Talous

Obligaatiot käyvät kehnosti kaupaksi

Alhainen korko ja markkinaepävarmuus laimentavat kiinnostusta

Tilaajille

Kotitalouksille myytävien valtion tuotto-obligaatioden kysyntä on tänä vuonna ollut vaimeata. Obligaatioita myyvä Valtiokonttori tulkitsee tämän johtuvan alhaisesta korkotasosta. Valtio ei ole kuitenkaan lähtenyt nostamaan obligaatiokorkoja, koska valtion velanhoito on muutenkin turvattu.

Heikko kysyntä heijastuu liikkeellelaskujen vähenemisenä. Tänä vuonna valtiokonttori on lokakuun loppuun mennessä laskenut liikkeelle vain kahdeksan uutta lainaa, kun koko viime vuonna liikkeellelaskuja oli 16 kappaletta.

Viime vuonna valtio nosti kotitalouksilta tuotto-obligaatioilla lainaa yhteensä 5,4 miljardia markkaa.

Tänä vuonna on nostettu vain 2,9 miljardia eikä uusia lainoja ole ilmeisesti loppuvuoden aikana tulossa markkinoille.

Pitkiä ei

merkitä Tämän vuoden keväällä, tammi-huhtikuussa, valtio laski liikkeelle viisi tuotto-obligaatiota. Menekki heikkeni tasaisesti laina lainalta.

Tuotto-obligaatioiden myynnissä on tapana, että lainan kokonaismäärälle määrätään katto, jota ei ole tarkoitus ylittää, vaikka kysyntää olisi ylikin.

Katto on yleensä miljardi markkaa. Kevään viimeisessä lainassa huhtikuussa ei päästy lähellekään tätä kattoa, vaan lainan myynti jäi 167 miljoonaan markkaan.

Sama ilmiö nähtiin lokakuussa: kotitaloudet ostivat lainaa vain 108 miljoonan markan arvosta. Menekki on heikoin muutamaan vuoteen.

Kotitalouksien tuntemaa epävarmuutta tulevaisuuden edessä kuvastaa se, että pidempiä neljän vuoden lainoja on merkitty selvästi vähemmän kuin lyhyempiä kahden vuoden lainoja. Pitkiä sijoituksia ei haluta tehdä.

Tänä vuonna liikkeelle lasketuista lainoista yhtä, syyskuun lainaa, myytiin tosin yllättävän vilkkaasti, noin 1,2 miljardilla markalla.

Vilkkautta selittävät kaksi tekijää: varoja siirtyi pois osakemarkkinoilta, kun elokuussa oli siellä koettu lievä romahdus. Toisaalta edeltävän tuotto-obligaation myynnistä oli kulunut jo neljä kuukautta.

"Odotettua

vähäisempää" Valtiokonttorin rahoitusyksikön johtaja Satu Huber sanoo, että kotitalouksien obligaatioiden menekki on painunut odotettua alemmaksi korkotason takia. "Kun korot ovat näin uskomattoman alhaalla, niin pankkien talletustileiltä saa lähes saman tuoton kuin valtionpapereista." Tilanne on johtanut siihen, että valtion velanotosta kotitalouksien obligaatioiden osuus on painunut pienemmäksi ja institutionaalisille suursijoittajille myytävien sarjaobligaatioiden osuus on kasvanut.

Runsas vuosi sitten keväällä tuotto-obligaatioiden ulkona oleva kanta oli 31 miljardia markkaa ja sarjaobligaatioiden 149 miljardia.

Tämän vuoden lokakuun lopussa vastaavat luvut olivat 21 miljardia ja 199 miljardia.

Obligaatioiden myynnissä tapahtuu ensi vuoden alussa melkoinen muutos, kun ne ryhdytään markkojen sijasta hinnoittelemaan euroissa.

Kohti yhtä

lainakantaa Satu Huberin mukaan kotitalouksien obligaatioita aiotaan myydä kysynnän mukaan aivan kuten tähänkin saakka, mutta euromääräisinä.

Tuotto-obligaatioiden ja suursijoittajien sarjaobligaatioiden välillä on se ero, että tuotto-obligaatiot ovat edelleen olemassa vanhanaikaisessa paperimuodossa, mutta sarjaobligaatiot on siirrettu arvo-osuusjärjestelmään elektroniseen muotoon.

Tulevaisuudessa myös kotiobligaatiot siirretään arvo-osuusjärjestelmään.

Silloin erillisistä tuotto-obligaatioista voidaan luopua ja yhdistää ne sarjaobligaatioihin, jolloin perinteinen ero pien- ja suursijoittajien obligaatioihin häviää.

Tämä parantanee piensijoittajan saamaa tuottoa ja myös mahdollisuutta päästä lainasta tarvittaessa eroon kesken juoksuajan.

Satu Huber arvioi, että lainojen yhdistämiseen voidaan paneutua runsaan vuoden kuluttua, kun ensin on saatu pois alta kaikki muut valuutan vaihtamiseen liittyvät ongelmat.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  7. 7

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  8. 8

   Kiinan talous on arvoitus – ”Zombiyritykset” pitäisi päästää konkurssiin, sanoo Suomen Pankin tutkija

  9. 9

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  10. 10

   Raportti: Sairaalasta voi tulla Afrikassa vankila jopa kuukausiksi, jos ei ole varaa maksaa laskuja – synnyttävät naiset erityisessä vaarassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää