Talous

Takuma Yamamoto uskoo massahysterian...

Tilaajille

Takuma Yamamoto uskoo massahysterian vaimenevan KaakkoisAasiassa.

Fujitsun hallituksen puheenjohtaja uskoo Aasian hysterian laantuvan Tietoyhteiskunnan syntyminen on yksi syy epävakauteen ANSSI MIETTINEN Suomessa vieraileva japanilaisen tietotekniikkajätin Fujitsun hallituksen puheenjohtaja Takuma Yamamoto , 72, pitää Aasian osakemarkkinoiden ja valuuttakurssien heilahteluja massahysteriana.

Japanin arvostetuimpiin talousvaikuttajiin kuuluva Yamamoto langettaa syytä myös oman toimialansa kontolle. "Osittain epävakaus voi johtua informaatioyhteiskunnan rakentumisesta, koska tieto kulkee entistä nopeammin maasta toiseen ja luo massahysteriaa", hän sanoo.

Hänen mukaansa Kaakkois-Aasian maiden talouksien perusteet heikentyivät tasaisesti askeltaen, mutta markkinat reagoivat kuin äkkipysäykseen.

Yamamoton mukaan hysteria on seurausta kokemattomuudesta, pelosta. "Kaakkois-Aasian maiden tilanne vaihtelee maittain, mutta yleisesti ottaen näissä maissa ei ole koskaan koettu osakkeiden arvon laskua kuten Japanissa", hän sanoo.

Osakeindeksit heiluvat myös Japanissa, mutta Yamamoto ei usko tämän vahingoittavan paljoakaan Japanin taloutta. "Japani ja Kansainvälinen valuuttarahasto IMF ovat työskennelleet Kaakkois-Aasian talouksien kanssa, ja uskon, että massahysteria on vaimentumassa." Japanin oma talouskasvu on ollut vaatimatonta koko 1990-luvun. Yamamoton mukaan yhtenä syynä on yltäkylläisyys. "Japanilaisilla on maailman korkein elintaso, ruokaa ja vaatteita enemmän kuin muilla. Ihmisillä on jo kaikkea, eikä heidän tarvitse kuluttaa enää niin paljon." Yamamoton mukaan elintasoa voisi kuitenkin nostaa asumisessa. Ahtaasti asuville japanilaisille ei ole hänen mukaansa houkuttelevia asuntolainoja tarjolla.

Suuri posaus

maaliskuussa Yamamoton mukaan ei ole tervettä, että maailman talous on niin riippuvainen yhdestä valuutasta, Yhdysvaltain dollarista. "Odotan Emua kiinnostuneena ja odotan siltä paljon". Hän toivoo silti , että jeni pääsisi jälleen jaloilleen.

"Japanissa tapahtuu Big Bang maaliskuussa rahamarkkinoilla, ja tulee suuri myrsky ja hämmennys, enkä tiedä viekö siitä toipuminen vuoden vai kaksi." Suurella posauksella Yamamoto tarkoittaa rahamarkkinoiden vapauttamista. Sääntelyä puretaan pankkien, vakuutusyhtiöiden ja muiden rahalaitosten kohdalla. Samalla ulkomaisten pankkien tulo markkinoille sallitaan.

Hän uskoo, että monet perinteiset japanilaiset rahalaitokset voivat olla hätää kärsimässä ulkomaisten yhtiöiden tultua. Tätä Yamamoto kutsuu Wimbledon-ilmiöksi: britit alkoivat hävitä tennisturnauksessaan vasta kun päästivät myös ulkomaalaisia mukaan kilpailuihin.

Japanilaiset

altavastaajia Tänä vuonna arviolta kahdensadan miljardin markan liikevaihtoa yli 450 tytäryhtiönsä kera pyörittävä Fujitsu on maailman kolmen suurimman tietotekniikkayhtiön joukossa IBM:n ja Hewlett-Packardin kanssa. Ytimekkäästi sanoen yhtiö tekee lähes kaikkea tietotekniikassa. Tietoliikennetekniikassa toimintoja on paljon, puolijohdeteollisuutta jonkin verran. Verkottuminen on tuonut toimialaksi myös median.

Kotimarkkinoillaan yhtiö on ollut erittäin vahva, mutta laajentuminen maailmanlaajuiseksi peluriksi on ollut tahkeaa.

Kaksi suurinta viime vuosien ostosta, tietotekniikan palveluja tarjoava ICL Euroopassa sekä suurkoneita valmistanut Amdahl Yhdysvalloissa ovat menestyneet vielä vaatimattomasti.

Suomalaisia, tietotekniikan palveluita tuottavaa ICL Dataa ja Fujitsu ICL Computersin Kilon-tietokonetehdasta Yamamoto kiittelee. Yamamoto kiistää huhut, joiden mukaan Kilon-toimintoja oltaisiin siirtämässä Saksaan, jossa yhtiön toinen Euroopan-mikrotehdas sijaitsee.

"Tarvitsemme Euroopassa kaksi tehdasta", hän sanoo. Suomen hyvästä asemasta kielii ilmoitus kannettavien mikrojen tuotannon lisäyksestä Kilossa.

Globaaliksi yhtiöksi pyrkimisessä on nyt hengähdystauko yritysostojen osalta. Jos kuitenkin myytäväksi tulee kiinnostavia yrityksiä esimerkiksi puolijohdeteollisuudesta, Yamamoton mukaan ostoa on harkittava.

Ohjelmistosodassa

lähes sivustakatsojana Amerikkalaisyhtiöiden hallitsemilla informaatioteknologiamarkkinoilla japanilaisyritykset ovat toistaiseksi olleet altavastaajan asemassa, vaikka insinöörejä ja huipputekniikkaa on riittämiin.

Yamamoton mukaan amerikkalaisten yhtiöiden valta-asema voi kyseenalaistua tulevaisuudessa. "Amerikkalaiset yhtiöt ovat olleet aggressiivisia ja heillä on monia läpimurtotuotteita", Yamamoto myöntää. Japanilaisilla on kuitenkin hänen mukaansa taito valmistaa tuotteita halvalla. Myös japanilaisten kova työmoraali sopii erinomaisesti suuriin ja tarkkuutta vaativiin projekteihin, esimerkiksi ohjelmointiin.

Yamamoto pitää teknologiastandardien luomista tärkeänä, mutta kun tuotteesta tulee standardi, kilpailu kärsii. "Tässä teollisuudessa on tapana juosta johtavan hevosen perässä", hän viittaa ohjelmistomarkkinoita hallitsevaan Microsoftiin.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  7. 7

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  8. 8

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  9. 9

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  10. 10

   Keihäslegenda Seppo Räty palkittiin veikeällä summalla – liittyy hirmukiskaisuun

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää