Talous

Valtio tilaa uuden monitoimijäänmurtajan Tilauksen odotetaan helpottavan etenkin Finnyardsin ahdinkoa

Tilaajille

TURO USKALI Valtio aikoo tilata noin 280 miljoonaa markkaa maksavan monitoimijäänmurtajan. Hallituksen talouspoliittinen ministerivaliokunta päätti asiasta tiistaina. Murtajahanke sisällytetään vuoden 1997 budjettiin niin sanotulla korjauskirjemenettelyllä.

Apulaisosastopäällikkö Marja Heikkinen liikenneministeriöstä kertoo , että hanke rahoitetaan todennäköisesti valtion lainanottoa lisäämällä.

"Ensi vuoden budjettiin pitäisi saada 168 miljoonan markan määräraha, ja loput olisi sisällytettävä vuoden 1998 budjettiin. Uusia leikkauksia tuskin tulee", hän arvioi.

Valtiovarainministeriöstä ei haluttu tiistaina kommentoida monitoimimurtajatilauksen rahoitusta.

Tilaus kilpailutetaan lähiviikkoina. Euroopan unionin sääntöjen mukaisesti tarjouskilpailu on avoinna 55 vuorokautta. Käytännössä murtaja voidaan tilata vasta, kun eduskunta on hyväksynyt vuoden 1997 budjetin.

Vahvimpana tilauksen saajaehdokkaana pidetään raumalaista Finnyardsin telakkaa.

"Hanke voidaan käynnistää jo ensi vuoden puolella. Olemme rakentaneet kaksi edellistä suomalaista monitoimimurtajaa, joten meillä on kaikki edellytykset pärjätä myös tässä kilpailussa", Finnyardsin toimitusjohtaja Kari Airaksinen kertoo.

Finnyards on tehnyt tappiota vuodesta 1994. Viime viikon torstaina yhtiön pääomistaja UPM-Kymmene ja valtio antoivat kumpikin omalla tavallaan telakalle jatkoaikaa. Yhtiön kolmas omistaja on raumalainen Hollming.

Myös norjalainen Kvärner Masa-Yards harkitsee tarjouskilpailuun lähtemistä.

"Odotamme tarjouspyyntöä. Jos meillä on mahdollisuuksia toimitusajan ja muun puolesta, niin sitten annamme tarjouksen. Ainoastaan Suomesta löytyy tarvittava ammattitaito jäänmurtajien rakentamiseen", Masa-Yardsin toimitusjohtaja Martin Saarikangas kertoo.

Maailman yhteensä 90 jäänmurtajasta 74 on rakennettu Suomessa. Tiettävästi vain Thyssenin telakka Pohjois-Saksassa voisi uhata suomalaisia telakoita.

Pitkään tapetilla Uutta jäänmurtajatilausta on soudettu ja huovattu pitkään. Liikenneministeriö on yrittänyt saada määrärahaa läpi useissa budjeteissa ja lisäbudjeteissa. Viimeksi ehdotus tyrmättiin syyskuun lisäbudjetin yhteydessä.

Murtajaa varten ei ole tulossa lainkaan valtion telakkatukea, mutta EU:n vienti- ja tuontiyhteyksiä tukevaa niin sanottua TEN-rahaa se voisi saada. Tuki olisi enintään kymmenen prosenttia aluksen hankintahinnasta.

Heikkisen mielestä murtajatilaus ei ole sinänsä telakkateollisuuden tukitoimi, vaikka sillä kieltämättä onkin myönteisiä työllisyysvaikutuksia.

"Olemme perustelleet hankettamme kansantaloudellisilla syillä. Jäänmurtajakanta on vanhenemassa ja etenkin Saksan omistaman Hansen ylläpidosta on koitunut suuria menoja. Uusi monitoimimurtaja korvaa valmistuttuaan juuri Hansen", Heikkinen kertoo.

Perinteisiä jäänmurtajia voidaan käyttää pääasiassa vain talvikuukausina, mutta monitoimimurtajille löytyy yleensä tehtäviä vuoden ympäri. Esimerkiksi uuden monitoimimurtajan "isosiskot" Fennica ja Nordica ovat olleet kesäisin vuokralla Pohjanmeren öljykentillä. Pitkän ajan tavoitteena on korvata kaikki nykyiset jäänmurtajat monitoimimurtajilla.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  7. 7

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  8. 8

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  9. 9

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää