Talous

Hackman painui tappiolle Toimitusjohtaja Hintikka: Vedenpuhdistuksen kehitys arvioitu liian optimistisesti

Tilaajille

ANNUKKA OKSANEN Hackmanin tulos oli viime vuonna tappiollinen. Virallisen tilinpäätöksen mukaan yhtiön tulos oli rahoituserien jälkeen 24 miljoonaa markkaa miinuksella. Helsingin Sanomien oikaisema nettotulos, jossa on mukana tilikauden verot, putosi 29 miljoonasta markasta -31 miljoonaan markkaan.

Toimitusjohtaja Tapio Hintikka selittää huonoa menestystä tahkealla eurooppalaisella kulutuskysynnällä ja raskaan teollisuuden vaisuina investointeina, mikä puolestaan näkyy Hackmanissa alhaisena tilauskantana. Yhtiöllä oli myös paljon kertaluonteisia kuluja, kuten esimerkiksi Stainlessin Ranskan-yksikön uudelleenorganisointi.

Monialayhtiö Hackmanin liikevoitto oli 21 miljoonaa markkaa, eli 1,1 prosenttia liikevaihdosta. Summa ei kata 45 miljoonan markan rahoituskuluja.

Rahaa Hackman on viime vuosina hankkinut myymällä metsiään. Viime vuoden tilinpäätöksessä on metsäkaupoista satunnaisia tuottoja 51 miljoonaa markkaa, joita on käytetty velkojen maksuun ja omavaraisuuden kohentamiseen.

Kaikilla Hackmanin yksiköillä meni viime vuonna huonommin kuin toissa vuonna. Muun muassa Arabian, Iittalan, Hackmanin ja Rörstrandin tuotemerkeillä myytäviä keittiötavaroita valmistavan Designor-ryhmän liiketulos putosi toissa vuoden 40 miljoonasta 30 miljoonaan. Designorin liikevaihto oli 871 miljoonaa markkaa.

Toiseksi suurimman yksikön Metoksen liiketulos oli 16 miljoonaa markkaa. Sen liikevaihto oli 417 miljoonaa.

Kolmanneksi suurimman, 401 miljoonan markan liikevaihdon Stainlessin liiketulos oli kaksi miljoonaa markkaa miinuksella.

Toimitusjohtaja Tapio Hintikan mukaan vedenpuhdistuslaitteita valmistavan Hadwacon kehitysohjelma on ollut liian optimistinen. Alkuperäisten suunnitelmien mukaan Hadwacon piti tuottaa voittoa jo tänä vuonna.

"Raskaan teollisuuden peukalosääntö on, että matka ideasta itsensä kannattavaksi markkinatuotteeksi kestää seitsemän vuotta. Me olemme nyt tehneet töitä vasta neljä vuotta.

Ensimmäisen sukupolven tuote alkaa olla valmis markkinoitavaksi, mutta ei sillä vielä voittoa tehdä", Hintikka sanoo. Hadwacon vedenpuhdistuslaitteita on tähän mennessä myyty kaksi, toinen Saudi-Arabiaan ja toinen Lahteen.

Lisäksi Hackmaniin kuuluvat raskaan puunjalostusteollisuuden teriä valmistava Hackman TTT, jonka liikevaihto oli viime vuonna 117 miljoonaa markkaa ja kiinteistöistä ja maaomaisuudesta huolehtiva Invest.

Tappiollisesta liiketoiminnasta huolimatta perheyhtiö Hackmanin hallitus esittää yhtiökokoukselle, että osinkoa maksetaan 2,5 markkaa osaketta kohti.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   Kiinan talous on arvoitus – ”Zombiyritykset” pitäisi päästää konkurssiin, sanoo Suomen Pankin tutkija

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää