Talous

Microsoft jäi yksin internet-kiistassa USA:n oikeusministeriö kilpailijoiden kannalle, myös EU tutkii markkina-aseman väärinkäyttöä

Tilaajille

ANNA KARISMO Yhdysvalloissa on puhjennut julkinen mittelö tietotekniikkayhtiö Microsoftin markkinoinnin laillisuudesta ja sen vaikutuksista vapaaseen kilpailuun. Myös EU-komissio kertoi tiistaina tutkivansa Microsoftin ja internet-palveluja tarjoavien yritysten välisiä sopimuksia.

Microsoftia syytetään karkeasti ottaen siitä, että se haluaa ehkäistä kilpailun internet-selailuohjelmista. Selailuohjelmat uhkaavat Microsoftin käyttöjärjestelmien asemaa markkinoilla.

Maanantai-iltana Yhdysvaltain oikeusministeriö kertoi pyytävänsä liittovaltion tuomioistuinta langettamaan Microsoftille jättisakot. Microsoft joutuisi pulittamaan miljoona dollaria kunakin päivänä, jona se markkinoi selailuohjelmaansa.

Oikeusministeriön mukaan Microsoft rikkoo monopolin vastaisia antitrustilakeja.

Etenkin Microsoftin kilpailijat ovat olleet kiivastuksissaan, koska pc-tietokoneiden valmistajien on asennettava koneisiinsa Microsoft Internet Explorer -selailuohjelma, jos ne haluavat käyttää Microsoftin Windows 95 -käyttöjärjestelmää. Kyse on kilpailijoiden mielestä eräänlaisesta kytkykaupasta.

Yli 85 prosentissa nykyisin valmistettavista pc-tietokoneista pyörii Windows 95 -järjestelmä.

"Microsoft käyttää laittomasti hyväkseen Windows-ohjelmansa suurta levikkiä suojellakseen ja laajentaakseen monopoliaan", sanovat oikeusministeri Janet Reno ja ministeriön monopoleja valvovan osaston johtaja Joel Klein Financial Times -lehden mukaan.

Yhdysvaltain viranomaiset aikovat kuulla asiasta alan yrityksiä syksyn aikana.

Suomalaisten asiantuntijoiden mukaan Microsoft on ollut aikaisemminkin tutkittavana monopolista, mutta koskaan aikaisemmin ei ole tullut virallisia päätöksiä.

"Tietotekniikka-ala on kummallinen, koska bisnes on kasvanut räjähdysmäisesti. Tällä alalla ei ole pitkiä perinteitä tai toimintatapoja. Ala on kapitalismia puhtaimmillaan", sanoo tietotekniikka-alan yrittäjä ja tietokirjailija Petteri Järvinen .

Alaa ei ole juuri säännelty esimerkiksi veroilla tai muilla rajoituksilla.

"Kyllähän se vaikuttaa hieman epäreilulta, että Microsoft velvoittaa laitemyyjiä laittamaan selaimensa jokaisen Windowsin mukaan saadakseen markkinaosuutta avautuvilla selainmarkkinoilla", Järvinen sanoo.

Microsoft: Sopimusta ei ole rikottu

"Osapuoli pöydän toisella puolella tiesi, että Microsoft aikoo sitoa niiden käytön toisiinsa", sanoi Microsoftin johtaja William H. Neukom tiistaina uutistoimisto AP:lle. Microsoft vakuuttaa, että sillä on myös todisteita markkinointinsa laillisuudesta.

Kilpailijat: "Haluamme vain reilua peliä"

"Kaikki tuotekehittelijät pitävät kiinni siitä, että tuotetta saa kehittää niin nopeasti kuin pystyy. Kun internetistä on tullut ilmiö markkinoilla, täytyy myös meidän kehittää Windowsia kuluttajien vaatimusten mukaiseksi. Explorer-selain on tärkeä elementti, emmekä halua tehdä eroa siinä miten pc:tä ja verkkoa käytetään. On tärkeää, että molempien käyttö on helppoa", sanoo Microsoftin Suomen-toimitusjohtaja Martti Mehtälä .

Muiden muassa Microsoftin kilpailija Netscape Communications on asettunut oikeusministeriön vaatimusten taakse.

"Netscape haluaa vain reilun pelin sääntöjä. Nykysäännöillä Microsoft rajoittaa Netscapen kilpailumahdollisuuksia. Microsoft tukahduttaa internetin käyttäjien pääsyn Netscapen jakelupisteeseen", sanoo yhtiön varatoimitusjohtaja Lori Mirek AP:lle.

Sun Microsystemsin johtajan Mike Morrisin mukaan Microsoftin johtoasema käyttöjärjestelmien markkinoilla antaa yhtiölle mahdollisuuden määrätä standardeista, joita ohjelmistosuunnittelijat käyttävät.

"Internet vähentää käyttöjärjestelmien tarvetta. Kun internetin käyttö yleistyy ja ohjelmistot kehittyvät, ei ole merkitystä sillä onko tietokoneissa Windows 95 -järjestelmä vai ei. Se pelottaa Microsoftia", Morris sanoo.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  7. 7

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  8. 8

   Kiinan talous on arvoitus – ”Zombiyritykset” pitäisi päästää konkurssiin, sanoo Suomen Pankin tutkija

  9. 9

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  10. 10

   Raportti: Sairaalasta voi tulla Afrikassa vankila jopa kuukausiksi, jos ei ole varaa maksaa laskuja – synnyttävät naiset erityisessä vaarassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää