Talous

Suomalaispankit vähentävät lähivuosina 4000 työntekijää

Pankkien luottotappiot pienentyneet, myyntivoitot selittävät osaltaan hyvää tuloskuntoa

Tilaajille

Suuret suomalaispankit vähentävät lähivuosina ainakin 4000 työpaikkaa, mikäli niiden omiin arvioihin on luottamista. Ilmassa on kuitenkin ollut vielä pahempia arvioita.

Merita aikoo tänä ja ensi vuonna vähentää yhteensä 1300 henkilöä. Postipankki ilmoitti jo viime vuonna supistavansa tuhat työpaikkaa vuosituhannen vaihteeseen mennessä.

Osuuspankkiryhmästä ei vähentämisennusteita kerrota, mutta konttorit vähenevät lujaa vauhtia. Tuoreessa Osuuspankkilehdessä arvioidaan, että Op-ryhmän henkilöstö vähenee vuoteen 2002 mennessä viidenneksellä vuoden 1997 lopun tilanteesta. Ryhmän henkilöstömäärä laskisi siis nykyisestä 8700 henkilöstä 6000 työntekijään.

Meritasta on kerrottu huhuja, joiden mukaan pankki vähentäisi kolmen-viiden vuoden kuluessa 3000-4000 henkilöä nyt kerrotun 1300:n sijaan.

Merita-Nordbankenin hallituksen puheenjohtaja Vesa Vainio toisti torstaina, että aiemmat suunnitelmat ovat ennallaan. Osa vähennyksistä toteutettaneen siirtämällä väkeä osa-aikaisiksi.

Meritan ja Nordbankenin fuusion takia Suomesta vähennetään 300 työtekijää ja Ruotsista 300. Tämä johtuu lähinnä konsernihallinnon päällekkäisten toimintojen karsimisesta. Ruotsissa Nordbanken vähentää lisäksi 700 henkilöä. Näin uuden pankkiryhmän yhteinen vähennystavoite nousee pariin tuhanteen.

Nordbanken

työllistää postia Merita-konsernissa työskenteli vuoden lopussa noin 13700 henkilöä eli yli 2000 vähemmän kuin vuoden 1996 lopussa. Konsernin henkilökulut supistuivat viime vuonna noin yhdeksän prosenttia.

Nordbankenin henkilöstömäärä 6100 näyttää Meritaan verrattuna hätkähdyttävän pieneltä, mutta on muistettava, että Nordbanken maksaa vuosittain noin 900 miljoonaa kruunua siitä, että Ruotsin 1100 postikonttoria hoitaa sen pankkipalveluita. Karkeasti arvioiden postikonttoreissa pankkiasioita hoitaa ainakin 3000 henkilöä.

Vain Merita varautuu

Aasian luottotappioihin Suurten pankkien tulokset viime vuodelta näyttävät hyviltä. Suomen Pankkiyhdistys laski kaikkien kotimaisten talletuspankkikonsernien liikevoiton yhteensä 6,5 miljardiin markkaan. Tulos on 2,7 miljardia markkaa parempi kuin vuotta aiemmin.

Tulosten kohentumiseen vaikuttivat etenkin alentuneet luottotappiot, mutta tulosta kasvatettiin myös myyntivoitoilla. Pankeille kertyi viime vuonna luottotappioita 2,4 miljardia markkaa, kun edellisenä vuonna niitä oli 3,7 miljardia markkaa. Hoitamattomien luottojen määrä laski vuodessa liki 10 miljardista markasta 6,4 miljardiin markkaan.

Merita tuntuu olevan ainoa pankki, joka on huolissaan Kaakkois-Aasian kriisistä. Merita sisällytti viime vuoden luottotappioihinsa puolen miljardin markan varauksen mahdollisiin menetyksiin Kaakkois-Aasian hankkeiden luototuksissa.

Merita-Nordbankenilla on Kaakkois-Aasiassa noin 11,5 miljardin markan luotot. Merita on rahoittanut pääasiassa Indonesiassa, Thaimaassa, Etelä-Koreassa ja Malesiassa suomalaista ja pohjoismaista vientiä. Riskiä on jakamassa myös Valtiontakuukeskus.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  9. 9

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  10. 10

   Huono huumoriräppi on Suomen kovinta hittimusiikkia, vaikka yli 30-vuotiaat eivät tajua siitä mitään – Lajin ykkösnimen Slim Millin mukaan nykyräppi on tylsää

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää