Talous    |   MIKÄ TULOS?

Valmetin ja Rauman tilausvirrat alkavat kuivua

Uusi yhtiö vähentää markkinoinnista ja hallinnosta satoja työntekijöitä

Tilaajille

Valmetin ja Rauman tulokset notkahtivat yhtä jalkaa, kun sellu- ja paperiteollisuuden uudet suuret hankkeet antavat odottaa itseään. Hiljaiseloa on luvassa lähikuukausiksi, ja siitä eteenpäin edelleen epävarmuutta.

Kun olotila näyttää olevan pysyvä, kahdesta yhdistyvästä organisaatiosta haetaan enemmän tehoa. 400 miljoonan markan hyöty on määrä puristaa jakeluverkkojen yhdistämisestä, ostoista, komponettituotannosta ja hallinnosta. Neljän kuukauden päästä aloittavan Valmet-Rauman toimitusjohtajan Heikki Hakalan arvion mukaan työntekijöitä häviää satoja, etupäässä Suomen ulkopuolelta.

Valmetin ja Rauman yhdistymisellä on terve pohja sen vuoksi, että kumpikin yhtiö on hyvässä kunnossa. Ei ole suuria vuotoja eikä päällekkäisiä toimintoja, joten rytinästä pitäisi selvitä 150 miljoonan markan kertakuluilla.

Valmetin tulos

hivenen parempi Kumpaakin yhtiötä vaivaa tilauskirjojen oheneminen. Rauman tilauskanta on kolmanneksen ja Valmetin viidenneksen pienempi kuin vuotta aiemmin. Pääjohtaja Matti Sundbergin mukaan Valmet on jo pitkään varautunut siihen, että uusien koneiden asemasta rahaa on tehtävä uusinnoista ja huollosta.

Kaksikosta Valmetin tulos on hiukan parempi. Paperikonetekniikan puolesta Valmet on hyvin iskukykyisessä kunnossa. Vastikään lanseerattu OptiConcept-tekniikka nostaa paperikoneiden ajonopeutta aina kahteen kilometriin minuutissa. Näitä koneita on myyty jo kaksi, ja tekniikkaan perustuvia laitteita yhteensä jo kahdella miljardilla markalla.

Maailman uudet painopaperikoneet on tänä vuonna ilmeisesti laskettavissa yhden käden sormilla. Niistä käydään verinen kilpailu, eikä uusi tekniikka ole halvin vaihtoehto.

Valmetin uusin bisnes, jatkojalostuskoneet, voi yllättävän huonosti. Aasian markkinoiden tyhjeneminen vaikutti suoraan toimituksiin, ja jalostuskoneet olivat liiketulosta myöten tappiolla.

Muilta osin Valmetin tulos oli hyvä, autotehtaalla erityisen hyvä, mutta viime vuodelle tuloutui poikkeuksellisen paljon kokoonpanosopimusten päättymisiä.

Raumaa rasittaa selluprojektien seisahtuminen. Ne ovat hiljentäneet Sunds Defibratorin toimintaa ja heijastuvat myös Neles Controlsin venttiilien myyntiin. Tilauskannan läpimenoaika on selvästi lyhentynyt.

Viime vuoden loppukuukausina Rauman rahoitusrakenne heilahti oireellisesti siihen suuntaan, että yhtiö joutui rahoittamaan itse käyttöpääoman tarvettaan, koska suurten projektien ennakkomaksuja ei ollut. Nettovelat lisääntyivät 400 miljoonalla markalla.

Erityisesti Yhdysvalloissa sahatavaran hakkuut ovat vilkkaat. Se on nostanut Timberjackin metsäkoneiden kysynnän ja tuloksen korkealle, mutta hiljenemistä odotetaan sinnekin.

Uusi Valmet-Rauma vannoo puukuitujen käsittelyyn kannolta jatkojalostuskoneisiin saakka. Tässä kuviossa Nordbergin kivenmurskaimet ovat outo lintu, jota yhtiön ulkopuoliset ovat ensimmäisenä kaupittelemassa ulos kokonaisuudesta. Jos tuloksenteolla mitataan, siitä ei kannata luopua: Nordberg oli Timberjackin kanssa parasta osaa koko Rauma-konsernista.

UPM:n Niemelä jää

pois hallituksesta Valmetin ja Rauman organisaatioita ja ihmisiä ryhmitellään parhaillaan uusiin asentoihin. Pari kuukautta sitten liiketoiminnot niputettiin kolmelle alueelle: kuituihin, automaatioon ja erilaisiin koneisiin.

Uuden yhtiön suuri osakkeenomistaja UPM-Kymmene ottaa etäisyyttä. Valmet-Rauman hallitukseen ehdotettu UPM:n toimitusjohtaja Juha Niemelä ilmoitti yhtiökokouksessa, että hän on tullut uusiin ajatuksiin eikä osallistu hallitustyöhön. Perusteluksi käy se, että Valmet-Rauman suuri asiakas ei voi olla sidoksissa yhteen laitetoimittajaan. Jatkossa tämä voi merkitä sitä, että UPM luopuu osakkeistaankin sen jälkeen, kun kummisetäyhtiölle sovittu moratorioaika on ummessa.

Pääjohtaja Sundberg ja toimitusjohtaja Hakala juoksevat uutta yhtiötä kasaan. Lopputulos on juuri niin hyvä kuin heidän keskinäinen kemiansa, koska vastuusuhteet on tasapainoteltu räjähdysherkällä tavalla.

Valmet-Rauman konsernihallintoon on nostettu neljä Valmetin miestä ja yksi raumalainen. Tämä ei välttämättä ole osoitus siitä, että valmetilaiset ovat niskan päällä - paremminkin se on heijastus Valmetin johtoryhmätyöskentelystä ja siitä, että paperikonebisnes on ylivoimaisen suuri.

Entistä perus-Valmetia on paisutettu Sundsin toiminnoilla, ja kokonaisuuden johtoon tulee Valmetin Amerikan-toimintojen johtaja Juhani Pakkala .

Valmetin kahta varatoimitusjohtajaa ei perusorganisaatiossa näy. Markku Kangas on Automaatio- ja säätötekniikan kakkosmies, Mauri Jaakonaho vastaa saman alueen taloudesta.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  8. 8

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  9. 9

   Pitkittynyt stressi syö parisuhdetta, kun kotona ei osata tehdä enää muuta kuin riidellä – Onneksi tulehtunutta tilannetta voi hoitaa

  10. 10

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää