Talous    |   RAHAN LIIKKEET

Johtajatkin ovat viisaita rahaliitossa

Tilaajille

Rahan liikkeet Jyrki Iivonen II,5,,,,,,*MISiten Suomi selviytyy Euroopan unionin rahaliitossa taantumasta, kun teollisuuden kilpailukykyä ei voi palauttaa devalvaatiolla? Aiheesta on viime päivinä keskusteltu paljon ikään kuin talouselämässä ei olisi muita olotiloja kuin lama.

Harvoin on kahta lamaa peräkkäin - tavallisesti niiden välissä on korkeasuhdanne. Mutta miten Emu-Suomi pärjää korkeasuhdanteessa? Pystyykö Suomi vaurastumaan hallitusti vai toistetaanko vanhat virheet?

Suomen kotimarkkinat ovat pienet ja viennin osuus kansantuotteesta on suuri, minkä vuoksi talouden nousut ja laskut ovat jyrkempiä kuin muissa maissa. Ongelmia pahentaa viennin yksipuolisuus, sillä valtaosa vientituloista on peräisin metsästä sekä metsäteollisuudelle koneita valmistavasta metalliteollisuudesta.

Palkansaajien järjestöt esittävät Emu-puskurirahastoja lieventämään tulevien lamojen loiskeita. Työnantajat ja Suomen Pankki ovat torjuneet ajatuksen "menneen maailman" konstina.

Johtavat työnantajat lopettavat entisetkin rahastot ja siirtyvät bonus-palkkaukseen, mikä väistämättä kärjistää korkeasuhdannetta. "Bonuspalkkaus on aidosti markkinaehtoinen järjestelmä, koska työntekijä saa hyvinä aikoina parempaa palkkaa", keskuspankin pääjohtaja Sirkka Hämäläinen todisti tiistaina Aamulehden haastattelussa.

Hämäläisen mukaan palkansaaja tietää bonuksen poistuvan huonoina aikoina, jolloin jokainen voi rakentaa oman henkilökohtaisen rahastonsa. Kansalaisen pitää siis tietää, milloin hyvät ajat muuttuvat huonoiksi; muussa tapauksessa hän ei koskaan uskalla ottaa lainaa ja sijoittaa koulutukseen, asumiseen, kulttuuriin ja virkistykseen.

Korkeasuhdanne on lamaa vaarallisempi ilmiö siksi, että silloin tehdään tulevaisuuteen vaikuttavia päätöksiä. Lamassa ei yleensä tehdä virheitä, vaan korjataan menneisyyden erheitä, ja koetetaan pysyä hengissä. Yritysten kielellä asia ilmaistaan seuraavasti: "Keskitymme ydintoimialaan, jonka hallitsemme hyvin." Lama on ennustettavampi tila kuin korkeasuhdanne. Työvoimaa ja raaka-aineita on runsaasti, tilaukset pysyvät sovituissa toimitusajoissa ja palkkavaatimukset ovat vähäisiä.

Kun työttömiä on 400000 ja yhtä suuri joukko pelkää työpaikkansa puolesta , ei kysyntäinflaatiosta ainakaan ole vaaraa.

VB,12Pannaanko tehdas kiinni, vaikka kauppa käy?

Yleensä korkeasuhdanteessa tehdään enemmän oikeita kuin vääriä päätöksiä, mutta aina näin ei ole. 1990-luvulla kansantuote laski monena vuonna, joten edellisellä vuosikymmenellä tehtiin enemmän virheellisiä kuin onnistuneita ratkaisuja.

Viime vuosikymmenellä ylikuumenemista olisi voinut talouspolitiikalla hillitä, mutta keinot jätettiin käyttämättä. Lamaa loivennettiin valuuttakursseja korjaamalla, mutta suuria ruumiita ehti tulla.

Miten 2000-luvulla ylikuumeneminen ehkäistään? Kun ei ole omaa rahaa, suhdannetta ei voi hillitä valuuttaa revalvoimalla. Investointihalujakaan ei voi padota nostamalla korkoja, koska korkopolitiikkaa ohjaa Euroopan keskuspankki.

Mitä yritysjohtaja tekee, kun tilauksia alkaa sataa? Hän lisää kierroksia koneeseen ja ryhtyy nostamaan hintoja. Vanhat asiakkaat pystytään jotenkuten hoitamaan, mutta uudet ostajat käännytetään ovelta.

Ammattiosasto esittää palkkavaatimuksen, joka on pakko hyväksyä. Bonukset ovat muotia, joten varmuuden vuoksi toimitusjohtaja lupaa kolmannentoista kuukauden palkan. Eihän tuotantoa voi keskeyttää, kun kauppa viimeinkin kulkee.

Raaka-aineen toimittaja valittaa kehnoa kannattavuutta, joten pannaanpa muutama markka lisää tuotannon alkupäähän.

Myyntimiehet ovat ajaneet jo neljä vuotta Saabin rämillä, joten nyt on aika hankkia uudet ajopelit. Sitä vaatii jo "firman uskottavuus".

Markkinointijohtaja valittaa kapasiteetin puutetta, ja suunnittelujohtaja määrätään miettimään uuden tehtaan rakentamista. Ruotsista ostetaan paha kilpailija, koska "näin ainutlaatuista tilaisuutta ei tule enää koskaan".

Rahoitus ei ole ongelma, koska Eurooppa on täynnä pankkeja. Vaikka rahan kysyntä Suomessa kasvaa, sen hinta ei nouse. Suomessa ja Saksassa korot ovat yhtä korkeita.

Valtiovarainministeriö ja hallituspuolueiden suhdannelaitos julkaisevat ennusteen, jonka mukaan "ei ole mitään syytä epäillä nykyisen trendin jatkuvuutta".

Öykkäreiden aika on ohi Kun valuutta- ja korkopolitiikaa ei ole, on vain luotettava yritysjohtajien viisauteen. Jotkut kansantaloustieteilijät uskovat nykyisten ja tulevien johtajien olevan taitavampia kuin 1980-luvun johtajat. Lamasta on opittu, ja öykkäreiden aika on kuulemma ohi.

Rahaliitossa Suomi ei ole täysin talouspoliittinen ajopuu, sillä finanssipolitiikka on sentään kotimaisissa käsissä. Korkeasuhdanne täyttää valtion ja kuntien kassat, mutta malttavatko politiikot olla lupaamatta uudistuksia, jotka sitovat verovaroja vuosiksi eteenpäin. Säästämällä on vaikea ääniä ostaa.

Suomi siirtyy kapitalismiin pää pystyssä eikä noloissa tunnelmissa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  8. 8

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  9. 9

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  10. 10

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää