Talous

Osa Nokian osakkaista tahtoo hyvitystä osakemuutoksesta

Hallituksen johtoon nousemassa Jorma Ollila

Tilaajille

Nokian hallitus valinnee tänään puheenjohtajakseen yhtiön toimitusjohtajan Jorma Ollilan. Hallitus järjestäytyy iltapäivällä yhtiökokouksen jälkeen.

Yhtiökokouksessa on esillä useita Nokian tulevaisuuden kannalta merkittäviä asioita. Hallituksen täydentämisen lisäksi Nokian hallitus esittää yhtiön osakesarjojen yhdistämistä, joka kirvoittaa myös kriittisiä puheenvuoroja. Ainakin Osakesäästäjien keskusliitto haluaisi, että yhtiön hallitus valmistelisi asiaa vielä lisää ja korvaisi äänivallan menetyksen yhtiön K-osakkaille.

Hallitus esittää myös osakkeen nimellisarvon puolittamista eli splittausta, minkä seurauksena osakkeiden lukumäärä kaksinkertaistuu.

Uusi laaja

optio-ohjelma Esityslistalla on myös uusi optio-ohjelma Nokian avainhenkilöille sekä tavallista mittavampi osakeantivaltuutus.

Nokian hallituksen jäsen, professori Edward Andersson sanoi tiistaina uutistoimisto Reutersille, että hän on valmis tukemaan Ollilan valintaa puheenjohtajaksi.

Hallituksen puheenjohtajan paikka on auki, sillä vuorineuvos Casimir Ehrnrooth luopuu tänä keväänä luottamustehtävistään. Ehrnrooth tuli hallitukseen 1989 ja on ollut puheenjohtajana vuodesta 1992 lähtien.

Hallituksen puheenjohtajuus on Nokian kokoisessa yrityksessä kokopäivätyötä. Hallituksen tehtävänä on ohjata liiketoiminnan suuria linjoja, päättää mittavista investoinneista, erottaa ja valita toimitusjohtaja sekä vahvistaa budjetit ja toimintasuunnitelmat. Viime vuonna hallitus kokoontui kymmenen kertaa, joista kaksi hoitui puhelimitse.

Nokian hallitukseen kuuluvat Edward Anderssonin ja Jorma Ollilan lisäksi Pohjolan pääjohtaja Iiro Viinanen ja varatoimitusjohtaja Pirkko Alitalo , Sammon pääjohtaja Jouko Leskinen , Merita-Nordbankenin hallituksen puheenjohtaja Vesa Vainio , yhdysvaltalaisen Citigroupin varapääjohtaja Paul Collins ja hollantilaisen NKF Holdingin hallintoneuvoston puheenjohtaja Robert van Oordt .

Uudeksi jäseneksi valitaan tänään professori Bengt Holmström .

Kenestä uusi

toimitusjohtaja Nokian tulevaisuuden kannalta on mielenkiintoista, jatkaako Ollila myös yhtiön toimitusjohtajana vai nouseeko paikalle joku muu. Vahvin ehdokas on nykyinen kakkosmies, varatoimitusjohtaja Pekka Ala-Pietilä .

Kumpikaan vaihtoehto ei ole helppo asetelma. Hallituksen puheenjohtajan ja toimitusjohtajan yhdistelmä kasaa paljon valtaa yhdelle ihmiselle, jonka roolit saattavat mennä helposti sekaisin. Periaatteena on, että hallituksen puheenjohtaja on toimitusjohtajan esimies.

Jos Ala-Pietilä tai joku muu nousee toimitusjohtajaksi, ainakin työnjako on selkeämpi. Uuden toimitusjohtajan kannalta hankalinta on se, että entinen toimitusjohtaja esimiehenä voi tuntea kiusausta puuttua liikaa operatiiviseen toimintaan, joka ei hänelle enää suoranaisesti kuulu.

Ulkomaalaisilla A-osakkeita Nokian hallitus esittää yhtiön A- ja K-osakesarjojen yhdistämistä niin, että kaikilla osakkeilla on yksi ääni ja yhtäläinen oikeus osinkoon. Yhdistämisen seurauksena K-osakkeen äänimäärä laskee kymmenestä yhteen.

Suomalaisten instituutioiden äänivalta Nokiassa on perustunut juuri K-osakkeisiin. K-osakkeiden osuus kaikista osakkeista on 20 prosenttia. Sen sijaan äänimäärästä niiden osuus on 72 prosenttia.

Ulkomaiset sijoittajat ovat suosineet A-osakkeita niiden paremman likviditeetin takia. Useimmat ulkomaalaiset sijoittavat Nokiaan arvonnousun ja osinkojen eivätkä vallankäytön takia.

Osakesäästäjien keskusliitto aikoo esittää, että sarjojen yhdistämissuunnitelma palautettaisiin hallituksen käsittelyyn. Keskusliittoa edustaa Jaakko Ravald , joka sanoo käyttävänsä puheenvuoron ainakin silloin, jos "kokous aikoo istua mykkänä".

Ravald ei vastusta sarjojen yhdistämistä, vaan sitä, että K-osakkaat eivät saa minkäänlaista korvausta äänivaltansa menetyksestä. Muutamat suomalaisyhtiöt ovat sarjoja yhdistellessään käyttäneet hyvityksenä muun muassa suunnattua antia.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  5. 5

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  6. 6

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Edis Tatli nappasi EM-tittelin itselleen takaisin – ”Hain tyrmäystä, mutta muutenkin meni hyvin”

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  8. 8

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää