Talous

Suomen viime vuonna EU:sta saama nettohyöty kyseenalainen Valtiovarainministeriö laski tulot ja menot eri tavalla kuin muut uudet EU-maat

Tilaajille

PÄIVI ISOTALUS Valtiovarainministeriö on käyttänyt runsaasti vapaata harkintaa vetäessään Suomen ensimmäisestä EU-vuodesta johtopäätöksen, että Suomi sai EU:lta enemmän rahaa kuin sinne maksoi. Valtiovarainministeriön laskelmat eivät ole vertailukelpoisia muiden uusien EU-maiden Itävallan ja Ruotsin kanssa. Eroja on muun muassa EU:lle menevien tullimaksujen ja maataloustukien kirjauksessa.

Tilastokeskuksen tuoreessa EU-raporttisarjassa vertaillaan uusien EU-maiden ensimmäistä jäsenyysvuotta. Tilastokeskus ei itse ole tehnyt laskelmia, vaan tiedot perustuvat Suomessa ja Ruotsissa valtiovarainministeriöstä ja Itävallassa keskuskauppakamarista saatuihin tietoihin.

Maiden itsestään antamien tietojen perusteella Suomi oli uusista EU-jäsenistä ainoa nettosaaja. Itävallan nettomaksut EU:lle olivat 13,6 miljardia sillinkiä eli 5,85 miljardia markkaa. Ruotsin nettomaksut olivat 10,6 miljardia kruunua eli 6,65 miljardia markkaa.

"Luvuissa on jotain hämärää. Materiaali, jonka perusteella ne on laskettu , on ollut epätäydellistä", sanoo johtaja Heli Jeskana-Sundström Tilastokeskuksesta. Hänen mukaansa epäselvyydet liittyvät siihen, kirjataanko EU:lta saadut tulot suorite- vai kassaperusteisesti sekä tullimaksujen kirjaukseen. Tilastokeskus aikoo vielä selvittää tietojen vertailukelpoisuutta, ja tiedottaa asiasta, jos epäselvyyksiä löytyy.

Suomea koskevan artikkelin on laatinut finanssineuvos Lasse Aarnio valtiovarainministeriöstä. Ministeriö on erottanut laskelmissaan valtion budjetin kautta Eu:lle menevät erät muista rahavirroista. Suomen valtion nettotuloiksi EU:lta eli budjetin kautta kulkevien tulo- ja menoerien erotukseksi on saatu 683 miljoonaa markkaa.

Aarnio mukaan Suomen "nettomaksuaseman kuvaaminen vain yhdellä luvulla ei ole mielekästä", mutta kaikissa laskelmissa ministeriö saa lopputulokseksi, että Suomi hyötyi ensimmäisenä vuotena EU-jäsenyydestä.

Ero muiden uusien EU-maiden kanssasyntyy ensinnäkin siitä, että muut maat ovat kirjanneet EU:lle menevät tullimaksut osaksi EU-maksujaan. Suomessa tullimaksut, viime vuonna 866 miljoonaa markkaa, on kirjattu budjetin ulkopuolisiin rahavirtoihin. Tuon luvun kirjaaminen budjetista meneviin maksuihin jo keikauttaisi Suomen valtion nettomaksajaksi.

Budjettipäällikkö Erkki Virtasen mukaan valtiovarainministeriö on oman harkintansa perusteella päätynyt kirjaamaan tullimaksut budjetin ulkopuolisiin rahavirtoihin. Näin siitä huolimatta, että aiemmin tullimaksut olivat Suomen tuloja, jotka EU-jäsenyyden myötä menetettiin.

"Meidän ratkaisumme ovat alusta asti olleet päivänvalossa", puolustautuu Virtanen.

Vaikka tullimaksuja ei kirjata budjettiin EU:lle meneväksi maksuksi, tullimaksujen keräämisestä saadut kantopalkkiot, 87 miljoonaa markkaa, kirjataan budjettiin EU:lta saatavaksi tuloksi.

"Tämä tarkoittaa loogisesti sitä, että Suomen valtion mielestä EU:lla on tullien kohdalla välitön verotusoikeus Suomen kansalaisiin. Itse asiassa tässä yksittäisessä kohdassa EU toimii Suomen virallisen tulkinnan mukaan jo liittovaltiona", ihmettelee erikoistutkija Teuvo Junka , joka on oman, Valtion taloudellisessa tutkimuskeskuksessa olevan siviilityönsä ohessa tutkinut EU:n rahavirtoja uusissa jäsenmaissa.

"Hämmästyttää suuresti, mikäli laskelman esittäjä ei olisi ottanut niitä (tullimaksuja) esiin, koska nehän muodostavat omien varojen keruussa yhden kolmesta pääpointista. Eli arvonlisäveromaksun ja bruttokansantulomaksun ohella tullitulot on merkittävin osa näistä perinteisistä omista varoista", sanoo kabinettipäällikkö Jukka Nurmio Euroopan tilintarkastustuomioistuimesta Luxemburgista. "Ulkotullit ovat unioinin tuloja, ja jos Suomi ei olisi unionin jäsen, niin Suomihan pitäisi tietenkin itse ulkotullit." Myös EU-komissiosta viestitetään ykskantaan, että tullimaksut lasketaan jäsenmaan maksuiksi EU:lle.

Nurmion mukaan jäsenmaissa on häilyvää käytäntöä, kirjataanko luku budjettiin vai sen ulkopuolelle. Esimerkiksi Ranskassa asiasta on jouduttu keskustelemaan maan parlamentissa. Mutta niihin laskuihin, onko maa nettomaksaja vai -saaja, tullimaksut kuuluvat.

Maataloustuet myöhästyivät

Maataloustukien tuloutus painottui loppuvuoteen, ja yksi, noin miljardin suuruinen summa saapui perille vasta tämän vuoden puolella: neljäs päivä tammikuuta. Valtiovarainministeriö päätti kirjata summan viime vuonna saataviin maataloustukiin, koska EU oli tehnyt päätöksen asiasta viime vuoden puolella.

Näin siitä huolimatta, että keväällä 1995 valtiovarainministeriön asettama työryhmä oli silloin ilmenneen 1,6 miljardin kirjausvirheen vuoksi päätynyt siihen, että EU:n maataloustukien budjetointi tulee toteuttaa kassaperusteisesti eli silloin, kun ne tuloutuvat valtion kassaan.

EU:lta odotetaan vertailtavia tietoja

EU laskee maataloustuet oman maatalousvuotensa perusteella, joka katkeaa 15. päivä lokakuuta. Suomen viime vuonna saamien maataloustukien maksatus painottui loppuvuodelle, joten julkistettavissa laskelmissa Suomen saama maataloustuki jäänee muutamaan kymmeneen miljoonaan. Luku on tietenkin poikkeuksellinen ja johtuu ensimmäisestä jäsenyysvuodesta. Se on kuitenkin verrannollinen muihin uusiin EU-maihin.

Kun suurin osa valtiovarainministeriön laskelmiin kirjatuista maataloustuista otetaan pois ja EU:lle menneisiin maksuihin lisätään tullimaksut, Suomi tuskin pääsee lopullisessa vertailussa ylpeilemään, että se on uusista jäsenistä ainoa nettosaaja.

Erikoistutkija Junka laski Itävallan, Ruotsin ja Suomen nettomaksuaseman vertailukelpoisin tiedoin, ja sai Suomen nettomaksuiksi EU:lle viime vuoden osalta kaksi miljardia markkaa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Lautakunta tyrmäsi Helsingin suurmoskeijan: tonttia ei varata, pääsyynä hankkeen rahoituksen alkuperä

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Espoon ja Vantaan bussilinjoja saatetaan joutua katkaisemaan lumen takia – Espoossa yhä lähes 5 000 taloutta ilman sähköä

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  8. 8

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  3. 3

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  4. 4

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää