Talous    |   MIKÄ KIRJA?

YS YS,1Kera syntyi keskustan tappiostaYR Hävityt vaalit ja Vennamon pelko olivat kehitysaluerahaston alku

Tilaajille

ehitysraluerahasto Kera on 25-vuotias. Juhlavuoden kunniaksi rahasto on julkaissut helppolukuisen juhlakirjan, jossa on paljon kuvia ja vähän isokirjaimista tekstiä. Ratkaisu on ehdottomasti onnistunut: vaatemuodin muutokset, päättäjien ulkonäön rapistuminen ja rakentamistyylien vaihtelu on helppo rekisteröidä selkeistä valokuvista.

Keran ensimmäinen toimitusjohtaja, lähiviikkoina Tielaitoksen pääjohtajan paikalta eläkkeelle siirtyvä Jouko Loikkanen (kesk) tunnustaa suoraan, miksi Kera perustettiin.

Keskusta oli saanut vuoden 1970 eduskuntavaaleissa pahasti turpiinsa. Veikko Vennamon johtama Smp oli voittanut - Suomen suurella maaseudulla vallitsi apea mieli.

Vaalitappion vuoksi Jouko Loikkanen oli saanut potkut keskustan puoluesihteerin paikalta. Puolueen isot pojat - ennen muita pääministeriksi noussut Ahti Karjalainen - pelastivat Loikkasen. Hän sai ryhtyä tunnustelemaan rahaston perustamista.

Kuten politiikassa ja taloudessakin on tapana, viralliset perustelut ja todelliset perustelut olivat Kerankin syntyvaiheissa erilaisia.

Virallisesti paasattiin kehitysalueiden yrittäjyyden ja pääomahuollon edistämisestä, aluepolitiikasta ja muista kauniista asioista.

Kabineteissa keskustan johtajat kantoivat tietysti huolta puolueen menestyksestä. Keskusta olisi ollut mennyttä, jos se ei olisi pystynyt pysäyttämään Vennamon protestiliikkeen etenemistä. Toisetkin vaalit olisi hävitty.

Kekkonen sai sydänkohtauksen Juhani Suomen Kekkos-elämäkerran uudesta niteestä saa vahvistusta tälle väitteelle. Vennamon voitto kävi niin pahasti presidentti Urho Kekkosenkin luonnolle, että hän, tervaksinen mies, sai sydänkohtauksen.

Poliittiset intohimot vaikuttivat myös Keran vastustukseen. Esko Ollila (kesk) kertoo, kuinka pääministerin paikalta syrjäytetty Suomen Pankin pääjohtaja Mauno Koivisto (sd) harasi perustamista vastaan.

Epäilemättä Koivistollakin oli hyvät viralliset perustelut, mutta kannanottoihin varmaan vaikuttivat myös poliittiset syyt.

Karjalainen ja Koivisto olivat jo tuolloin presidenttikandidaatteja. Karjalainen sai Kerasta käyttökelpoisen vipusimen.

Valtion rahaa ryhdyttiin jakamaan Kerasta, jonka pääkonttori perustettiin Karjalaisen tukialueelle Savoon.

Keran johto säilyikin keskustan käsissä, kunnes Loikkasen, Esko Ollilan ja Eino Petäjäniemen jälkeen rahaston johtoon tuli nykyinen toimitusjohtaja, kokoomuslainen Erkki Moisander.

Keskustan otetta firmasta kuvaa hyvin viimekeväinen tapahtumasarja. Moisander päätti lähteä kokoomuksen EU-vaalien ehdokkaaksi. Hänet asetettiin ehdolle, mutta hallintoneuvoston vahvat miehet, kaiketi keskustan Seppo Kääriäinen etunenässä, hiillostivat Moisanderin luopumaan ehdokkuudestaan.

Johdossa on edelleen ja on koko ajan ollut moninkertainen poliittinen miehitys: hallintoneuvostot, tilintarkastajat, palkattu johtokin.

On suuri onni, että näin poliittinen porukka on pystynyt jakamaan Keran lainat ja muun rahoituksen täysin epäpoliittisesti, puolueettomasti, pelkästään asiaperusteilla. Näin kirjassa ainakin vakuutetaan. Ehkä joku hölmö näin uskookin.

Kera on poliittinen ja aluepoliittinen luomus. Kukaan ei pysty laskemaan, onko siitä ollut Suomen kokonaistaloudelle lopulta hyötyä. Olisiko Keran kautta kulkeneella rahalla kyetty rakentamaan Suomeen parempaa yritystoimintaa, jos se olisi jaettu pankkien ja muiden tavallisten rahoittajien kautta?

Se on kuitenkin pakko tunnustaa, että Kera on pystyssä, monet pankit eivät.

Sekin on pakko tunnustaa, että Keraan sijoitetut miljardit ovat poikineet syrjäseuduille työtä ja leipää - ainakin enemmän kuin hassatut pankkitukimiljardit.

Senkin pystyy sanomaan, että Salpausselän takainen Suomi olisi paljon harmaampi ja hiljaisempi, jos Kera olisi jäänyt perustamatta. Kera antoi maakunnille elinvoimaa, suomeksi sanottuna siirsi varoja Etelä-Suomesta Itä-ja Pohjois-Suomeen.

Vielä senkin pystyy myös sanomaan, että alkuperäinen poliittinen tavoite, keskustan vahvistaminen ja Smp:n voittokulun patoaminen, on juhlavuonna toteutunut täydellisesti. Keskusta oli syksyn vaaleissa Suomen suurin puolue yhdessä Sdp:n kanssa - vahvimmilla keskusta oli Keran synnyinalueilla. Ensimmäistä kertaa näissä vaaleissa ei nähty Suomen maaseudun puoluetta. Smp-niminen vennamoiden vuonna 1959 perustama perheyritys meni viime vuonna konkurssiin.

UNTO HÄMÄLÄINEN Kirjoittaja on Helsingin Sanomien poliittisen toimituksen esimies.

Presidentti Urho Kekkonen opasti myllykirjeellään Keran toimitusjohtaja Jouko Loikkasta. Hän antoi jopa ideoita rahoitettavista yrityksistä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Espoon ja Vantaan bussilinjoja saatetaan joutua katkaisemaan lumen takia – Espoossa yhä lähes 5 000 taloutta ilman sähköä

  7. 7

   Keihäslegenda Seppo Räty palkittiin veikeällä summalla – liittyy hirmukiskaisuun

  8. 8

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  9. 9

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  3. 3

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää