Talous    |   MIKÄ TULOS?

Wärtsilän dieseleistä jättitappio

Metra kokoaa vielä kerran voimansa ja rahansa dieseltuotannon uudistamiseen

Tilaajille

Wärtsilän dieseleiden maailmanvalloitusmatka on kääntynyt raskaaksi korpivaellukseksi, jonka loppua ei näy. Ilman Metran konsernijohtajan Georg Ehrnroothin rauhallisuutta uskokin olisi ilmeisesti kaikonnut asianosaisilta. Dieselyhtiö Wärtsilä NSD muodostaa 70 prosenttia koko Metran 15,5 miljardin markan liikevaihdosta. Dieseleiden liiketappio on karmeat 644 miljoonaa markkaa.

Dieselin tappiot eivät kaikki ole kuitenkaan toiminnallisia, sillä yhtiö on päättänyt inhorealistisella tavalla siivota pöydän. Metra kirjaa nyt 312 miljoonan markan kustannukset, jotka kuluvat dieselien valmistuksen rakennejärjestelyihin. Kertapoistoja ja alaskirjauksia tehdään lisäksi 260 miljoonan markan edestä.

Koko järjestelyn Metra käytännössä kattaa Assa Abloy -yhtiön osakkeiden 522 miljoonan markan myyntivoitolla. Näillä eväillä dieselien pitäisi Ehrnroothin mielestä olla vuoden päästä vähän voitolla.

Wärtsilä NSD:n vaikeudet olivat tiedossa, kun viime kesäkuun alussa yhtiön toimitusjohtajaksi vaihdettiin Pentti-Juhani Hintikan tilalle talousmies Ole Johansson . Metran oli syksyllä pakko perua aikeensa heikkokuntoisen Wärtsilän yhtiöittämisestä. Konsernin hajottamista ei ole unohdettu, mutta enää sillä ei ole aikataulua.

Dieselmoottoreiden mallien ja tuotannon uudistaminen on ollut paljon raskaampaa kuin Metra ikinä osasi odottaa. Tuotannon myllääminen tapahtuu osittain tyhjän päällä, kun päämarkkina-alueelle Aasiaan ei mene voimalaitoksia kaupaksi. Kapasiteettia on liikaa, ja sitä täytyy toisesta päästä sulkea. Yhteensä neljä tehdasta menee tai on mennyt kiinni, ja tuhat ihmistä laitetaan ulos.

Vääränlaisia

voimaloita Kun voimalatoimitusten painopiste on siirtynyt Aasiasta Eurooppaan ja Amerikkaan, kysyntä kohdistuu pienempiin kevytöljyllä ja kaasulla toimiviin voimaloihin. Wärtsilän asema heikkenee, koska sen leipälaji ovat isot raskasöljyvoimalat.

Ranskan Mulhousessa sijaitsevan Cummins Wärtsilän nopeakäyntisten dieseleiden valmistus käynnistyy tuskallisen hitaasti, eikä laatuongelmitta. Yhteisyhtiöön uppoaa nyt järjestelyvarauksista 100 miljoonaa markkaa. Kolmessa vuodessa Metran osuus yhteisyhtiön tappioista on ollut lähes puoli miljardia.

Heikkopäisempi voisi jo kysyä, onko tässä mitään järkeä. Ole Johansson vakuuttaa, että on. Täyden valikoiman dieseltuotanto näyttää voimansa jo laivamoottoreiden puolella - niistä tulee kunnon tulosta. Johansson myöntää, että on tehty liian paljon liian nopeasti, eikä laatukaan ole pysynyt ihan mukana. Ehrnrooth myöntää, että tuotekehitystyö on ollut ehkä liian aggressiivista.

Dieselien varjossa Sanitecin kylpyhuonetuotteilla ja Imatra Steelin terästehtaalla menee hyvin. Sanitec olisi mielellään ostanut brittiläisen Blue Circle Bathroom Industries -yhtiön, mutta American Standard suostui maksamaan yhtiöstä puolitoista kertaa liikevaihdon verran, kaksi miljardia markkaa.

Metran omistus Assa Abloy -yhtiössä on tuottava "takametsä", josta on hyvä ottaa tarpeeseensa. Osakkeiden markkina-arvo on 3,8 miljardia, mutta kirja-arvo puoli miljardia.

Kun Metra aikoo pysyä yhtiön suurimpana yksittäisenä omistajana, se voisi nykyisen omistusrakenteen vallitessa irrottaa yhtiöstä halutessaan vielä pari miljardia markkaa.

Metran nettotulos painuu tappiolle, kun tulosta rahoituserien jälkeen oikaistaan tilikauden veroilla. Metra maksaa paljon veroja, koska sen yhtiöiden tulos eri maissa heittelee suuresti. Hyvillä tuloksilla ei voi kuitata tappioita. Nettotulos sisältää Assa Abloyn myyntivoiton ja Wärtsilä NSD:n lähes yhtä suuret järjestelykustannukset.

Taulukon tunnusluvuissa pääomalainoja ei ole otettu omaan pääomaan. Oman pääoman tuotto on lipsahtanut miinukselle, mutta yhtiö maksaa tulokseensa nähden reilun osingon. Konsernijohtaja perustelee tätä sillä, että tuotantorakennetta korjaavat varaukset eivät ole toiminnallista tulosta, ja ne lupaavat parempaa tulevaisuutta.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Sää on aiheuttanut yöllä ongelmia Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnair pyysi matkustajia varautumaan kentällä yöpymiseen, sillä hotellit ovat täynnä

  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  10. 10

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää