Talous    |   NÄKÖKULMA

Linus, nyt olisi tilaisuus hyppiä Billin silmille!

Tilaajille

MICROSOFTIN RÖYHKEYS näyttää ylittäneen kilpailijoiden sietokyvyn. Bill Gatesin niskaan syljetään nyt monelta rintamalta. Yhdysvaltain oikeusministeriö yrittää rökittää Microsoftia oikeudessa, ja kilpailijat kokoavat rivejään nyt myös oikealla taistelutantereella. Microsoftin on oikeusjutun aikana toimittava varoen.

AOL:N, NETSCAPEN JA SUNIN liittoutuminen vaikeuttaa Microsoftin asemaa. Se ei kuitenkaan riitä, sillä Microsoftilla on hallussaan ylivoimainen valtti, tietokoneita pyörittävä käyttöjärjestelmä. Microsoftin valta-aseman nakertamiseen tarvitaan kilpailevaa käyttöjärjestelmää. Sellaiseksi on nousemassa suomalaisen Linus Torvaldsin kehittämä Linux, jota jaellaan ja kehitetään internetissä ilmaiseksi.

Talkoo-henkeen eivät kuitenkaan monet amerikkalaiset suuryhtiöt luota. Jos koneet eivät toimi, kenet voi haastaa oikeuteen?

Olisihan se hienoa, jos hallitsevaa käyttöjärjestelmää ei omistaisi kukaan. Pidemmän päälle se lienee kuitenkin liian idealistinen ajatus.

KAPINALEIRI TARVITSEE kasvot. Sun Microsystemsin toimitusjohtaja Scott McNealy yritti sitä joku vuosi sitten, mutta värikkään McNealyn pelleily meni liian pitkälle. Hän kun kuvitteli kaatavansa Bill Gatesin vitseillä.

Linus Torvalds on viime vuoden aikana noussut julkkikseksi Amerikassa. Hänestä on kirjoitettu henkilökuvia suurimpien talous- ja tekniikkalehtien lisäksi muun muassa Time-viikkolehdessä.

Linus Torvaldsista Microsoftin vastainen rintama saisi hyvän keulakuvan, sanoo myös Windows-oppaita kirjoittanut Petteri Järvinen .

TORVALDS TUNNETAAN vaatimattomana ja rehtinä tyyppinä, joka tulee vanhojen rintamalinjojen ulkopuolelta. Hän on "nuori nörtti", johon seuraavan sukupolven tietokonevaikuttajat voisivat samaistua.

Torvalds työskentelee nykyään Piilaaksossa Transmeta-nimisessä yhtiössä, joka viime tietojen mukaan kehittää erittäin salaista prosessoritekniikkaa. Uusi prosessori yhdessä Linuxin kanssa voisi tarjota haastetta Microsoftin ja Intelin hegemonialle. Ainakin se toisi alalle uutta säpinää.

Linus sanoi muutama viikko sitten tv-haastattelussa, että olisihan se mukava tulla muistetuksi miehenä, joka kaatoi Bill Gatesin. Se ei ole helppoa. Netscapen kehittäjä Marc Andreessen ei siinä onnistunut.

Jos Linus haluaa kunnolla hyppiä Gatesin silmille, hänen pitää ottaa rohkeampi rooli ja lähteä jollain lailla mukaan Linuxin kaupallistamiseen.

Anna mennä, Linus. Jos koskaan, niin tilaisuutesi on nyt!

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  8. 8

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  9. 9

   Espoon ja Vantaan bussilinjoja saatetaan joutua katkaisemaan lumen takia – Espoossa yhä lähes 5 000 taloutta ilman sähköä

  10. 10

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää