Talous

Osamaksut ja kulutusluotot toivat rahoitusyhtiöille ennätystuloksen

"Kulutusjuhlien palaamisesta on virheellistä puhua"

Tilaajille

Osamaksurahoitus ja muut kotitalouksien kulutusluotot kävivät viime vuonna kaupaksi paremmin kuin kertaakaan 1990-luvulla. Suomen Rahoitusyhtiöiden yhdistyksen SRY:n jäsenyhtiöiden kulutusluottokanta kasvoi 3,6 miljardista runsaaseen 4,5 miljardiin markkaan.

SRY:n puheenjohtajan, Handelsbanken Rahoitus Oy:n toimitusjohtajan Ulf Grönlundin mielestä on kuitenkin virheellistä ryhtyä puhumaan kulutusjuhlien palaamisesta, vaan kysymys on pikemminkin laman aikana patoutuneen kysynnän laukeamisesta.

"Viime vuoden tilastoidusta kulutuksen kasvusta vain noin kymmenen prosenttia kanavoitui luotonoton kautta", Grönlund sanoi.

Myös yritysten rahoitusyhtiöiltä ottamat investointirahoitukset kasvoivat selvästi noin 3,7 miljardista runsaaseen 4,5 miljardiin markkaan. Autokaupan kasvu lisäsi autojen rahoitusleasingiä parillasadalla miljoonalla yli miljardiin markkaan.

Julkisen sektorin osuus leasingrahoituksen käyttäjistä kasvoi selvästi 23:sta 32 prosenttiin, mikä Grönlundin mukaan kertoo lähinnä kuntien rahoitustilanteesta. Sen sijaan yksityisen sektorin palveluissa leasingrahoituksen käyttö jonkin verran väheni.

Kaikkiaan SRY:n jäsenyritysten yhteenlaskettu liikevoitto kasvoi viime vuonna 660 miljoonaan markkaan, mikä oli 108 miljoonaa edellisvuotta enemmän ja kaikkien aikojen paras tulos. Kiristynyt kilpailu alensi kuitenkin hieman jäsenyritysten rahoituskatetta, joka oli yhteensä 815 miljoonaa markkaa.

Grönlundin mukaan tuloksen taustalla on terve luottokanta, jossa luottotappioiden määrä on käytännössä olematon. Järjestämättömien luottojen osuus luottokannasta jäi jo toisena vuonna peräkkäin reilusti alle prosentin, 0,6 prosenttiin.

Jatkossa yhtiöt ennakoivat eri tuoteryhmien kasvavan vakaasti keskimäärin 8-10 prosenttia. Pk-sektorilla, joka on rahoitusyhtiöiden palvelujen suurin käyttäjäryhmä, investoinnit ovat kasvussa. Varsinkin autojen ja muun kuljetuskaluston hankintaan rahaa uskotaan kuluvan kiihtyvään tahtiin.

SRY:hyn kuuluvat Handelsbanken Rahoitus, Merita Asiakasrahoitus, Merita Rahoitus, OP-Rahoitus, PSP-Rahoitus ja Suomen Tililuotto. Varsinkin autokaupan ja atk-alan rahoitusmarkkinoille on niiden lisäksi rynnistänyt viime aikoina ns. captive-yhtiöitä eli laitetoimittajien omia rahoitusyhtiöitä. Niiden osuus alan kokonaismarkkinoista on Grönlundin mukaan noin 30 prosenttia.

SRY ei varsinaisesti tilastoi kulutusluottojen hintoja, mutta yhtiöstä riippuen niiden keskimääräinen korko vaihteli viime vuoden aikana 17,5:stä runsaaseen 20 prosenttiin. Vertailu pankkilainojen keskimääräiseen korkotasoon on SRY:n mukaan vaikeaa, koska luotot liikkuvat täysin eri kokoluokissa. Keskimääräisen kulutusluoton suuruus on vain noin 5000 markkaa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  6. 6

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  7. 7

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  10. 10

   Pitkittynyt stressi syö parisuhdetta, kun kotona ei osata tehdä enää muuta kuin riidellä – Onneksi tulehtunutta tilannetta voi hoitaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää