Talous

"Optiot perustuvat väärään filosofiaan"

Johtava saksalainen taloustieteilijä Horst Albach arvostelee amerikkalaisten suursijoittajien ylivaltaa

Tilaajille

"Amerikkalaiset eläkerahastot eivät ymmärrä Euroopasta yhtään mitään", Saksan johtaviin taloustieteilijöihin kuuluva professori Horst Albach puuskahtaa Yrjö Jahnssonin säätiön kokoushuoneessa.

Albach on tuohtunut yhdysvaltalaisten suursijoittajien ylivallasta Euroopan pääomamarkkinoilla. Miljardisijoituksia hallitsevat eläkesäätiöt pakottavat eurooppalaisyritykset omiin hallintomalleihinsa, eikä tulos ole aina paras mahdollinen.

Albach on erityisen ärsyyntynyt Yhdysvalloista levinneestä palkitsemisideologiasta, jonka mukaan yritysjohtajat tekevät hyviä päätöksiä vain silloin, kun heitä kannustetaan miljoonien markkojen osakeoptiolla.

"Optiot perustuvat väärään filosofiaan. Niiden lähtökohtana on ajatus, että ihminen ei tekisi työtään kunnolla ilman palkan päälle tulevaa erityiskorvausta", Albach sanoo.

"Tutkimus ei anna minkäänlaista näyttöä optio-ohjelmien hyödyllisyydestä. Ne eivät ole myöskään psykologisesti oikein, koska ihmiseen ei voisi muka luottaa, ellei häntä palkita suurilla rahoilla." Albachin mukaan amerikkalaiset eläkesäätiöt ajavat optiot läpi tavallaan kiristämällä. Kansainvälisillä markkinoilla toimivan eurooppalaisyrityksen luottokelpoisuuden luokitusta pudotetaan, ellei sillä ole optio-ohjelmaa. Yrityksen kannalta tämä olisi kohtalokasta, koska se joutuisi maksamaan enemmän rahoituksestaan.

Albach arvostelee myös optio-ohjelmien ehtoja, koska ne ovat usein ilmaisia raha-automaatteja johtajille. Maksajina ovat yhtiöiden vanhat omistajat, sillä optiot vesittävät Albachin mukaan omistusta enemmän kuin nostavat yhtiön markkina-arvoa.

"Pörssikurssien yleinen nousu ei ole yritysjohtajien ansiota. Jos optioita myönnetään, ne pitäisi asettaa siten, että ne edellyttäisivät alan yleistä kehitystä parempaa tulosta", hän sanoo.

Kapinaliike

hävisi oikeudessa Albach ei ole ajatuksineen yksin Saksassa. Toistaiseksi tunnetuin optioiden vastainen kapinaliike syntyi, kun Saksan suurimman liikepankin Deutsche Bankin ja Daimler-Benzin osakkeenomistajat haastoivat viime vuonna yhtiöt oikeuteen.

Osakkeenomistajat pitivät johtajille myönnettyjä optioita laittomina, koska ne leikattiin heidän omaisuudestaan. He hävisivät kuitenkin juttunsa Frankfurtin maaoikeudessa.

Albach arvostelee myös Yhdysvalloissa muodissa olevaa share holder value -ajattelua, joka nostaa omistajien edut kaiken muun yläpuolelle. "Yrityksen toiminnassa on mukana muitakin ryhmiä, joista tulisi huolehtia. Työntekijät, asiakkaat ja alihankkijat ovat myös tärkeitä yrityksen arvon ja tuloksen kannalta." Pankkien asema

murenee Albach uskoo, että Euroopan talous- ja rahaliiton yhteisvaluutta euro vahvistaa entisestään Euroopassa meneillään olevaa pääomamarkkinoiden murrosta. Pankkivetoinen yrityskulttuuri on katoamassa, sillä etenkin uudet yritykset hakevat rahoituksensa entistä useammin suoraan osake- ja joukkolainamarkkinoilta.

"Riskirahoituksen osuus tulee lisääntymään samalla kun pankkien rooli pienenee. Tämä merkitsee tietysti myös sitä, että eläkerahastojen merkitys kasvaa entisestään", Albach sanoo.

Albach pitää silti Emun syntyä myönteisenä Euroopan tulevaisuuden kannalta, koska yhteinen valuutta parantaa eurooppalaisten yritysten kilpailukykyä maailmanmarkkinoilla ja helpottaa niiden mahdollisuuksia investoida yli rajojen.

"On järjetöntä, että suurimman osan tuotteistaan muualle Eurooppaan vievä saksalaisfirma joutuu ottamaan jatkuvasti huomioon valuuttakurssien muutokset", hän sanoo.

Albach pitää tärkeänä, että eurosta tulee vahva valuutta, jotta se voisi nousta dollarin rinnalle maailmanlaajuiseksi reservivaluutaksi. Hän on tämän vuoksi huolissaan Saksan ja Ranskan hallitusten halusta ohjata vuoden vaihteessa talouspolitiikan ruoriin astuvan Euroopan keskuspankin toimintaa.

"Monet hallitukset ovat yrittäneet ohjailla Saksan keskuspankkia, ja näin tulee tapahtumaan varmasti myös Euroopan keskuspankin kanssa", Albach sanoo.

"Tähän asti nämä yritykset ovat onneksi epäonnistuneet. Riippumaton keskuspankki on paras mahdollinen malli demokraattisessa maassa."

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Sää on aiheuttanut yöllä ongelmia Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnair pyysi matkustajia varautumaan kentällä yöpymiseen, sillä hotellit ovat täynnä

  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  10. 10

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää