Talous

Yhdysvalloissa syntyy fuusioimalla viestintäalan uusi jättiyhtiö

Yhtiö jatkaa Viacom-nimellä ja pyrkii vahvistamaan asemiaan internetissä

Tilaajille

WASHINGTON-Yhdysvalloissa ilmoitettiin tiistaina uuden maailmanlaajuisen viestintäjätin synnystä. Viihdealan Viacom-yhtiö ostaa CBS-televisioverkon fuusiossa, joka on kaikkien aikojen suurin viestintäalalla.

Noin 37 miljardin dollarin (yli 200 miljardin markan) kaupassa syntyvä jätti jatkaa Viacom-nimellä. Kauppa yhdistää CBS:n nykyisen valtakunnallisen televisioverkon, Viacomin omistaman Paramount-elokuvastudion sekä joukon kaapelikanavia.

Viacom maksaa kaupan kokonaan osakkeillaan. Yhtiöiden hallitukset ovat hyväksyneet yhdistymissuunnitelman, jonka tuloksena syntyvä uusi Viacom on noin 80 miljardin dollarin (lähes 400 miljardin markan) arvoinen.

CBS johtaa katsojaluvuissa Yhdysvaltain kahta muuta suurta televisioverkkoa ABC:tä ja NBC:tä. Viacom omistaa perinteikkään Paramount-studion lisäksi muun muassa MTV-, Nickelodeon- ja VH1-kaapelikanavat sekä Simon & Schuster -kustantamon. CBS:llä on ulkomainontaa ja 163 radiokanavaa, Viacomilla Blockbuster-videoketju ja joukko huvipuistoja.

Yhteensä CBS:llä on 15 televisioasemaa ja Viacomilla 19. CBS:n pääjohtajan Mel Karmazinin mukaan Viacom saisi 41 prosentin osuuden Yhdysvaltain televisiomarkkinoista. Yhtiön täytynee luopua joistakin asemista, sillä liittohallitus rajoittaa yhden yhtiön osuuden markkinoista 35 prosenttiin.

Ensimmäisten amerikkalaisarvioiden mukaan uusi Viacom pystyy kilpailemaan esimerkiksi CNN-television omistavan Time Warnerin sekä Fox-television omistajan News Corporationin kanssa.

"Meistä tulee johtajia viihdeteollisuuden kaikilla aloilla koko maailmassa", Viacomin pääjohtaja Sumner Redstone vakuutti tiistaina tiedotustilaisuudessa New Yorkissa.

CBS:n Karmazin sanoi, että tämän jälkeen maailman ylivoimaisesti suurimmat viestintäyritykset ovat Viacom ja Time Warner.

CBS saa

oman studion Analyytikot näyttivät olevan tiistaina yhtä mieltä siitä, että kauppa on lähes neronleimaus. CBS:llä ja Viacomilla ei juurikaan ole päällekkäisiä toimintoja.

BancBostonin analyytikko William Meyers sanoi uutistoimisto Reutersille, että kauppa on "sisällön ja jakelun täydellinen liitto". Viacom vastaa sisällöstä. Se saa nyt mainoskanavan sarjoille ja elokuville, joita sen Paramount- ja Spelling Entertainment -studiot tuottavat. CBS saa elokuva- ja televisiostudion kanaviaan varten.

Kaupan taustalla oli Yhdysvaltain viestintää valvovan viraston FCC:n muutaman vuoden takainen päätös lieventää määräyksiä, jotka kielsivät televisioverkkoja omistamasta omaa ohjelmantuotantoa. Viime kuussa FCC kumosi vielä säännöksen, joka kielsi viestintäyhtiöitä omistamasta useampia kuin yhden televisiokanavan yhdellä markkina-alueella.

Säätelyn purkaminen on lisännyt viestintäalan yrityskauppoja, eikä Viacomin ja CBS:n fuusion uskota jäävän viimeiseksi. ABC-television omistaja Disney on jo liittänyt ABC:hen studion, joten ainoa verkko ilman omaa tuotantoa on NBC.

CBS:n ja Viacomin yhdistyminen merkitsee itse asiassa paluuta entiseen: Viacom sai alkunsa, kun Yhdysvaltain liittohallituksen määräykset pakottivat CBS:n luopumaan ohjelmantuotannostaan 1971. Televisioverkosta lähtenyt osa kasvoi suurtekijäksi vuosien varrella perustaessaan Showtime-kaapelikanavan 1978, ostaessaan MTV-musiikkikanavan 1986 ja hankkiessaan viimein Paramount-studion 1994.

Edellinen viestintäalan yrityskauppojen ennätys tehtiin 1995, kun Disney osti ABC:n 19 miljardilla dollarilla. Nyt CBS:n hinta oli lähes kaksinkertainen.

Valttina

MTV ja verkko Nyt uuden yhtiön odotetaan varmistavan asemiaan internetissä, josta on tulossa tärkeä musiikin ja muun viihteen levityskanava.

Juuri verkossa viestintäyhtiön laaja-alaisuus on valtti, sillä viihteen eri osa-alueet ruokkivat markkinoinnissa toisiaan. "Kellään muulla ei ole käytössään monipuolisia voimavaroja", Viacomin Redstone sanoi tiistaina.

Internetissä Viacomin valtteja ovat musiikkikanava MTV:n ja nuorille suunnatun Nickelodeon-television verkkosivut. CBS:n Karmazin korosti musiikkikanavan merkitystä.

Viacomin ja CBS:n yhdistymistä arvailtiin pitkään, mutta eräänä esteenä pidettiin johtajien vahvoja persoonallisuuksia. Nyt uuden Viacomin hallituksen puheenjohtajaksi ja pääjohtajaksi tulee Viacomin Redstone, 76, ja toimitusjohtajaksi nimitetään CBS:n Karmazin, 56. Ratkaisu merkinnee, että Karmazin nousee pääjohtajaksi, kun Redstone jää aikanaan eläkkeelle.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  9. 9

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  8. 8

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää