Talous

Persson ja Lipponen kariutuneesta fuusiosta

Tukholman kaupungin päätös peruuttaa energiafuusio aiheutti huhumyllyn

Tilaajille

Ruotsin ja Suomen pääministerit Göran Persson ja Paavo Lipponen ovat keskustelleet Tukholman kaupungin päätöksestä torjua kaupungin Persson ei kuitenkaan halua kommentoida asiaa. Perssonin mukaan kyse on kunnallisesta asiasta.

Gullspång Kraftin ja Tukholman kaupungin energiayhtiön Stockholm Energin väliset fuusioneuvottelut keskeytyivät yllättäen huhtikuun alussa, kun Tukholman kaupunginjohtaja Mats Hulth ilmoitti, että hankkeen taakse ei saada riittävää poliittista tukea Tukholman kaupunginvaltuustossa.

Fuusion peruuntuminen käynnisti huhumyllyn. Sosiaalidemokraattinen Hulth väitti, että hän olisi halunnut solmia sopimuksen, mutta porvarilliset puolueet kaatoivat hankkeen. Porvarit kuitenkin kiistävät tämän ja väittävät puolestaan, että Hulth taipui vasemmiston ja vihreiden painostukseen.

Välittömästi fuusion kaatumisen jälkeen Ruotsin valtiollinen energialaitos Vattenfall ilmoitti olevansa kiinnostunut ostamaan Tukholman energialaitoksen.

IVO voi vaatia

miljardien korvauksia kanssa suunniteltua sopimusta.

Tukholman energialaitoksen asiantuntijoiden mukaan Vattenfalin tarjous on 5-7 miljardia kruunua liian alhainen.

Pääministeri Lipponen tapasi Perssonin yksityismatkallaan Tukholmassa kiirastorstaina.

Perssonin lehdistösihteerin mukaan pääministerit keskustelivat myös Tukholman energiayhtiöstä. Lehdistösihteerin mukaan keskustelu oli kuitenkin lähinnä vain tietojenvaihdon luokkaa.

"Persson pitää tätä kunnallisena asiana", sanoi lehdistösihteeri STT:lle.

neuvotteluoikeuden eli Tukholman kaupunki ei saa neuvotella minkään muun osapuolen kanssa ennen syyskuun alkua.

IVO on ruotsalaislehtien mukaan uhannut Tukholman kaupunkia suurilla korvausvaatimuksilla jos sopimusta rikotaan.

Korvaukset voivat tulla kalliiksi tukholmalaisille veronmaksajille, sillä IVO voi vaatia useiden miljardien kruunujen korvauksia.

Hulthin äkillinen päätös ja sen heikkoina pidetyt perustelut ovat johtaneet laajoihin arvailuihin Tukholmassa.

Hulthin väitetään pyrkivän neuvotteluklausuulin poistamiseen, jotta Tukholman kaupunki voisi edes keskustella Vattenfallin kanssa ennen syksyä.

Eräiden arvailujen mukaan Tukholman energialaitoksesta tulisi osa suurta energiapalapeliä Barsebäckin ydinvoimalan ympärillä.

Kun Barsebäckin ydinvoimalan ensimmäinen reaktori suljetaan kesällä, haluaa voimalan yksityinen omistaja, Sydkraft, korvauksen menetyksistään toisen ydinvoimalan muodossa.

Jos Vattenfall saisi ostaa ainakin osan Tukholman energialaitoksesta, joka omistaa osan Forsmarkin ydinvoimalasta, voisi sen olla helpompaa luovuttaa ydinvoima Sydkraftille.

STT:n mukaan mikään osapuoli ei halua vahvistaa vahvistaa huhuja.

Kommentit

    Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

    Näytä lisää
    Luetuimmat
    1. 1

      Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

    2. 2

      Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

      Tilaajille
    3. 3

      Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

    4. 4

      Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

    5. 5

      Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

    6. 6

      Asianajajaliitto pitää ”paimenkirjeiden” lähettelyä pelkän baarikeskustelunkin pohjalta hyväksyttävänä – ”Asianajajan velvollisuus numero yksi on lojaalius asiakasta kohtaan”

    7. 7

      Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

    8. 8

      Poliisi kiinnostui Sunny Car Centerin kadonneista miljoonista – Konkurssipesä: rahaa meni ”hupifirmalle” ja mausteyhtiölle

    9. 9

      Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

    10. 10

      Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

    11. Näytä lisää
    1. 1

      #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

    2. 2

      Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

    3. 3

      Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

      Tilaajille
    4. 4

      Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

    5. 5

      Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

    6. 6

      Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

    7. 7

      Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

    8. 8

      Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

    9. 9

      Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

    10. 10

      Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

    2. 2

      Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

    3. 3

      Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

      Tilaajille
    4. 4

      Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

      Tilaajille
    5. 5

      Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

      Tilaajille
    6. 6

      Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

    7. 7

      Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

    8. 8

      HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

    9. 9

      Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

    10. 10

      Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

      Tilaajille
    11. Näytä lisää