Talous

Käräjäoikeus hylkäsi hotellisiivoojien vaatimat lomakorvaukset ja sairausajan palkat

Työehtosopimuksen edut eivät koske vuokratyövoimaa

Tilaajille

Työntekijäpuoli hävisi Turun käräjäoikeudessa kiistan vuokratyövoiman työehdoista.

Turun Marina Palacessa ja parissa muussa valtiollisen Arctian aiemmin omistamassa hotellissa työskentelevät kerroshoitajat eivät oikeuden päätöksen mukaan olleet oikeutettuja majoitus- ja ravitsemisalan työehtosopimuksen mukaisiin etuihin. Heille eivät kuuluneet lomaltapaluurahat, sairausajan palkka yli viikolta, sairaan lapsen palkallinen hoitovapaa eivätkä pekkaspäivät.

Neljä kerroshoitajaa vaati vuokrausyhtiöiltä kukin noin 20000:a markkaa saamatta jääneitä työehtosopimuksen mukaisia korvauksia.

Oikeuden päätös oli ensimmäinen, jossa testattiin työehtosopimuksen yleissitovuuden pitävyyttä vuokratyövoimafirmaan.

Kerroshoitajien asiaa ajoi Hotelli- ja ravintolahenkilökunnan liitto, joka aikoo valittaa hovioikeuteen. Sieltä hävinnyt osapuoli pyrkii mitä todennäköisimmin jatkamaan korkeimpaan oikeuteen, sillä ennakkotapauksena asialla on iso yhteiskunnallinen merkitys.

Työntekijäjärjestö aikoo ajaa asiaa myös työmarkkinateitä: hakusaarto tullee käyttöön ja valtakunnansovittelija saanee asiakkaita.

Vastaajina Turun riitajutussa oli kolme Työvoimavuokrauksen markkinointiyhtiö Extran piiriin kuuluvaa siivousalan vuokraajayhtiötä. Extra on turkulaisen liikemiehen Pertti Kuismasen hallitsema yritysryhmä, jossa on juridisesti erillisiä yhtiöitä kasapäin. Näiden yhtiöiden välillä on kierrätetty vuokratyöntekijöitä taajaan. Aiemmin siitä koitui säästöjä siinäkin mielessä, että alle kuukauden työsuhteista ei tarvinnut maksaa työeläkemaksuja.

Vieläkin vuokraväestä syntyy työnantajalle kevennyksiä sen takia, että henkilökunta saa vain lain määräämät minimiedut.

Extra-yhtiöt sitoutuvat työehtosopimuksen mukaisiin pohjapalkkoihin. Muussa pitäydytään lain kirjaimeen: esimerkiksi sairausajan palkkaa ei Extran tapaan järjestetyissä töissä tarvitse maksaa kuin viikolta eikä työnantajalle koidu kustannuksia, jos työntekijän lapsi äkillisesti sairastuu.

Työvoiman käytössä saavutetaan myös täydellinen jousto ilman irtisanomisrasitteita ja vakinaistamisuhkaa, kuten Extra on mainostanut.

Periaatteellisen kysymyksen esimerkkihenkilöiksi joutuneista kerroshoitajista eräät olivat olleet Arctian palveluksessa jo vuosikaudet. Vuonna 1993 hotelliyhtiö antoi siivouksen ulkopuolisen siivousfirman hoitoon. Työt pysyivät samoina, vaikka työnantaja vaihtui vielä toisenkin kerran, toiseen siivousfirmaan. Majoitus- ja ja ravitsemisalan työehtosopimusta noudatettiin.

Pysyvää työtä,

vaihtuvia työsuhteita Vuonna 1995 siivousfirman tilalle kerroshoitajien työnantajaksi tuli työvoiman vuokrausfirma, Extra-ryhmän yhtiö. Työt pysyivät edelleen entisinä. Extra-ryhmä oli palkanmaksaja ja muodollinen työnantaja, mutta työnjohto oli hotellin käsissä - siinä suhteessa työvoiman vuokraus eroaa alihankinnasta.

Hotelliyhtiö oli saanut vuokrausfirmalta sitoumuksen, että majoitus- ja ravitsemisalan työehtosopimuksen työ- ja palkkaehtoja noudatetaan. Turun käräjäoikeudessa nyt kiistaa ratkottaessa vuokrayhtiöt totesivat, että lause tarkoitti vain vähimmäispalkan noudattamista.

Käräjäoikeus hankki päätöstään varten korkeasti oppineiden juristien lausuntoja, jotka olivat ristiriitaisia. Yleissitovuuden pohdinta oli asian ydin. Vastaajapuoli, vuokrayritykset, katsoivat edustavansa täysin omaa toimialaansa, joka on tekemisissä mitä moninaisimpien muiden toimialojen kanssa ja jolla ei ole edes teknisiä mahdollisuuksia hallita ja noudattaa kaikkia vallitsevia työehtosopimuksia yhtaikaa.

Vuokrausfirmat ovat järjestäytyneet Palvelutyönantajiin kuuluvan Erityispalvelun Työnantajaliiton jäsenyyteen Työvoimapalvelualan Työnantajayhdistykseksi.

Työvoimanvuokraukseen ei ole sovittu omaa työehtosopimusta, eikä alalla ole edes erillistä työntekijäjärjestöä. Työnantajayhdistys katsoo, että sen jäsenyrityksiä sitovat vain lait, henkilökohtaiset työsopimukset ja yhdistyksen antamat ohjeet. Tulkintaan tuli tuki käräjäoikeudelta.

Tuuraajia myös

tositarpeeseen Hotelli- ja ravintola-alalla vuokratyövoiman käyttö on erityisen laajaa. Extra-yritysrypäs on alan johtava työvoiman tarjoaja. Vuokratyövoimalla on alettu teettää myös sellaisia töitä, jotka ovat enemmän tai vähemmän vakituisia. Työsopimuksiksi nimettyjä työtunti-ilmoituksia työntekijät kuitenkin joutuvat allekirjoittamaan taajaan, joten muodollisesti kyseessä on pätkätöiden putki.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  8. 8

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  9. 9

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  10. 10

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää