Talous    |   MIKÄ TULOS

Jättikaupan jälkihoito vei Instrun tappiolle

Toimitusjohtaja Olli Riikkala sanoo: "Pahin on jo ohi." Nyt ostoslistalla pieniä teknologiapajoja

Tilaajille

Instrumentariumin viime vuoden tulosta esittelevää toimitusjohtaja Olli Riikkalaa ei hymyilytä. Luvut käydään läpi pikavauhtia ja suurin osa tiedotustilaisuudesta kuluu selittämiseen. Riikkala puhuu kalvojen lomassa useaan otteeseen "myllerryksestä" ja "täysremontista".

"On selvä kun katselee lukuja, että jotakin täytyy tapahtua", Riikkala murehtii.

Kieltämättä. Instru liikevaihto kasvoi viime vuonna 45 prosenttia. Ennen sangen tasaisella kasvu-uralla louskuttanut voitto ennen satunnaiseriä kuitenkin laski miltei saman verran, eli 47 prosenttia. Se oli yhtiön ilmoituksen mukaan 181 miljoonaa markkaa.

Yhtiö selvisi kuiville myymällä ydinalansa terveydenhoidon teknologian ulkopuolelle jääviä liiketoimintoja. HS:n oikaisemassa nettotuloksessa nämä myynnit ja osakesalkun keventäminen putsataan pois. Oikaistuilla luvuilla Instru teki liki 3,9 miljardin markan liikevaihdolla kymmenen miljoonan markan tappion. Oikaisu on poikkeuksellisen raju, koska satunnaisia tuottoja oli poikkeuksellisen paljon.

Ohmeda-kauppa

kuristaa Tuloksen nyykähtäminen ei ollut yllätys. Instrumentarium osti viime keväänä 2,6 miljardilla markalla amerikkalaisen Ohmedan nukutuslaitteet ja erikoistuotteet. Kaupan sulattelu kuristi Instrun tulosta pahasti.

Kyseessä oli hurja riski. Kaupalla Instru käytännössä tuplasi sekä liikevaihtonsa että taseensa loppusumman. Epäonnistuminen näin ison kaupan jälkihoidossa vetää sukkelasti niin ostajan kuin ostettavankin kiville.

Nyt Ohmedaa on saumattu Instrumentarium-konserniin vajaan vuoden ajan. Onko toimitusjohtaja Riikkalan mielessä käynyt, että tuli haukattua liian iso pala?

"Ihan varmasti. Missään vaiheessa ei ole tullut uskonpuutetta siihen, etteikö tämä olisi hyvä juttu, ei missään vaiheessa. Välillä on kyllä tullut mieleen, riittävätkö omat tai jengin voimat." Riikkalan mukaan vaihtoehtona oli hidas hiipuminen. Terveydenhoidon laitevalmistus keskittyy väistämättä. Jos Instru ei olisi lähtenyt pelaajaksi keskittymispelissä, siitä olisi tullut pelinappula. "Jos kauppaa ei olisi tehty, keskustelisimme ehkä nyt Instrun myymisestä paloina kilpailijoille." Leijonanosa yhdistymisen kuluista osui viime vuodelle. Nyt pöytä on puhdas ja tilanne näyttää paremmalta.

"Luojan lykky, että Ohmedassa on pätevää johtoa, joka haluaa toimia alalla", Riikkala huokaisee. Avainhenkilöt ovat jääneet taloon ja Instru on malttanut olla ronkkimatta ostoksensa johtajistoa uuteen uskoon.

Ihmisiä on siirretty lähinnä Ohmedan tuotekehittelypuolelle Instrun jo aiemmin omistamasta Datex-Engströmistä. "Ohmedan tuotekehitysosaamista pitää kehittää. Datexilla kasvu on ollut näin", sanoo Riikkala ja elehtii ilmaan nousuvoittoisen kasvukäyrän. "Ohmedassa taas ihan flat (latteaa)." Kertaluonteisten yhdistymiskulujen lisäksi Instrun tulosta rasittivat Ohmedasta tiukassa syynissä löytyneet yllätykset. Esimerkiksi luottotappioita paljastui ennakoitua enemmän.

Pikkumiinoja pahempi merkki on, että konsernin liikevaihto laski 1998 viimeisellä neljänneksellä. Myynnin hiipuminen viittaa asiakkaiden säikkymiseen.

"Se oli odotettua", Olli Riikkala toppuuttelee. Hänen mukaansa loppuvuoden notkahdus periytyi alkukesästä, jolloin tilanne oli vaikeimmillaan. Myyntimiehet eivät olleet kentällä myymässä ja saamatta jääneet tilaukset kääntyivät loppuvuodesta laskevaksi liikevaihdoksi.

"Joulukuussa saattoi jo nukkua rauhallisesti, kun näki silloin sisään tulleiden tilausten määrän. En nyt vielä lähtisi kuuden viikon golf-lomalle, mutta työt alkavat normalisoitua." Ohmeda-ostos laski Instrun omavaraisuusasteen 36 prosenttiin. Vaikka velkataakka oli yhä kohtuullinen, yhtiö aloitti tiukan vakavaraisuuskuurin.

Pakettiin kuului osakeanti vanhoille omistajille, Orionin osakeomistuksesta luopuminen sekä eläkesäätiön purkaminen. Instrun vakavaraisuus nousee toimien jälkeen tukevaan 51 prosenttiin.

Riikkala kiistää, että kyse olisi ylivarovaisuudesta.

"Yhtiö on sisäisessä murroksessa ja toimiala muuttuu teknologisesti aivan toisennäköiseksi viiden vuoden kuluessa. Näissä olosuhteissa tarvitaan nopeasti käytettävissä olevaa rahaa." Nokian tavoin yhtiö etsii "sopivia pieniä teknologiayrityksiä, jotka eivät itse enää pääse eteenpäin". Pikkukaupoilla on tarkoitus ostaa osaamista sekä mahdollisesti avata uusia markkinoita.

Instrumentarium julkaisee ensimmäisen osavuosituloksensa vapun jälkeen. Silloin saadaan lisää vinkkejä siitä, oliko Ohmeda-kauppa menestys vai uhkaako tehohoidon taitaja Instru itsekin joutua letkuihin.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  7. 7

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  8. 8

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  9. 9

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  10. 10

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää