Talous

Ihmisoikeuksien vähättely vie maineen

Amnestyn aristokraattinen lähettiläs käännyttää yritysjohtajia

Tilaajille

Joku ovela on sanonut, että kun menee mielenosoitukseen, kannattaa laittaa puku päälle. Näyttäähän se paljon pahemmalta, jos poliisi pamputtaa sovinnaisen näköistä mielenosoittajaa.

Sir Geoffrey Chandlerilla, 76, on puku ja hienostuneet brittiläiset käytöstavat. Hänellä on myös vapaaehtoistyö ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin bisnesryhmän puheenjohtajana.

Yhdistelmä on toimiva. Kun Sir Geoffrey Chandler haluaa puhua maailman suurimmille yrityksille ihmisoikeuksista, ei häntä käännytetä ovelta.

"Minulla ei ole koskaan vaikeuksia päästä keskustelemaan yritysjohdon kanssa", hän sanoo itsekin. Vaikuttamista edesauttaa se, että Sir Geoffreylla on takanaan pitkäaikainen ura Royal Dutch/Shellissä.

"Tiedän, miten yritys toimii, ja puhun samaa kieltä kuin yritysjohto. Siksi voin myös perustella ihmisoikeuksien edistämisen liiketoiminnan kannalta." Amnesty ei vaadi investointien purkua

Sir Geoffrey ei vaadi yrityksiä vetäytymään maista, joissa ihmisoikeuksia loukataan. Hän ei myöskään väitä, etteikö yrityksen ensisijainen tehtävä olisi valmistaa tuotteita voitolla.

"Yritysten on kuitenkin tunnettava vastuunsa ihmisoikeuksien edistämiseksi, käytettävä puhevaltaansa", Chandler sanoo.

Tähän kannustavat liiketaloudelliset syyt. Ihmiset ovat nykyään entistä tiedostavampia, eikä yrityksen maine kestä välinpitämättömyyttä ihmisoikeuksia kohtaan. Tämän sai tuta esimerkiksi Shell Nigerian-retkellään.

Amnesty haluaa yritysten laativan kirjalliset periaatteet siitä, miten ihmisoikeuksia edistetään. Periaatteiden pohjalta on helpompi edetä käytännön toimiin.

"Taloudellisten ja ympäristötilinpäätösten rinnalle tulevat ennenpitkää tilinpäätökset ihmisoikeuksien toteutumisesta. Niillekin tarvitaan puolueettomat tarkastajat", Sir Geoffrey sanoo.

UPM:ssä käynnissä

sisäinen selvitystyö Monissa yrityksissä ihmisoikeuksien edistämiseen suhtaudutaan vielä niin kuin ympäristöasioihin parikymmentä vuotta sitten. Ilmapiiri on kuitenkin muuttunut myönteisempään suuntaan.

"Maineestaan kiinnostunut yritysten etujoukko ei laiminlyö ihmisoikeuksia lyhyen ajan tuottojen takia", Sir Geoffrey sanoo.

Viikonloppuna kansainvälisen opiskelijajärjestön Aiesecin kongressissa vieraileva Sir Geoffrey ehti torstaina tavata myös suomalaisyritysten edustajia. Listalla olivat Nokia ja UPM-Kymmene sekä Teollisuuden ja Työnantajain Keskusliitto.

"Kaksi vuotta sitten vierailuuni suhtauduttiin hieman skeptisesti, nyt vastaanotto oli innostuneempi", Sir Geoffrey kertoo.

Mutta miten suuret suomalaisyritykset sitten ajavat ihmisoikeuksia? Nokiasta kerrotaan, että ihmisoikeudet ovat osa yhtiön eettisiä periaatteita. Julistamaan ei lähdetä, eikä erityisiä periaatteita ole kirjattu.

UPM-Kymmenessä ihmisoikeuksista on käynnistetty sisäinen selvitystyö. Yhtiön mukaan selvityksen kimmokkeena oli alan yleinen kehitys ja toiminnan globalisoituminen, ei niinkään UPM-Kymmenen kielteistä julkisuutta saanut yhteistyöyritys Indonesiassa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  6. 6

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  7. 7

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  10. 10

   Pitkittynyt stressi syö parisuhdetta, kun kotona ei osata tehdä enää muuta kuin riidellä – Onneksi tulehtunutta tilannetta voi hoitaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää