Talous

Piilaakson kultasormi haistelee tekniikkayrityksiä

Tilaajille

"Miksihän minulla on näin iso nenä", Kamran Elahian kysyy. Piilaakson iranilaissyntyinen riskirahoittaja muuttaa kullaksi melkein kaiken, mihin nenänsä tyrkkää.

Nenänsä avulla hän etsii tietotekniikan edelläkävijöitä ja hankkii keksinnöille markkinat.

Lopuksi, jos hyvin käy, hän pistää rahoiksi joko myymällä suuremmalle tai listautumalla teknologiapörssi Nasdaqiin.

Kuudella tietotekniikkafirmalla miljoonaomaisuuden luonut Elahian kävi eilen Suomessa esittelemässä uusinta projektiaan.

Hän on perustanut israelilaisten yrityshautomoiden ja japanilaisen teollisuuden kanssa yhteisen riskirahaston, joka etsii kehityskelpoisia teknologiafirmoja hoiviinsa.

Nokian maine ja suomalaisen kauppavaltuuskunnan tapaaminen Israelissa houkutteli Elahianin Suomeen tarkastelemaan täkäläisiä mahdollisia yhteistyökumppaneita.

Elahianin GCP-rahasto on tähän mennessä sijoittanut kolmeen israelilaisfirmaan.

Elahian ei tunnusta mitään reseptiä tulevaisuuden menestyjän löytämiseen. Hän kiinnittää huomiota ennen kaikkea ihmisiin. Jos ihmiset ovat tarpeeksi pystyviä ja idea tarpeeksi kiinnostava, Elahian saattaa istuttaa itsensä hallituksen puheenjohtajaksi.

Itse rahaa riskirahastolta heruu korkeintaan muutama miljoonaa markkaa, mutta Elahian kumppaneineen lupaa kansainvälisiä markkinoita ja pörssin tuomaa mammonaa.

Rahasto pyrkii kansainvälisesti käyttämään hyväksi eri maiden vahvuudet. Israelissa on Suomen tavoin vahva tuotekehitys ja hautomotoiminta. Tuotanto kannattaa järjestää Japanissa ja Aasiassa, missä se on halvinta.

Yritysten pääkonttori, markkinat ja pörssilistautuminen hoidetaan Yhdysvalloissa.

Israelilaisyrityksiä on listautuneena Nasdaqiin jo toista sataa, suomalaisia ei yhtään. Otaniemen teknologiakylän toimitusjohtaja Lauri Ylöstalo uskoo, että suomalaisyrityksillä on aivan yhtä hyvät mahdollisuudet päästä Yhdysvaltain markkinoille kuin israelilaisillakin.

Tyypillinen tietotekniikkafirma on Israelissa ja Suomessa muutaman hengen nyrkkipaja.

Kansainvälistymiseen tarvitaan Elahianin kaltaisia kontakteja, vaikka tuotekehitysrahaa Suomessa onkin tällä hetkellä jaossa yllin kyllin.

"Elahian tuntee piilaakson kuin omat taskunsa", Ylöstalo sanoo.

Internetin palautejärjestelmiä valmistavan CODE Onlinen markkinointijohtaja Esa Luomaperä kävi yhtenä suomalaisyrittäjänä luomassa kontaktia Atlantin taakse. GCP ei herättänyt suurta innostusta.

Positiivisena hän pitää sitä, että kiinnostus Nokiaan vetää rahoittajia Suomeen.

Varmaa on, että kukaan ei halua olla se, jonka kohdalla Elahianin hajuaisti pettää. Liikemies tuli nimittäin alun perin kuuluisaksi siitä, että hän menetti 40 miljoonaa dollaria riskisijoittajien rahaa kolmen vuoden aikana Momenta-nimisellä yrityksellään. Teko oli aikanaan rahan hassaamisen ennätys Yhdysvalloissa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  3. 3

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  4. 4

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  5. 5

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  6. 6

   Asianajajaliitto pitää ”paimenkirjeiden” lähettelyä pelkän baarikeskustelunkin pohjalta hyväksyttävänä – ”Asianajajan velvollisuus numero yksi on lojaalius asiakasta kohtaan”

  7. 7

   Poliisi kiinnostui Sunny Car Centerin kadonneista miljoonista – Konkurssipesä: rahaa meni ”hupifirmalle” ja mausteyhtiölle

  8. 8

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  9. 9

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää