Talous    |   TYHMÄT KYSYMYKSET

Mitä tosiuskovainen ajattelee Meritan ja Nordbankenin liitosta?

Tilaajille

Tyhmät kysymykset Kun pääjohtaja Pertti Voutilainen vajaat viisi vuotta sitten keräsi Kansallistalkoilla rahaa Kansallis-Osake-Pankin pelastamiseksi, Turussa järjestetyssä yleisötilaisuudessa pankin asiakas ja osakas Antti Tuominen nousi seisomaan ja sanoi: "Ehkä sitten kun näitä osakeanteja allekirjoitetaan, niin toivottavasti, pääjohtaja, me suomalaiset olemme osoittaneet, mitä me ajattelemme itsenäisyydestä." Pääjohtaja Voutilainen oli hetken hiljaa ja vastasi: "On täällä ainakin yksi tosiuskovainen. Jos yhtä hyvin osaisin saarnata joka puolella, niin ei olisi mitään hätää tässä. Kyllä me tää homma hoidetaan." Homma jäi hoitamatta.

KOP ja SYP yhdistettiin Meritaksi, mutta sekään ei vielä horjuttanut tosiuskovaisen luottamusta Voutilaiseen. "Fuusiossa oli kysymys vielä isommasta asiasta kuin pankista. Oli kysymys Suomesta, Suomen itsenäisyydestä", Tuominen, 67, sanoi pari vuotta sitten HS:n haastattelussa.

Eläkeläinen Antti Tuominen, mitä tosiuskovainen ajattelee Meritan ja Nordbankenin liitosta?

Pankkikysymyksessä tosiuskovaisuus hiukan horjuu. Se on rehellisesti sanottava. Jos osake-enemmistö siirtyy Suomi-käsitteen ulkopuolelle, aika lujilla tässä itsensä kanssa on.

Itsenäisellä maalla on omat rajansa, oma kielensä ja oma hallintonsa. Itsenäisyyttä on paljon menetettykin, koska hallintoa on siirtynyt Brysseliin ja kohta menetetään oma rahakin. Joten koville uskovaisuus ottaa.

Oletteko pettynyt Meritan johtoon ja pääomistajiin?

Olen pettynyt siihen, että en ole kuullut puhuttavan Meritan aatteellisuudesta. Tätä keskustelua ei ole käyty. Ei osakkeenomistajien, asiakkaiden kuin muidenkaan kesken. Olen pettynyt siihen, että kehitys etenee yksinomaan taloudellisin ehdoin keskustelematta lainkaan aatteellisista juurista.

Suunnitelmien mukaan Merita-Nordbankenin johto työskentelee Tukholmassa. Onko vaarana, että suomalainen pääoma valjastetaan palvelemaan ruotsalaista elinkeinoelämää?

Kun Meritan johto muuttaa Tukholmaan, hallinnolliset ratkaisut eivät ole irrallisia. Ne ovat myös symboleja. Kun pääkaupunki siirrettiin Turusta Helsinkiin, päätös ei ollut kertomatta tulevista seurauksista. Se missä on symbolinen keskipiste, sille järjestetään myös etua. Miten asiat voisivat olla toisinkaan?

Kansallispankki syntyi suomalaisuusaatteesta, joka on mielestänne pyhä asia. Onko Merita-Nordbankenissa mitään pyhää?

Usein vedotaan siihen, että Suomi on liian pieni maa riittävän suuren pankin synnyttämiseen. Onko Suomen pienuutensa takia seistävä lakki kädessä ovensuussa? Ei Suomi seissyt talvisodassakaan lakki kourassa.

Siirrättekö rahanne johonkin muuhun pankkiin?

Joudun kovasti pohtimaan kysymystä, mitä odotan pankkimaailmalta. Asia on niin, että aatteellisuutta ei voi olla ilman tekoja, kun niitä joskus tarvitaan.

JYRKI IIVONEN Antti Tuominen TBL: x

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  7. 7

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  8. 8

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  9. 9

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  10. 10

   Keihäslegenda Seppo Räty palkittiin veikeällä summalla – liittyy hirmukiskaisuun

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää