Talous    |   MIKÄ KIRJA

Soros arvostelee kapitalismia

George Soros: Kansainvälisen kapitalismin kriisi: Avoin yhteiskunta uhattuna. (The Crisis of Global Capitalism: Open Society Endangered) Suomennos: Heikki Karjalainen. Tammi 1999. 281 s.

Tilaajille

George Soros on ehkä maailman tunnetuin sijoitusrahaston johtaja. Häntä voidaan pitää myös maailman tunnetuimpana keinottelijana, joka on hankkinut miljardien dollareiden omaisuuden muun muassa valuuttakeinottelulla.

Viime aikoina käyttämiensä puheenvuorojen takia hänestä on myös tullut keskeinen nykykapitalismin arvostelija - rooli, joka ensi ajattelemalta sopii hänelle huonosti. Uusimmassa kirjassaan Soros kertoo, miksi kansainvälinen kapitalismi on vaarassa romahtaa.

Soros lähtee siitä, että kapitalismi on luontaisesti epävakaa talousjärjestelmä. Keskeinen epävarmuuden lähde on rahoitusmarkkinat, joiden vapauttaminen yhdisti tiiviisti kehittyneet ja alikehittyneet maat.

Sorosin mielestä markkinamekanismin lonkerot ulottuvat nykyisin alueelle, jonne ne eivät kuulu: markkinoiden ulkopuoliselle sektorille. Sillä Soros tarkoittaa yleistä etua - yhteiskunnallisia arvoja, joita ovat esimerkiksi rauha, vapaus ja yhteiskunnallinen oikeudenmukaisuus.

Tämä näkyy Sorosin mukaan siten, että oman edun ja yhteisen edun tavoittelu sekoittuvat. Pahimmassa tapauksessa se merkitsee yleisen edun olemassaolon kiistämistä.

Sorosin mielestä nykykapitalismissa korostuvat markkinoille tyypilliset itsekkäät arvot. Siksi yhteisten etujen ajamiseen tähtäävät yhteiset päätökset torjutaan liian usein markkinoita vinouttavina. Soros kutsuu tällaista ajattelua markkinafundamentalismiksi.

Markkinat eivät

sovi joka paikkaan Margaret Thatcherin kuuluisassa toteamuksessa "Ei ole olemassa sellaista kuin yhteiskunta" kiteytyy markkinafundamentalismin yksi peruslähtökohta. Soros pitääkin Thatcheria ja Ronald Reagania merkittävinä markkinafundamentalismin edustajina.

Soros pitää markkinafundamentalismia keskeisenä uhkana avoimelle yhteiskunnalle - termi, jonka Soros on omaksunut ehkä tärkeimmältä innoittajaltaan, filosofi Karl Popperilta . Hän käytti sitä erottaakseen länsimaiset demokratiat natsi-Saksan ja Neuvostoliiton kaltaisista totalitaarisista yhteiskunnista.

Uhka on kuitenkin oleellisilta osiltaan tahatonta ja epäsuoraa, koska se ei perustu demokratian halveksimiseen vaan markkinamekanismin toiminnan väärin ymmärtämiseen.

Sorosin mukaan markkinafundamentalistit lähtevät siitä, että kapitalismi on perusluonteeltaan vakaa talousjärjestelmä, ja vapaat kansainväliset rahoitusmarkkinat auttavat myös alikehittyneitä maita kohdentamalla niille resursseja.

Sorosin mielestä tällainen näkemys on vaarallinen. Se voi johtaa taloudellisiin katastrofeihin, joiden seurauksena miljoonat ihmiset joutuvat taloudelliseen ahdinkoon.

Soros on huolissaan siitä, että talouden luontaiseen epävakauteen ei ole kiinnitetty riittävästi huomiota. Markkinafundamentalismin uhkaa lisää tämän ajattelun leviäminen myös markkinoiden ulkopuoliseen sektoriin.

Sorosille demokraattinen yhteiskunta on kapitalistisen talouden vastapaino, jota tarvitaan kapitalismin elinvoiman takaamiseksi ja sen arvoperustan turvaamiseksi. "Lyhyesti sanoen, me tarvitsemme maailmanlaajuisen yhteiskunnan tasapainottamaan maailmanlaajuista kapitalismia." Kapitalismi

on sittenkin paras Kapitalismin perusteiden arvostelustaan huolimatta Soros ei esitä radikaaleja korjauksia. Vioistaan huolimatta kapitalismi on paras vaihtoehto.

Sorosin mielestä rahoitusmarkkinoiden säätelyä ja valvontaa olisi kuitenkin lisättävä. Hänen mukaansa jo tehdyt ehdotukset esimerkiksi läpinäkyvyyden kasvattamisesta ja tiedottamisen lisäämisestä ovat liian suppeita. Sorosin mielestä tavoitteena pitäisi lopulta olla sellaisten puitteiden luominen, jotka mahdollistaisivat julkisen vallan väliintuloon edes jollakin lailla rinnastettavan kansainvälisen talouspolitiikan.

Järjestelmän pitäisi myös palkita kuulumisen kansainväliseen, avoimista yhteiskunnista koostuvien maiden perheeseen.

Soros tunnustaa ne poliittiset vaikeudet, joita tällaisessa toiveessa on. Se voi olla myös yksi syy hänen suositustensa yleisluonteisuuteen ja siihen, että hän jättää tiettyjä ajankohtaisia aiheita käsittelemättä.

Sorosin kirjan suurin ansio on siihen sisältyvässä kansainvälisen kapitalismin kriittisessä analyysissa. Soros kuitenkin korostaa, ettei hän vastusta kapitalismia. Hänen arvostelunsa on viime kädessä markkinafundamentalismin ja säätelemättömän laissez-faire- eli antaa mennä -kapitalismin kritiikkiä.

"Tärkein ajatus, jonka haluaisin välittää lukijoilleni, on että meidän täytyy oppia erottamaan toisistaan yksilöllinen päätöksenteko, sellaisena kuin esiintyy markkinakäyttäytymisessä, ja kollektiivinen päätöksenteko, niin kuin se ilmenee yleensä yhteiskunnallisena käytöksenä ja varsinkin politiikassa." Soros lähtee siitä, että sijoittajana - hänen liikkuessaan talouden alueella - hänen ei ole tarvinnut ajatella yhteistä vaan omaa taloudellista etuaan. Sen sijaan hyväntekeväisyyden harjoittajana ja yhteiskuntafilosofina hänen täytyy olla kiinnostunut ennen kaikkea yhteisestä edusta.

Sorosin ei tarvitse pahoitella sitä, että hänen keinottelunsa oli osaltaan romahduttamassa Thaimaan bahtia ja miljoonien thaimaalaisten elintasoa: "Rahamarkkinoiden moraali ei ole huono, vaan niillä ei ole moraalia ollenkaan." Erityisesti lukijalle, joka ei hyväksy tällaista näkemystä, Sorosin kirjan ansio on viime kädessä sen esille nostamissa kansainvälisen kapitalismin ongelmissa eikä niinkään siinä esitetyissä ratkaisuehdotuksissa. Sekin riittää tekemään kirjasta tärkeän ja kiinnostavan puheenvuoron.

PEKKA SAURAMO Kirjoittaja on Palkansaajien tutkimuslaitoksen erikoistutkija.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  8. 8

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   Kiinan talous on arvoitus – ”Zombiyritykset” pitäisi päästää konkurssiin, sanoo Suomen Pankin tutkija

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää