Talous

Suomen remonttiyritykset eivät ole löytäneet Itä-Eurooppaan Remonttiurakoitsijat saivat tuekseen laajan vientiohjelman

Tilaajille

ESKO NURMI Kaksivuotinen urakka suomalaisen korjausrakentamisen viennin edistämiseksi on valmistunut. Raportteja on kertynyt 5000 sivua. Neuvostotyylisten elementtitalojen remontteihin on nyt tarjolla monenmoista pakettiratkaisua.

"Yritykset eivät ole lähteneet siinä määrin liikkeelle kuin kuviteltiin", sanoo teknologiajohtaja Veli-Pekka Saarnivaara Teknologian edistämiskeskuksesta, joka on yksi Hansa Renovation -nimellä kulkevan selvitystyön rahoittajista.

Yrityksiä selvityksissä on mukana yli kolmekymmentä. Saarnivaara pitää ymmärrettävänä, että käytännön vienti ei pyörähdä käyntiin samalla hetkellä kun selvitykset valmistuvat. "Yritysryhmittymiä pitäisi vielä markkinoida." Materiaaliteollisuus todennäköisesti kerää itäisten elementtitalojen saneerauksista paljon enemmän liikevaihtoa kuin suomalaiset urakoitsijat.

Urakoitsijoiden vauhtia Hansa Renovation -hankkeessa on hidastanut muun muassa se, että alun perin mukana olleista Haka meni konkurssiin ja Puolimatka siirtyi ruosalaisomistukseen.

Hakan jatkoksi syntyneillä Skanskalla ja NCC-Puolimatkalla ei ole asiaa Keski-Euroopan saneerausmarkkinoille, koska ruotsalaiset emot hoitavat sitä ilmansuuntaa. Rajoitus on merkittävä, sillä ylivoimaisesti vahvimmin saneerausbisnes jauhaa entisessä Itä-Saksassa, 300000 asunnon vuositahtia.

Liikaa vettä sisään, liikaa lämpöä ulos Entisen sosialistileirin rakennusten korjaus on käsittämättömän suuri työmaa. Selvitystyön kohdemaissa eli Venäjällä, Baltian maissa, Puolassa ja itäisessä Saksassa on 25 miljoonaa asuntoa elementtitaloissa, jotka on rakennettu lähes yhteneväisillä Gosplanissa Moskovassa laadituilla piirustuksilla. Vanhassa järjestelmässä ponnistelut keskitettiin uudisrakentamiseen, remonteista ei huolehdittu.

Ajankohtaisin korjausprojekti, johon suomalaiset pyrkivät mukaan, toteutuu Venäjällä Maailmanpankin 300 miljoonan dollarin lainalla. Kuudessa kaupungissa kunnostetaan elementtitaloja yksityistämiskuntoon.

"Vettä tulee liikaa sisään, lämpöä menee liikaa ulos ja asumismukavuus on huono", jäsentää selvitysprojektin johtaja Veikko Kauppila korjaustarpeita.

Maailmanpankin rahoilla ja venäläisten omalla noin sadan miljoonan dollarin panostuksella parannetaan erityisesti energiataloutta. Lämmönkulutus saattaa olla jopa viisinkertainen suomalaisiin elementtitaloihin verraten.

Lähimmät korjaustyöt tulevat suomalaisten kannalta sopivan lähelle, Petroskoihin ja Volkovin pikkukaupunkiin Laatokan rannalle.

Kansainvälisesti kilpailutettavia urakoita Maailmanpankin projektissa on 200 miljoonan dollarin edestä. Hanketta vetää iso ruotsalainen rakennuttajakonsulttiyritys, mutta hankkeen valmistelussa on myös suomalaista työvoimaa.

Venäjällä ei muuteta remontin ajaksi Lähes kaikissa Hansa Renovation -selvityksen kohteena olleissa maissa rahan puute on polttava.

"Itäisesä Saksassa voidaan tehdä talolle täysremontti, joka maksaa Suomen rahassa 4500 markkaa. Muualla kymmenesosakin siitä hinnasta voi olla liikaa", sanoo Rakennusmateriaaliteollisuus ry:n toimitusjohtaja Erkki Inkinen .

Saksa on poikkeus siinäkin suhteessa, että siellä vanhan systeemin poistuessa uusi astui saman tien tilalle. Muualla hapuillaan vielä. "Ei ole järjestelmiä talojen hallinnointiin ja päätöksentekoon, ei vakuuksille, ei rahoitukseen. . .", Kauppila luettelee.

Selvitys osoitti, että tasaisen harmaasta ulkoilmeestään huolimatta kunkin maan lähiöitä pitää lähestyä omalla erityisellä tavallaan.

Esimerkiksi Venäjällä on tarjottava remontteja, joissa huoneisto tulee kuntoon parissa viikossa siten, että perhe voi kuitenkin asua koko ajan jossakin huoneessa. Ihmiset eivät halua lähteä tilapäiskortteeriin, koska he eivät ole varmoja takaisin pääsystä. Myös tavaroiden vartiointi koetaan välttämättömäksi.

Suurta huutoa Venäjällä on ullakon rakentaminen siinä yhteydessä kun vuotava vesikatto kuitenkin on uusittava. Mansardikaton alle haluttaisiin asuintilaa. Harvoin näin mittaviin töihin kuitenkaan on rahoitusta.

Kauppilan mukaan Venäjällä ei oikein käy, että isosta lähiöstä poimittaisiin aluksi talo tai pari täydellisesti uudistettaviksi. Sikäläiseen tasarvoajatteluun sopii paremmin, että sama raha käytetään vaikkapa koko lähiön kattojen korjaamiseen.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  8. 8

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  9. 9

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  10. 10

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää