Talous

Metsänhoitoyhdistysten omalle puukaupalle tulossa rajat

Tilaajille

PELLERVO ALANEN Metsänhoitoyhdistyslain uudistamista pohtinut työryhmä esittää, että yhdistysten oikeutta omakohtaiseen puukauppaan rajoitettaisiin.

Puukauppaan ja puunkorjuuseen liittyvissä tehtävissä metsänhoitoyhdistykset voisivat pääsääntöisesti toimia vain metsänomistajan toimeksiannosta ja nimissä. Metsänhoitoyhdistykset voisivat kuitenkin myydä itsenäisesti energiapuuta ja toimittaa puutavaraa alueensa pienyrityksille.

Teollisuus jätti eriävän mielipiteensä hallituksen esityksen muotoon kirjoitettuun muistioon. Työryhmän jäsenen, metsäpäällikkö Pekka Tiililän mielestä lain rajaukset jäivät liian löyhiksi, ja niitä on mahdollisuus kiertää. Tiililän mielestä metsänhoitoyhdistyksiltä pitäisi evätä lupa omakohtaiseen puunmyyntiin alueen pienyrityksille. Sen sijaan energiapuun omakohtaisen myynnin Tiililäkin yhdistyksille sallisi.

Työryhmän muistio luovutettiin tiistaina maa- ja metsätalousministeri Kalevi Hemilälle (sit). Hemilän mukaan muistio lähtee pikaisesti lausuntokierrokselle, ja lakiesitys on tarkoitus saada eduskuntaan vielä tämän kevään aikana. Tavoite on saattaa uusi laki voimaan ensi vuoden alusta alkaen.

Työryhmää veti ylijohtaja Juhani Viitala maa- ja metsätalousministeriöstä. Uudessa laissa on tarkoitus painottaa ympäristöasioita ja ottaa huomioon kilpailulainsäädännön rajoituksia.

Metsänhoitoyhdistykset ovat lakisääteisiä yhdistyksiä, jotka valvovat metsänomistajien etua. Yhdistysten toimintaa rahoitetaan osin metsänomistajilta kerättävällä metsänhoitomaksulla.

Aiemmin metsänhoitomaksusta luopumista harkittiin, mutta työryhmä esittää sen säilyttämistä, kuitenkin nykyisestä poikkeavassa muodossa.

Uudessa laissa metsänhoitomaksu koostuisi perusmaksusta ja hehtaarikohtaisesta maksusta. Sadan markan perusmaksun joutuivat maksamaan kaikki, eli myös ne jotka eivät käytä metsänhoitoyhdistyksen palveluja. Mallikkaasti metsiään hoitava metsänomistaja voisi korkeintaan viideksi vuodeksi vapautua metsänhoitomaksusta.

Metsänhoitomaksun tarpeellisuutta perustellaan sillä, että metsänomistajan palvelun lisäksi yhdistyksellä on yhteiskunnallisia tehtäviä, kuten metsien kestävän käytön ja hoidon edistäminen.

Metsänhoitoyhdistysten päätöksentekoelimiksi esitetään postiäänestyksellä valittavaa valtuustoa. Lainmuutoksella pyritään myös vauhdittamaan metsänhoitoyhdistysten koon kasvua ja lukumäärän supistumista. Nyt yhdistyksiä on kaikkiaan 265. Tavoitteena on määrän supistaminen alle sataan.

Yhtiöihin kuulumista rajoitetaan Muistiossa esitetään, että metsänhoitoyhdistyksiltä kiellettäisiin kuuluminen jäsenenä tai osakkaana puukauppaa harjoittavaan yhteisöön. MTK:n organisaatioon kuuluvat metsänhoitoyhdistysten liitot saisivat olla yhteisöissä osakkaina, jos niiden omistus jää alle puoleen osakkeista. Tällä hetkellä Suomessa on neljä puukauppaa käyvää yhtiötä, joissa yhdistykset ovat omistajina. Runsaassa kymmenessä metsänomistajien puunmyyntiyhtiössä on mukana myös metsänhoitoyhdistysten aluejärjestöjä. Teollisuuden edustaja Tiililä vaatii eriävässä mielipiteessään, että puukauppaa käyviin yhtiöihin kuuluminen olisi kiellettävä kokonaan myös metsänhoitoyhdistysten aluejärjestöiltä. Näin metsänhoitoyhdistykset eivät saisi välillisestikään olla puunmyyntiyhtiöiden osakkaina. Tiililän lisäksi eriävän mielipiteen jätti kansanedustaja Kari Rajamäki (sd). Hän vastustaa metsänhoitoyhdistysten pakkojäsenyyttä; kaiken puukaupan tulisi tapahtua metsänomistajan valtakirjalla. Rajamäki arvostelee metsänhoitoyhdistyksiä roolien ja edunvalvonnan sekamelskaksi, johon työryhmä ei halunnut puuttua. Hänenkin mielestään metsänhoitoyhdistyksien suora ja välillinen osakkuus puukauppayhtiöissä pitäisi ehdottomasti kieltää.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  9. 9

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  10. 10

   Huono huumoriräppi on Suomen kovinta hittimusiikkia, vaikka yli 30-vuotiaat eivät tajua siitä mitään – Lajin ykkösnimen Slim Millin mukaan nykyräppi on tylsää

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää