Talous

Masa-Yards rakentaa kaksi maailman suurinta risteilyalusta Valtio tukee viiden miljardin tilausta lähes puolella miljardilla markalla

Tilaajille

NILS-ERIC BACKMAN TURKU - Kvärner Masa-Yards on tehnyt sopimuksen kahden maailman suurimman risteilyaluksen rakentamisesta Royal Caribbean Cruises Ltd:lle (RCC). Kaupan arvo on viisi miljardia markkaa. "Tilaus takaa sen, että laivoja tehdään Suomessa myös ensi vuosituhannella", toimitusjohtaja Martin Saarikangas sanoo.

Molemmat alukset rakennetaan Masa-Yardsin Turun telakalla Pernossa. Tilauksen suora työllistävä vaikutus on 11000 henkilötyövuotta ja telakan ulkopuolisine palveluineen noin 20000 henkilötyövuotta.

"Tilauksesta käytiin erittän tiukka kisa. Projekti alkoi kaksi vuotta sitten ja sitä on kehitetty tiiviissä yhteistyössä varustamon kanssa. Alukset ovat ylivoimaisesti maailman suurimpia matkustajalaivoja kautta aikojen", Saarikangas kehaisee.

Valtiolta tukea Valtion suostuminen väliaikaiseen telakkatukeen antoi Saarikankaan mukaan Masa-Yardsille mahdollisuuden kilpailla tilauksesta eurooppalaisten ja japanilaisten telakoiden kanssa.

"Olemme saaneet lupauksen lähes täydestä yhdeksän prosentin telakkatuesta", Saarikangas sanoo.

Hän ei kerro telakkatuen tarkkaa suuruutta, mutta telakka on saanut lupauksen ilmeisesti vajaan 450 miljoonan markan tuesta.

Saarikangas kiittelikin virkamiehiä ja poliitikkoja. Tuen merkitystä voi havainnollistaa esimerkiksi jakamalla tuen määrä tilaukseen kaikkiaan sitoutuvilla henkilötyövuosilla, mikä tekee noin 25000 markkaa. Valtio maksaa siis jokaiselle laivojen rakentamiseen jollain tavalla osallistuvalle henkilölle vuoden ajan noin 2000 markkaa kuukaudessa.

"Päällimmäisenä tilauksen saamisessa oli kilpailukykyinen hinta. Meidän tarjouksemme ei varmasti ollut halvin, mutta meille maksettiin hyvän miehen lisää. Toinen syy oli hyvä suhde tilaajaan. Me toimitimme heille ensimmäisen laivan jo vuonna 1970. Kansainvälinen kauppa perustuu hyviin ihmissuhteisiin ja luottamukseen", Saarikangas kertoo.

Ensimmäinen Helsingissä RCC-varustamolle rakennettu risteilyalus oli Song of Norway. Sen jälkeen Helsingissä tehtiin vielä RCC:lle kolme risteilyalusta ja pidennettiin kahta. Sitten 1980-luvulla ranskalaiset tekivät RCC:lle laivoja 30 prosentin valtion tuella.

Masa-Yards sai jalan kuitenkin uudelleen oven väliin. Masa-Yards luovutti RCC-varustamolle viime viikolla Helsingissä uuden risteylyaluksen Grandeur of the Seas ja sen sisaralus valmistuu Helsingin telakalta ensi kesänä.

Turussa tehdään uivia palatseja Varustamo ei halua tässä vaiheessa kertoa uusien uivien lomapalatsien pituutta. Aluksiin tulee runsaasti uutuuksia ja tarkoituksena on tarjota matkustajille paljon enemmän kuin pelkkä lomaristeily.

Aluksiin mahtuu risteilyviihteeksi monenlaista toimintoja. "Itse laivat tulevat jo sinänsä olemaan nähtävyyksiä ja matkailun kohteita", Saarikangas lupaa. Laivat rakennetaan Karibian risteilyliikenteeseen.

RCC-varustamon avaus ja siirtyminen uuteen, entistä yleellisempään alustyyppiin pakottaa kilpailijat myös harkitsemaan kalustonsa uusimista ja se ennakoi Saarkankaan mukaan uusia tilauksia.

Nyt tilatut 130000 bruttorekisteritonnin alukset ovat tilavuudeltaan lähes kolme kertaa suurempia kuin Siljalle Turussa aikanaan rakennetut Silja Serenade ja Silja Symphony.

Uusiin aluksiin tulee alavuodepaikkoja 3100 kappaletta eli hyttejä on 1550. Laivoista ensimmäinen valmistuu vuonna 1999 ja toinen vuonna 2000.

Tilaus antaa uskoa telakkateollisuudelle "Tämä tilaus antaa uskoa siihen, että tätä teollisuudenhaaraa pitää Suomessa jatkaa. Yli puolet laivoihin tulevasta työstä tehdään telakan ulkopuolella alihankintoina eri puolilla maata. Telakoista muodostuu tulevaisuudessa eräänlaisia kokoonpanoalueita. Meidän pahimmat kilpailijamme teettävät jo vielä enemmän töistä alihankintoina. Juuri tämän oheisteollisuuden muodostuminen telakan ympärille mahdollistaa joustavuuden ja kilpailukyvyn", Saarikangas sanoo.

Grandeur of the Seasin rakennustöistä pkt-yritysten osuus oli jo 40 prosenttia kauppahinnasta ja toimittajia oli tuhatkunta ympäri maata. Tässä projektissa alihankkijoiden osuus tulee Saarikankaan mukaan olemaan vielä oleellisesti suurempi.

Saarikangas sanoo tilaajan olleen erittäin tyytyväinen viime viikolla luovutetun aluksen korkeaan laatuun, ja se valmistui kymmenen päivää etuajassa. Grandeur of the Seasin valmistumisaikataulun kiirehtimisestä sovittiin Saarikankaan mukaan viime keväänä jääkiekko-ottelussa Helsingissä.

Presidentti Martti Ahtisaari oli seuraamassa ottelua samoin kuin Royal Caribbean Cruisesia johtava varustaja Richard D. Fain . Fain oli kysellyt Ahtisaarelta voisikohan laivan toimittamista kiirehtiä ja Ahtisaari oli todennut, että kai Saarikangas sellaisen asian pystyy hoitelemaan.

Tilaus on dollareissa suurempi, mutta markoissa laskien hivenen pienempi kuin Turun telakan edellinen suurkauppa, neljän kaasutankkerin tilaus. Kolmas kaasutankkeri lähti Turun telakalta sunnuntaina ja neljäs valmistuu tammikuussa.

Työntekijät taputtivat levyhallissa tilaukselle Sen jälkeen telakalla uhkasivat työt vähitellen loppua kokonaan, sillä tilauksessa on enää vain öljyvarastolaiva Norjaan sekä kaksi pienempää autolauttaa Kreikkaan.Saarikangas lensi Yhdysvalloista suoraan Turkuun kertomaan työntekijöille tilauksesta. Lähes koko telakan väki oli levyhallissa kuuntelemassa ilouutista. Saarikangas sai spontaanit taputukset työntekijöiltään.

Lomautuksia ei peruuteta Nykyisiä lomautuksia tilaukset eivät heti peruuta. Mutta telakan varapääluottamusmies Timo Piippo kertoi, että puheenaiheet työpaikkalla muuttuivat heti kun tilauksesta oli kerrottu.

"Tulevaisuutta voidaan nyt taas suunnitella ihan eri tavavalla kun töitä on tiedossa vuosiksi eteenpäin. Perjantaina pakkolomalle lähtevätkin menivät portista ulos nyt eri mielellä kun heillä on varma lupaus takaisintulosta." Toisaalta työntekijät Piipon mukaan ovat sitä mieltä, että koko telakan oma väki on saatava ensimmäisenä takaisin töihin, vaikka laivan valmistuksesta yhä suurempi osa teetetään alihankintoina.

Turun telakan 2650 työntekijästä pakkolomalla on vuodenvaihteessa jo 500. Alusten suunnittelu alkaa heti, mutta varsinaiset rungon rakennustyöt käynnistyvät vasta ensi syksynä.

JYRKI VALKAMA / TIETOKUVA

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  7. 7

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  8. 8

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  9. 9

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  10. 10

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää