Talous

Vapaaehtoisen henki- ja eläkevakuutuksen...

Tilaajille

Vapaaehtoisen henki- ja eläkevakuutuksen kasvu tyssäsi MARTTA NIEMINEN Vakuutusyhtiöiden huimat kasvun vuodet näyttävät loppuvan kuin seinään. Kasvuluvut romahtavat ennen kaikkea vapaaehtoisessa henki- ja eläkevakuutuksessa. Kasvua on vain kolme prosenttia, kun viime vuonna nousuprosentti oli peräti 65.

Vapaaehtoisen henki- ja eläkevakuutuksen maksutulo ylittänee tänä vuonna 12 miljardia markkaa. Vapaaehtoisen henkivakuutuksen maksutulon arvioidaan alenev an kymmenen prosenttia. Sen sijaan vapaaehtoisen eläkevakuutuksen osuus kasvanee 35 prosenttia, arvioidaan Suomen Vakuutusyhtiöiden Keskusliiton sunnuntaina julkistamissa ennakkotiedoissa.

Merita Henkivakuutuksen toimitusjohtaja Seppo Ilvessalo uskoo loppuvuoden tuovan vielä parannusta henki- ja eläkevakuutuksen tilanteeseen. "Marraskuu ja joulukuu ovat perinteisesti henkivakuutuksessa vahvoja ku ukausia. Ihmiset etsivät pitkin vuotta eläkevakuutuksia ja rupeavat toimimaan vasta loppuvuonna." Hän uskoo, että määräaikaistalletustileiltä purkautuvia varoja sijoittuu henkivakuutuksiin.

Säästöhenkivakuutus kärsi koronlaskusta Ilvessalon on kuitenkin pakko myöntää, etteivät markkinat ole perinteiselle säästöhenkivakuutukselle suotuisia.

"Yleinen korkotaso on tullut alas ja pakottanut vakuutusyhtiöt tarkistamaan asiakashyvityksiään, joten muitten vastaavien tuotteiden kilpailukyky on paran tunut. Lisäksi pörssissä on mennyt niin hyvin, että pörssiin ja rahastosijoittamiseen on lähdetty mukaan. Meillä se näkyy niin, että sijoitussidonnaisten vakuutusten osuus kasvaa." Henkivakuutuksen surkeisiin lukuihin vaikuttaa myös se, että yrityksille myytyjä ns. kapitalisaatiosopimuksia ei paljon näy tämän vuoden luvuissa. Esimerk iksi kunnat käyttivät näitä sopimuksia sijoittaessaan sähkölaitoksistaan saamiaan miljoonia.

Tapaturmavakuutus kasvattaa Ennakkotietojen mukaan vakuutusyhtiöiden kokonaismaksutulo nousee tänä vuonna yli 50 miljardiin markkaan. Viime vuoteen verrattuna kokonaismaksutulo kasva a vain kolme prosenttia, kun viime vuonna kasvua oli peräti 17 prosenttia ja edellisenä vuonna 16 prosenttia.

Vahinkoensivakuutus kasvaa neljä prosenttia yli 11 miljardiin markkaan. Vahinkovakuutuksessa eniten kasvua on lakisääteisen tapaturmavakuutuksen maksutulo ssa, jonka arvioidaan kohoavan taloudellisen kasvun vuoksi 18 prosenttia 2 ,7 miljardiin markkaan. Myös vapaaehtoinen tapaturma- ja sairausvakuutus kasvaa kahdeksan prosenttia.

Autokannan uusiminen ja maksutason kohoaminen kasvattaa liikennevakuutuksen maksutuloa yli kymmenyksen. Palo- ja omaisuusvahinkojen maksutulo jäänee viime vuoden tasolle.

Vahinkoyhtiöiden

sijoitukset tuottavat Luotto- ja takausvakuutusten käyttö on edelleen vähentynyt ja maksutulon arvioidaan romahtavan 40 prosenttia. Samoin ulkomainen jälleenvakuutus vähenee ed elleen tänä vuonna kolmannekseen eli 480 miljoonaa markkaan. Vahinkovakuutusyhtiöiden voiton ennen varauksia ja veroja arvioidaan kasvavan 50 prosenttia viime vuodesta eli 1,9 miljardiin markkaan. Yhtiöiden vakavaraisuuspääoma kohoaa neljänneksen yli 33 miljardiin markkaan.

Vahinkoyhtiöt menestyvät ennen kaikkea sijoitustuotoillaan, joiden arvioidaan kasvavan neljänneksen ja päätyvän neljään miljardiin markkaan. Tuottoja ovat kasvattaneet parantuneet osinkotuotot ja myyntivoitot.

Vakuutusyhtiöiden sijoituskanta oli syyskuun lopussa vajaat 250 miljardia markkaa. Osakkeiden arvon nousu on nostanut osakkeiden osuuden yli 22 prosenttii n sijoituskannasta. Suurin osuus eli yli 40 prosenttia on silti edelleen joukkovelkakirjalainoilla.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Lautakunta tyrmäsi Helsingin suurmoskeijan: tonttia ei varata, pääsyynä hankkeen rahoituksen alkuperä

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Espoon ja Vantaan bussilinjoja saatetaan joutua katkaisemaan lumen takia – Espoossa yhä lähes 5 000 taloutta ilman sähköä

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  8. 8

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  3. 3

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  4. 4

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää