutella varoja EU:n sisällä, he kohentavat pääomamarkkinoita, parantavat kilpailukykyä sekä talouden kasvua, mikä johtaa lopulta työttömyyden alentumiseen, Monti linjasi.

Komissio esitti jo vuonna 1991, että eläkerahat on päästettävä vapaasti kulkemaan rajojen yli. Tämä direktiivi tyssäsi heti jäsenmaiden vastustukseen. "Jäsenmaat panivat lyhyen tähtäimen etunsa etusijalle", Monti murehti. Direktiivi vedettiin pois kolme vuotta myöhemmin.

Montin tiistainen puhe ennakoi jonkinlaista uutta yritystä asiassa.

Tekstistä päätellen Monti keskittyy nyt direktiivitehtailun sijasta osoittamaan eläkesijoitusten rajoitukset pääomien liikuttelun esteiksi. Ne on kielletty Rooman sopimuksessa.

Montin mukaan sijoitusten ohjailu johtaa epäoptimaaliseen tulokseen, välttäviin tuottoihin ja lopulta varsinkin työnantajien eläkemaksuosuuksien nousuun.

Komission valitseman linjan mukaisesti Brysselistä on taannoin lähtenyt jäsenmaihin kirjelmiä ja kyselyjä, joissa tiukataan eläkerahojen sijoitussäännöksiä ja perusteluja niiden ylläpitämiselle. Muutamien maiden perustelut ovat olleet Montin mielestä huonoja, minkä vuoksi nämä maat saavat lähiaikoina Brysselistä tiukan ukaasin purkaa rajoitukset. "Jos en ole seurauksiin tyytyväinen, asia viedään EU:n tuomioistuimeen", Monti kertoi.

Suomi rajoittaa sijoittamista yli rajan

Suomen osalta silmätikkuna voivat olla sosiaali- ja terveysministeriön antamat ohjeet, joilla rajoitetaan mm. eläkerahojen siirtelyä ulkomaisiin kohteisiin. Suomalaissäännösten mukaan ulkomaisissa sijoituksissa saa olla kiinni korkeintaan kolmekymmentä prosenttia eläkevastuiden kokonaismäärästä. "Tämä se on ehkä se, joka voi hiertää", arvioi ylitarkastaja Henrik Lilius sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Suomalaisohjeisiin kuuluu myös se, että kaikkia munia ei pidä panna samaan koriin. Virastokielellä tämä on: katekelpoista omaisuutta säädellään. Esimerkiksi kiinteistöjen osuus katteesta saa olla enintään 40 prosenttia.

Toisin kuin muutamissa EU-maissa, Suomessa ei ole alarajaa sille, kuinka paljon eläkerahaa on kiinnitettävä valtion papereihin.

Monti astuu komission saappailla herkälle maaperälle. Lilius muistuttaa, että eläkerahoja käytetään kansantalouksien pyörittämiseen ja säännöksiä on tehty, jotta rahat pyörittäisivät oman kansan taloutta eivätkä vaikkapa naapurin.

EU-maiden eläkerahastoissa on tätä nykyä kiinni lähes 7000 miljardia markkaa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Lautakunta tyrmäsi Helsingin suurmoskeijan: tonttia ei varata, pääsyynä hankkeen rahoituksen alkuperä

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Espoon ja Vantaan bussilinjoja saatetaan joutua katkaisemaan lumen takia – Espoossa yhä lähes 5 000 taloutta ilman sähköä

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  8. 8

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  3. 3

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  4. 4

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää