Talous

Postin pankkipalveluihin uhkaa tulla rankka saneerausaalto

Leonian ja Postin hintaneuvottelut pankkipalveluista keskeytyivät Harri Hollménilla ja Asko Saviaholla "suuri näkemysero hinnasta"

Tilaajille

Suomen Postin ja Leonian neuvottelut pankkipalveluiden hoidosta postikonttoreissa ovat keskeytyneet. Kuukausia jatkuneiden neuvotteluiden määräaika oli maanantaina, mutta Leonian toimitusjohtajalla Harri Hollménilla ja Postin pääjohtajalla Asko Saviaholla on edelleen "suuri näkemysero hinnasta".

"Kyllä sopimus on aika isosta rahasta kiinni. Leonia haluaa maksaa palvelusta selvästi vähemmän kuin me pyydämme.. Olemme pyöritelleet tässä kuukausitolkulla niitä miljoonia ja kymmeniä miljoonia ja satoja miljoonia. Kummallekin osapuolelle on tietysti tärkeää, miten tulos kehittyy", Saviaho sanoi tiistaina.

Helsingin Sanomat ei tavoittanut Hollménia tiistaina.

Johtajilla on viimeinen mahdollisuus neuvotella asiasta vielä ensi keskiviikkona. Jos silloin ei päästä sopuun, päätösvalta siirtyy valtiovarainministeriölle, jonka määräysvaltaan valtion pankki Leonia kuuluu.

Posti joutunut

pakkorakoon Leonia maksaa Postille nykyään arviolta noin 400 miljoonaa markkaa siitä, että postikonttoreissa hoidetaan Leonian pankkiasioita. Sopimus palveluiden hinnasta on nyt katkolla, vaikka varsinainen viisivuotinen sopimus pankkipalveluiden hoidosta yltääkin vuoden 2000 loppuun.

Leonian eli entisen Postipankin maksama hinta palvelusta on tullut parin vuoden aikana reippaasti alas, koska Posti on toteuttanut tiukkaa saneeraussuunnitelmaansa. Muutama vuosi sitten Postipankki maksoi Postille palveluista noin 600 miljoonaa markkaa vuodessa.

Vuonna 1995 oli pankkipalveluita tarjoavia posteja noin 900, kun nyt niitä on enää noin 480. Ennätys lienee vuodelta 1990, jolloin pankkipalveluita tarjoavia postikonttoreita oli peräti 3000.

"Se oli sodanjälkeisen ajan huipentuma - tavallaan ihan järjetön verkko", Saviaho sanoo.

Viime vuosina postipalveluita on siirretty vauhdikkaasti asiamiesten hoitoon. He eivät varsinaisesti hoida pankkiasioita.

Postissa pelätään, että Postin ja Leonian hintakiista johtaa uuteen postikonttoreiden saneerausaaltoon. Saviaho myöntää, että Posti on joutumassa eräänlaiseen pakkorakoon, sillä pankkipalveluiden konttoritarjonta hiipuu kauttaaltaan.

"Tosiasia on, että esimerkiksi Merita karsii hurjaa vauhtia konttoreitaan. Vain joku Aktia-pankki avaa lisää. Kuluttajat osaavat käyttää mikroja ja puhelinpankkia entistä enemmän ja perinteinen asiointi pankeissa vähenee." Kuinka alas pankkipalveluita tarjoavien postien määrä voi laskea?

"Se on Leoniasta kiinni. Meillä on tietenkin semmoinen tuntuma, että aika iso verkko pitäisi meilläkin olla. Kyllä sen pitäisi ulottua koko maahan", Saviaho sanoo.

Onni-vakuutus

ei vielä auta Pankkipalveluiden hoito vie noin puolet postikonttoreiden työstä. Jos pankkipalveluita joudutaan parin vuoden sisällä karsimaan, postin on vaikea keksiä uutta tukijalkaa tilalle.

Saviaho kuuli tiistaina vieraillessaan Nurmijärvellä Klaukkalan postissa, että uutta Onni- vakuutusta on erittäin helppo myydä. "Ennen kuin siitä kehittyy iso tukijalka, niin kyllä se pari-kolme vuotta ottaa."

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Lautakunta tyrmäsi Helsingin suurmoskeijan: tonttia ei varata, pääsyynä hankkeen rahoituksen alkuperä

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Espoon ja Vantaan bussilinjoja saatetaan joutua katkaisemaan lumen takia – Espoossa yhä lähes 5 000 taloutta ilman sähköä

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  8. 8

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  3. 3

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  4. 4

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää