Talous

Sonera lisäsi osuuttaan Latvian puhelinyhtiöstä

Tilaajille

Sonera eli entinen Telecom Finland vahvistaa edelleen asemiaan Baltian maissa. Yhtiö ilmoitti maanantaina, että siitä tulee Latvian kansallisen puhelinyhtiön Lattelekomin toiseksi suurin omistaja Latvian valtion jälkeen.

Sonera ostaa 31 prosentin osuuden Lattelekomista englantilaiselta Cable and Wireless-yhtiöltä 1,3 miljardilla markalla. Soneralla on ennestään 13 prosentin siivu Lattelekomista, eli sen omistusosuus kasvaa 44 prosenttiin. Sonera ostaa Cable and Wirelessin ulos yhtiöiden yhdessä omistamasta holding-yhtiöstä Tilts Communicationista, joka omistaa 49 prosenttia Lattelekomista.

Latvian valtio omistaa Lattelkomista 51 prosenttia. Latvian hallitus on suunnitellut enemmistöosuutensa yksityistämistä eli myymistä.

Nyt tehtyjen kauppojen myötä Soneran omistus Tilts Communications-yhtiöstä nousee 90 prosenttiin. Loput kymmenen prosenttia on Maailmanpankkiin kuuluvan International Finance Corporationin hallussa. Se on erikoistunut uusien kansantalouksien yksityisyritysten rahoitukseen.

"Cable and Wireless ei nähnyt Baltiaa päämarkkina-alueenaan, joten heillä oli intressi luopua osuudestaan", sanoo Soneran kansainvälisten operaatioiden johtaja Kaj-Erik Relander .

Soneralle Baltia sen sijaan on painopistealue. Viime viikolla Sonera ilmoitti ostaneensa 60 prosenttia Liettuan valtion teleyhtiöstä yhdessä ruotsalaisen Telian kanssa. Lisäksi Soneralla on omistuksia Eestissä sekä kiinteän verkon- että matkapuhelinyhtiössä ja Latviassa matkapuhelinyhtiössä.

Relanderin mukaan Sonera ei aio vähään aikaan haeskella uutta ostettavaa, vaan keskittyy sulattelemaan Baltiassa tekemiään kauppoja.

Monopoliaika

lyhenee Lattelekomin liikevaihto oli viime vuonna 882 miljoonaa markkaa ja liikevoitto 150 miljoonaa markkaa. Relander arvioi, että Soneran maksama 1,3 miljardin markan kauppahinta on kohtuullinen.

"Tämä sopii meidän tilanteeseen ja strategiaan. Totesimme, että kauppahinta on molemmille osapuolille tyydyttävä", Relander sanoo. "Jos tekee vertailuja sektorin sisällä, niin emme maksaneet ylihintaa." Lattelekomilla on kiinteän verkon monopoli Latviassa vuoteen 2013 asti. Latvian hallitus on EU:n vaatimuksesta harkinnut monopoliajan lyhentämistä.

"Kun jonkun maan televerkko rakennetaan nollasta uudestaan, niin jonkun pitää maksaa siitä, jotta teleolot järjestyvät kaikille kansalaisille oikeiksi. Siinä pitää olla jonkinlainen monopoliaika, jonka jälkeen markkinat aukeavat normaalisti kilpailulle", Relander sanoo.

"Latvialla on EU:n takia jonkin verran intressiä lyhentää sitä monopoliaikaa. Jos sitä lyhennetään, niin sillä on tietysti vaikutusta yhtiön talouteen, ja meidän täytyy ottaa asia oikealla tavalla huomioon. Jos valtio tekee sopimuksen ja EU vaatii jotain muuta, niin se on sitten juristien päätettävä asia", Relander sanoo.

Lattelkomilla on lähes 800000 kiinteän verkon käyttäjää ja sen palveluksessa on yli 5000 henkilöä. Yhtiö toimii kiinteän verkon operaattorina ja omistaa noin neljänneksen Latvijas Mobilais Telefon SIA-matkapuhelinyhtiöstä LMT:stä. Myös Sonera omistaa noin neljänneksen LMT:stä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  8. 8

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  9. 9

   Espoon ja Vantaan bussilinjoja saatetaan joutua katkaisemaan lumen takia – Espoossa yhä lähes 5 000 taloutta ilman sähköä

  10. 10

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää