Talous

Miljardikauppa avaa USA:n markkinat Instrumentariumille

Yhtiöstä tulee maailman suurin nukutuslaitevalmistaja, pörssikurssi pinkaisi roimaan nousuun

Tilaajille

Terveydenhuoltoalan konserni Instrumentarium ostaa yhdysvaltalaisen Ohmedan nukutuslaite- ja erikoistuotedivisioonat.

Kauppa kaksinkertaistaa Instrumentariumin liikevaihdon. Yhtiö nousee maailman johtavaksi nukutuslaitteiden valmistajaksi.

Instrumentarium omistaa ennestään Datex-Engströmin, joka valmistaa anestesian ja tehohoidon laitteita.

Instrumentarium maksaa Ohmedan liiketoiminnoista noin 494 miljoonaa dollaria eli noin 2,7 miljardia markkaa. Kyseessä on eräs suurimmista suomalaisyrityksen tekemistä yrityskaupoista.

Ohmedan myy englantilainen The BOC Group. Ohmedan lääketuotteet siirtyvät samalla sopimuksella Baxter Internationalille. Yhtiön sairaalatarvikkeet BOC myy Becton Dickinsonille.

Kolmen yhtiön yhteenliittymä maksaa Ohmedasta yhteensä yli miljardi dollaria, eli vajaat kuusi miljardia markkaa.

Instrumentariumin B-osakkeen kurssi nousi Helsingin pörssissä torstaina reilun viidenneksen. Kurssi päätyi 268 markkaan. Analyytikot odottavat yhtiön tuloksen parantuvan merkittävästi tänä vuonna.

Rahoitustarkastuksessa kaupan julkistamista edeltänyt kurssikehitys on herättänyt ihmetystä. Rahoitustarkastus aikookin tutkia kaupan.

Instrumentariumille

aukeaa jakelutie Instrumentariumin toimitusjohtajana kesällä aloittaneen Olli Riikkalan mukaan kauppa varmistaa yhtiön pääsyn Yhdysvaltojen markkinoille.

"Sairaalaketjut keskittävät ostojaan. Ilman Ohmedaa meillä ei olisi samanlaisia mahdollisuuksia", Riikkala kertoo.

Jos Datex-Engström olisi halunnut kasvattaa asemaansa Yhdysvalloissa, olisi sen täytynyt kasvattaa oma jakeluverkko. Nyt yhtiön käytössä on Ohmedan jakelutie ja huoltoverkosto.

Alan markkinat ovat tällä hetkellä yli 20 miljardia markkaa.

Nukutuslaitteiden markkinat eivät paisu tulevaisuudessa merkittävästi. Sen sijaan tehohoidon laitteille ja kliinisille tietojärjestelmille povataan kasvua.

"Kun anestesialaitteet ovat vankalla pohjalla, voimme keskittyä kasvavien laitteiden kehittämiseen", Riikkala kertoo.

Datex-Ohmeda saa johtavan aseman nukutuslaitteiden valmistajana. Tehohoitolaitteissa sijoitus on vaatimattomampi. Jos sektorit yhdistetään, on Datex-Ohmeda maailman kakkonen. Edelle menee vain Hewlett-Packard.

Tällä hetkellä Ohmedalla on Hewlett-Packardin kanssa sopimus, jonka mukaan Ohmedan nukutuslaitteet myydään vain yhdessä Hewlett-Packardin monitoreiden kanssa.

Tämä aiheuttaa eturistiriidan, sillä Datex-Engströmillä on omaa monitorituotantoa.

Kun Hewlett-Packardista päästään eroon, kasvaa Instrumentariumin monitorituotannon volyymi. "Samalla kasvaa kate", Riikkala toteaa.

Ohmedin tulos

on ollut laskussa Instrumentariumia on moitittu siitä, ettei se osaa sijoittaa ylimääräisiä rahojaan tuottavasti. "Nyt valitus siitä aiheesta voi loppua", Riikkala sanoo.

Instrumentarium rahoittaa kaupan kassallaan, likvideillä varoillaan ja lainarahalla. Omavaraisuusaste oli vuonna 1996 erinomaiset 72 prosenttia, nyt se laskee päälle 40 prosentin.

Ohmedan liiketoiminnat siirtyvät ostajalle velattomina. Instrumentariumin tase paisuu parilla miljardilla 4,5 miljardiin markkaan.

Ostettavien liiketoimintojen tuloskuntoa Riikkala kuvailee kohtuulliseksi.

Viime vuonna koko Ohmedan liikevaihto oli 477 miljoonaa Englannin puntaa (4,3 miljardia markkaa) ja voitto 45 miljoonaa puntaa (405 miljoonaa markkaa).

Vielä 1990-luvun alussa Ohmedan liikevoitto oli lähes sata miljoonaa puntaa, ja myyntikin yli viisisataa miljoonaa puntaa.

Eräs syy alamäkeen oli Forane-nukutuskaasun patentin raukeaminen.

Riikkala suhtautuu tulevaisuuteen positiivisesti. "Jos nyt ei pysty tekemään rahaa, täytyy katsoa peiliin", hän naureskelee.

Ylimenokauden ongelmia pehmentää 320 miljoonan markan varaus.

Suomalaisyritysten Yhdysvaltain-valloitus on päättynyt yleensä surullisesti. Hankkeet ovat kaatuneet kulttuurieroihin ja liian suureen kauppasummaan.

Ohmedasta maksettu yhteishinta on huomattavasti alhaisempi kuin hinta, mitä BOC odotti saavansa vielä kesällä. Hintaa veti alas se, ettei kukaan ollut halukas ostamaan Ohmedaa yksin.

"Yrityskulttuurimme eroavat siinä, että Ohmed on hyvä operatiivisissa asioissa. Datex-Engströmin vahvuus on innovatiivisuus", Riikkala määrittelee.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  7. 7

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  8. 8

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  9. 9

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  10. 10

   Keihäslegenda Seppo Räty palkittiin veikeällä summalla – liittyy hirmukiskaisuun

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää