Talous

Hallituksen iltakoulu hyväksyi kansallisen metsäohjelman

Rahoitus ja ympäristövaikutusten arviointi joutuvat vielä syyniin

Tilaajille

Hallitus ei ehdottanut muutoksia kansallisen metsäohjelman (KMO) luonnokseen. Hallitus käsitteli ohjelmaluonnosta keskiviikkoiltana iltakoulussaan eli epävirallisessa neuvottelussaan.

Metsätalouden kehittämistä linjaava ohjelma viedään valtioneuvoston käsittelyyn kahden viikon kuluttua, jolloin siitä tehtäneen periaatepäätös. Hallitus esitti kuitenkin, että siihen mennessä on selvitettävä ympäristövaikutusten arvioinnin oikeudelliset kysymykset ja täsmennettävä ohjelman rahoitus.

Ympäristövaikutusten arviointi (YVA) on lain mukaan tehtävä suurten, ympäristöön vaikuttavien hankkeiden yhteydessä. KMO:ssa suuri hanke on valtakunnallisen hakkuumäärän lisääminen 5-10 miljoonalla kuutiometrillä nykytasosta eli hieman alle 60 miljoonasta kuutiosta.

KMO:ta laadittaessa ympäristövaikutukset arvioitiin karkeasti, mutta ympäristöjärjestöt ovat vaatineet perusteellista YVA:a.

Rahoituksen täsmentäminen tarkoittaa maa- ja metsätalousministeri Kalevi Hemilän (sit) mukaan sitä, että maa- ja metsätalousministeriö ja valtiovarainministeriö sopivat keskenään omat rahoitusosuutensa.

Hemilä ei keskiviikkoiltana halunnut arvioida paljonko vuoteen 2010 saakka ulottuva metsäohjelma veronmaksajille tulee maksamaan. Ohjelma tarkoittaa kuitenkin yli 100 miljoonan markan lisäpanostuksia vuosittain metsätalouteen.

Metsäteollisuuden vientitulojen arvioidaan ohjelman myötä kasvavan 10-20 miljardia markkaa kymmenessä vuodessa.

Käyttöön ensi

vuoden alussa Ministerin mukaan ohjelmaa päästään toteuttamaan ensi vuoden alussa.

Kansallinen metsäohjelma on osa kansainvälistä metsien käyttöön liittyvää kehitystä, joka alkoi YK:n ympäristö- ja kehityskonferenssissa 1992 Riossa. Sen keskeisimmät kohdat ovat hakkuumäärien lisäys ja metsänhoidon tehostaminen, jotta hoitamattomat taimikot saadaan kasvamaan. Keskeinen tavoite on myös kaksinkertaistaa puutuoteteollisuuden jalostusarvo.

Viime talvesta saakka puuhattua ohjelmaa on kehuttu suomalaisen metsätalouden kansainväliseksi käyntikortiksi. Hemilän mukaan sitä on laadittu Rion hengessä eli taloudelliset, sosiaaliset ja ympäristönsuojelun näkökulmat huomioiden.

"Tärkeintä

hoitorästit" KMO on kirjattu osaksi hallitusohjelmaa. Käytännössä se tarkoittaa, että seuraava hallitus voi heittää ohjelman vaikka jätepaperipinoon.

Hemilä ei näe sellaista uhkaa. "Kyllä tämä ohjelma on hyvä pohja seuraavalle hallitukselle." Ympäristöjärjestöt ovat arvostelleet ohjelmaa siitä, että se keskittyy hakkuisiin ja ettei ohjelmaan ole konkreettisia metsien suojeluun liittyviä toimia.

Hemilän mukaan oleellisempaa kuin hakkuumäärät ovat ohjelman vaikutukset metsien hoitoon.

"Puukauppaa kyllä käydään. Suurempi haaste on kuinka hakkuurästit saadaan hoidettua." Metsiensuojelussa taas päästiin Hemilän mukaan yhteisymmärrykseen siitä, että varsinkin Etelä-Suomessa on tarvetta suojelulle.

"On todettu, että siitä on laadittava selvitys." Hallituksen päätöksen jälkeen seuraava askel on toimikunnan asettaminen seuraamaan ohjelman toteutumista. Hemilän mukaan sellainen voitaisiin hetimiten asettaa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  6. 6

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  7. 7

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  10. 10

   Pitkittynyt stressi syö parisuhdetta, kun kotona ei osata tehdä enää muuta kuin riidellä – Onneksi tulehtunutta tilannetta voi hoitaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää