Talous    |   VIERASKYNÄ

Venäjä: Romahdus vai vakaus?

Venäjän perimmäiset ongelmat ovat velat ja budjettivaje. Ne on saatava kuntoon, jos Venäjä mielii säästyä romahdukselta, kirjoittaa yhdysvaltalaisen Massachusetts Institute of Technology -yliopiston taloustieteen professori Rudi Dornbush .

Tilaajille

CAMBRIDGE Uusi kriisi, uusi hallitus. Näin pärskii kommunismin jälkeinen Venäjä.

Palauttamalla Viktor Tshernomyrdinin pääministeriksi Boris Jeltsin ilmeisesti toivoo, että viime kuukausien verenvuodatus taloudessa tyrehtyy. Se ei voi tapahtua, jos Tshernomyrdin palaa pönäköihin, aikaansaamattomiin tapoihinsa.

Vain kuukausi sitten Venäjä sopi suuresta avustuspaketista Kansainvälisen valuuttarahaston (IMF) ja rikkaiden maiden G7-ryhmän kanssa. Vastineeksi luvattiin uudistuksia, ja luottamus Venäjää kohtaan palautui.

Uudistuksia ei kuitenkaan tullut eikä luottamus kestänyt. Sijoittajat yrittivät pelastautua tilanteesta parhaansa mukaan. Vähemmän imarteleva ilmaus olisi: rotat jättivät uppoavan laivan.

Romahtaako Venäjä nyt täydellisesti vai selviääkö se? Molemmat mahdollisuudet ovat olemassa.

Venäjän perimmäiset ongelmat ovat velka ja budjettivaje, ei valuuttakurssi. Velkaongelma kuitenkin helposti muuttuu valuuttaongelmaksi, kun sijoittajat pakenevat dollarin suojiin.

Venäjä ratkaisi ongelman viivyttämällä lainojen takaisinmaksua. Säännöstelyllä pysäytettiin dollareiden ulosvirtaus. Mutta nämä toimet ovat vain ongelmien siirtämistä tuonnemmaksi.

Velkojen ehdot

maksukyvyn mukaan Kuten muillakin nousevilla talouksilla ja uusilla demokratioilla, Venäjällä on vaikeuksia pitää budjettivajeensa kurissa. Edistystä saavutettiin muutama vuosi sitten, kun rahan painaminen ja hyperinflaatio saatiin pysäytettyä. Budjettiongelmia ei ole kuitenkaan ratkaistu. Lainaaminen tuli holtittoman ruplien painamisen tilalle. Hyperinflaation tilalle syntyi velkaongelma.

Venäjä, kuten monet muutkin epäilyttävät lainaajat, sai vain lyhytaikaisia lainoja. Rahoitus oli hyvin kallista. Budjettivaje ja korkeat korot ovat yhdistelmä, joka johtaa lumipalloilmiöön: velat vain kasvavat.

Jäädyttämällä noin 60 miljardin dollarin lyhytaikaiset velkansa Venäjä pysäytti kellon. Ennen kuin maa palaa takaisin peliin, olemassa oleva velkapommi on purettava.

Velkojen takaisinmaksuaikaa on pidennettävä. Uudelleenjärjesteltyjen velkojen korkojen on oltava kohtuullisia ja velan kokonaismäärää on vähennettävä. Velkataakka ja sen ehdot on muovattava vastaamaan Venäjän maksukykyä.

Venäjän on myös ryhdyttävä heti toimiin budjettivajeensa pienentämiseksi. Se tarkoittaa enemmän kuin muutaman, hyvältä kuulostavan päätöslauselman hyväksymistä duumassa. Latinalaisen Amerikan velkakriisiä 1980-luvulla seuranneet tietävät, että kysymys ei ole laeista vaan täytäntöönpanosta.

Jeltsinin epäröinti vanhojen poliittisten kavereiden ja mafian marssittamisessa verovirastoon (tai vankilaan) on yksi syy vaikeuksiin. Laajan veropohjan puuttuminen on avainkysymys. Arvostettujen henkilöiden kuten Boris Fjodorovin nimittäminen verovirkailijaksi ei riitä, jos heidän ei sallita hoitaa tehtäviään.

Keskuspankki

pärjännyt parhaiten Venäjän on pitäydyttävä edelleenkin rahapolitiikassa, joka välttää kaikin mahdollisin tavoin inflaatiota. Venäjän keskuspankki on paras osa Venäjän viimeaikaista historiaa.

Sen politiikka on ollut vakaata ja ennustettavaa. Valuuttakomiteajärjestelmä (Currency Board), jossa valuuttakurssi on kiinteä ja korot alkavat automaattisesti nousta, jos valuuttavaranto uhkaa huveta, olisi hyvä ratkaisu.

Venäjän talous ei ole kasvanut lähes vuosikymmeneen. Osasyy on, että Jeltsin on viivytellyt talousuudistuksia. Jos Venäjän talous ei kasva, julkinen talous ei voi tasapainottua. Kasvu vaatii uudistuksia muun muassa omistusoikeuksiin ja lainsäädäntöön, korruption vähentämistä ja yksityistämisen jatkamista, myös maataloudessa.

Talousuudistukset heikentävät kommunistien valtaa. Sen vuoksi niiden toteuttaminen on erityisen vaikeaa. Jeltsin takaa paikkansa historiassa pikemminkin hyökkäämällä kommunisteja ja muita kaikkien uudistusten vastustajia vastaan kuin pysäyttämällä uudistuskehityksen ja vetämällä näin maton uudistajien alta.

Nyt Venäjä on jälleen lähtöviivalla. Sen on rakennettava normaali talous. Muuten kommunistit, tsaarin kannattajat ja fasistit tuhoavat kaiken toivon vakaasta taloudesta ja yhteiskunnasta.

Venäjän vaihtoehdot ovat normaalit olot tai romahdus. Valitettavasti huono suunta on kaikkein todennäköisin ja syvät epäilyt ovat hyvinkin oikeutettuja.

RUDI DORNBUSH

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  9. 9

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  10. 10

   Huono huumoriräppi on Suomen kovinta hittimusiikkia, vaikka yli 30-vuotiaat eivät tajua siitä mitään – Lajin ykkösnimen Slim Millin mukaan nykyräppi on tylsää

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää