Talous

Suomi on klustereiden pauloissa Vaikeasti määriteltävä termi ohjaa useimpien valtionhallinnon alojen politiikkaa

Tilaajille

MATIAS MÖTTÖLÄ Suomen teollisuuspolitiikka on yhtä klusteria. Kaikki puhuvat klustereista, kirjoittavat niistä raportteja, tekevät klusterien johdolla politiikkaa.

Tutkija Petri Rouvista Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksesta Etlasta huvittaa väite, että klusteri esiintyy suomalaisissa tutkimuksissa yhtä usein kuin olla-verbi. "Se saattaa olla jo yleisempi", Rouvinen naureskelee.

Sama trendi on muissakin maissa, esimerkiksi Tanskassa ja Hollannissa. Myös teollisuusmaiden järjestö Oecd havittelee klustereihin perustuvaa tukimusta ja politiikkaa.

Suomessa esimerkiksi Valtion taloudellinen tukimuskeskus (VTT), Teknologian edistämiskeskus (Tekes) ja Suomen ulkomaankauppaliitto tekevät suunnitelmiaan klustereiden perusteella. Myös opetusministeriö tekee sivistysklusterista selvityksiä, työvoimahallinnossa käytetään klustereita, kuten myös sosiaalialalla. Ja tietenkin niitä käyttää kauppa- ja teollisuusministeriö, teollisuuspolitiikan valtija.

"En ole ikinä ollut mukana tutkimushankkeessa, jolla olisi ollut näin laajoja vaikutuksia käytännön politiikkaan", toteaa klusterit Suomeen lanseerannut toimitusjohtaja Pekka Ylä-Anttila Etlatiedosta.

ØSe ei ole monialayritys Mikä maaginen klusteri sitten on?

Kun kysymys tehtiin yhdelletoista lehtialan osaamiskeskittymän jäsenelle, oli tulos tyly: kolme tiesi.

"Se on sellainen, missä on monta yritystä samassa." "Eikös siinä yhden katon alla toimi monta firmaa", olivat yleisiä arvauksia.

Vastaajat puhuivat konglomeraatista, monialayrityksestä, eivät klusterista.

Jos sanomalehtialan osaamiskeskittymässä ei tunneta klustereita, miten on sitten mahdollista, että poliitikot ja vaikkapa koko kansan Suomen Tietotoimisto käyttävät termiä taajaan. Ilman selitystä, aivan kuin termiä kilpailukyky .

"Käsite on omaksuttu laajasti, mutta sitä ei ole omaksuttu kovinkaan hyvin pohtien. Se käsitetään usein jopa väärin, mutta sitä viljellään paljon. Ehkä tämä kuuluu muotitermin luonteeseen", toteaa klustereita Suomeen lanseerannut Pekka Ylä-Anttila Etlasta.

Suomessa laajat klusterit Yksi suomalainen käännös klusterille on "toisiaan täydentävien toimialojen ja yritysten muodostama kehitysblokki", kuten Etlan teoksessa Kansallinen kilpailukyky ja teollinen tulevaisuus . Toinen on osaamiskeskittymä, kolmas yritysryväs, neljäs menestysala. Klusteri kuvaa tuotteiden tai tuoteryhmien ympärille muodostunutta verkostoa. Esimerkiksi hienopaperiklusteriin liittyvät paperin raaka-aineen valmistajat, alihankkijat ja koneiden tuottajat. Klusterilla halutaan päästä eroon toimialoista. Nämä rajoittavat ajattelua liikaa, eivätkä esimerkiksi alan tutkimuslaitokset, tukiviranomaiset ja lähialalla toimivat tukevat yritykset näy määritelmässä. Termin apostoli, yhdysvaltalainen professori Michael E. Porter etsii vientiosuuksien tilastojen avulla yksittäisiä tuotteita, kuten rautatankoja, joiden ympärille hän muodostaa ajatuksellisen klusterin. Näin Porter erottaa alueita, joiden pitäisi menestyä tai jotka pitäisi saada menestymään. Suomalaisessa tutkimuksessa klusteri käsitetään laajemmin. Rautatankojen sijaan puhutaan esimerkiksi perusmetalliklusterista, johon liittyy monta muutakin alaa. Suomen menestysklustereita ovat esimerkiksi metsäteollisuus ja yhä voimakkaammin tietoliikenne. Ylä-Anttila on pitänyt kirjoituksissaan tietoliikenneklusteria, siis lähinnä Nokiaa, mahdollisuutena Suomen teollisuuden puu-metalli-ikuisuusongelman ratkaisuksi. ØMonta säveltä samalla kertaa Klusteriajattelu korostaa kilpailua. Guru Porter lähtee mikro- eli yritystasolta. Sieltä löytyvät voittajat, joita julkinen valta ei suoraan tue, antaa vain taustatukea. "Markkinat valitsevat voittajat", on ajattelun taustalla, 1990-luvun trendien mukaisesti. Klustereiden löytämisestä ei kuitenkaan selviä, minkälaista politiikkaa pitäisi tehdä. Porterin mallissa julkinen valta kuuluu ulkoisiin tekijöihin. Nurinkurista on, että lähes kaikki ehdotukset toimenpiteistä on tehty viranomaisille. Ja tehtävät ovat häilyviä. Koska on kysymys taustatuesta, ei suorasta yritystuesta tai tullipolitiikasta, on julkisen vallan rooli häilyvä. Tai oikeastaan, teorian mukaan, vähäinen. Porter luonnehtii unelmien valtiovaltaa "patistajaksi ja haastajaksi". Hämäryyksistä huolimatta klustereiden ajatteleminen on Suomessa kovin sopuista. Ainakaan vielä ei seurata musiikista tunnettuja klustereita. Musiikissa klusteri on usein käytetty sana, joka tarkoittaa monen lähekkäisen sävelen iskemistä samaan aikaan. Monen korvaan se kuulostaa riitasoinnulta.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  4. 4

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää