Talous

Kreikan hallitus runnoo maata Emu-kelpoiseksi vaikka väkisin

Sosialistihallitus toteuttaa talouden rakennemuutosta lakoista huolimatta

Tilaajille

ATEENA-Syntagma-aukiolla on täysi sekasorto. Olympic Airwaysin raivoisat lentoemännät ja tax-free-myyjät muotiaurinkolaseissaan heiluttavat banderolleja yhdellä laidalla. Vastapäätä metrotyöläiset ja bussikuskit - viiksekkäät Zorba-kloonit - heristävät iskulausein kirjottuja kylttejään. Niissä vastustetaan yhteistä uutta vihollista: Kreikan sosialistista Pasok-hallitusta.

On huhtikuun alku, ja Ateenan sää suosii mielenosoittajia. Keltaisten taksien torvet soivat korttelien päässä, sillä koko keskustan liikenne on taas poikki. Väkeä kerääntyy jalkakäytäville: ilmassa on kansanjuhlan tuntu. Vähän niin kuin vappu!

Kreikan perinteinen lakkokevät on tänä vuonna saanut potkua hallituksen yksityistämis- ja rakennemuutosohjelmasta, jonka on määrä vihdoin viimein tehdä EU:n köyhimmästä maasta Emu-kuntoinen: Kreikka aikoo kelvata yhteisvaluuttaan vuoden 2001 alusta, kaksi vuotta muiden Emu-maiden jälkeen. Sillä vaikka yhteisvaluutan eduista Kreikassa vielä kiistelläänkin, koko maa on yhtä mieltä siitä, että eurojunasta jääminen vasta hirveää olisi: silloin maa vajoaisi samalle tasolle kuin jäsenyydestä vasta neuvottelevat Itä- ja Keski-Euroopan maat.

Ainoan vaihtoehdon

politiikka "Kreikka on muuttunut. Mikään ei ole kuin ennen", hokevat hallituksen virkamiehet nyt toimistoissaan, vaikka ulkona kaduilla velloo tuttu liikennekaaos.

Paljon onkin toisin. EU:n kampurajalkana tunnetun Kreikan bruttokansantuote kasvaa jo viidettä vuotta - tosin kasvusta kuuluu suurin kiitos EU:n rakennerahastoille. Kreikka saa niistä vuodessa summan, joka vastaa noin 4,5 prosenttia bruttokansantuotteesta.

Inflaatio oli vuoden alussa alempana kuin koskaan 30 vuoteen, vaikka reilusti yli EU:n keskiarvon. Budjettivajekin on laskenut, ja valtion velka on alle Belgian ja Italian tason.

Maaliskuun puolivälissä hallitus luopui "kovan drakman" politiikastaan ja ilmoitti 14 prosentin devalvaatiosta, joka oli hintana drakman liittämisestä Euroopan valuuttajärjestelmään Ermiin. Samalla luvattiin toteuttaa seuraavien 18 kuukauden aikana muutosohjelma, jonka on määrä saattaa talouden tunnusluvut Maastrichtin kriteerien mukaisiksi.

Ensimmäisenä reagoi Ateenan pörssi, jossa kurssit hypähtivät korkeammalle kuin koskaan.

"Nyt ne ovat tosissaan. Ne tietävät, että ne eivät enää voi jatkaa entiseen tapaan", tiivistää erään EU-maan diplomaatti ulkomaalaisten asiantuntijoiden näkemyksen Kreikan hallituksesta.

"Hallituksella ei enää ole muuta vaihtoehtoa kuin toteuttaa rakennemuutosohjelmansa", sanoo professori Loukas Tsoukalis , joka opettaa taloustiedettä ja Eurooppa-tutkimusta Ateenan yliopistossa ja London School of Economicsissa.

Kreikkalaiset talousasiantuntijat ovat yhtä mieltä siitä, että varsinaiset vaikeudet ovat vasta edessäpäin. Sosialistipääministeri Kostas Simitis sai edeltäjältään, skandaalinkäryiseltä mutta karismaattiselta Andreas Papandreoulta perinnöksi maan, jota vaivaa laaja pimeä talous ja ylettömän tehoton julkinen sektori.

Julkisen sektorin kooksi arvioidaan jopa 60 prosenttia kansantaloudesta: valtio kontrolloi 70 prosenttia pankkialasta ja lukematonta määrää muita yrityksiä, joista valtaosa tuottaa tappiota. Kreikan teollisuuden työnantajaliitto laskee, että julkisten yritysten kumuloituvat tappiot vastaavat puolikasta valtion velasta.

Valtion velan ja budjettivajeen pienentämiseksi julkisten yritysten tukia aiotaan karsia. Osa yksityistetään kokonaan ja "strategisesti merkittävätkin" 48 prosenttiin asti. Julkisen sektorin henkilöstöä aiotaan vähentää, työaikalainsäädäntöä liberalisoidaan ja palkankorotukset pyritään pitämään inflaatioprosenttia alhaisempina.

Sosialistipuolueen suunnitelmat menevät kreikkalaisittain niin kauas oikealle, että jopa kristillisdemokraattisen pääoppositiopuolueen Uuden Demokratian on hankala keksiä niissä paljoa haukuttavaa. "Sosialistit lupaavat nyt tehdä 18 kuukaudessa sen mitä he ovat luvanneet neljä vuotta", sanoo sentään George Alogoskoufis , Uuden Demokratian "varjotalousministeri" ja taloustieteen professori. Hän epäilee, ettei aika riitä niin kattavan ohjelman toteuttamiseen. Ja hallituksen viimeaikaiset toimenpiteet - eli devalvaatio - ovat vieneet Kreikan vain kauemmaksi Emu-kriteereistä. "Inflaatio on taas lähtenyt nousuun", Alogoskoufis muistuttaa.

Kreikan suurimman yksityisen pankin Alpha Credit Bankin pääekonomisti George Provopoulo s on luottavaisempi, vaikka on Uuden Demokratian miehiä hänkin.

"Katsopas mitä tapahtuu pörssissä", hän intoilee. "Pääomaa virtaa sisään, sillä saadaan maata modernisoitua, korot laskevat keskipitkällä aikavälillä jolloin investointeja saadaan lisää." Lakkoaalto

loma-aikaan Kreikan hallituksen uudistusohjelma kolauttaa eniten julkisen sektorin työntekijöitä, jotka pelkäävät työpaikkojensa sekä keskitetyissä neuvotteluissa sovittujen palkkojensa ja työaikojensa puolesta. Yhteensä julkinen sektori työllistää reilusti yli puoli miljoonaa ihmistä.

Heitä puolustaakseen Kreikan ammattiyhdistysliitot ovat järjestäneet lakkoja pitkin maalis- ja huhtikuuta, ja seuraava yleislakko on tiedossa viimeistään toukokuussa. Lakkojen painoarvoa lisää kesän ja turistien tulo: hallituksen kannalta on noloa, jos Kreikka seisoo kuumimpana lomasesonkina.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  7. 7

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  8. 8

   Kiinan talous on arvoitus – ”Zombiyritykset” pitäisi päästää konkurssiin, sanoo Suomen Pankin tutkija

  9. 9

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  10. 10

   Raportti: Sairaalasta voi tulla Afrikassa vankila jopa kuukausiksi, jos ei ole varaa maksaa laskuja – synnyttävät naiset erityisessä vaarassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää