Talous

Tshetshenian sota kuristaa Venäjän kassaa

Armeijalle revitään rahaa sosiaalimenojen kustannuksella

Tilaajille

MOSKOVA-Venäjän pääministeri Vladimir Putin lupailee armeijan massiiviseen "terrorisminvastaiseen kampanjaan" Tshetsheniassa osallistuville sotilaille kunnon palkkaa.

Keskivertoupseerin palkka on viitisensataa markkaa, mutta hallitus harkitsee tulipesäkkeeseen lähteville noin kuudentuhannen markan kuukausikorvausta eli samaa kuin venäläisille rauhanturvaajille Kosovossa.

Menoerä rutiköyhän valtion budjetista olisi melkoinen, sillä Tshetsheniaan on jo jylistänyt kymmeniä tuhansia sotilaita. Valtio ei pysty maksamaan riittäviä eläkkeitä, koulut ovat retuperällä, sairaita ei leikata lääkepulan vuoksi eikä ulkomaisia velkoja hoideta ajallaan. Armeijankin palkat laahaavat kuukauden, pari perässä.

Kaukasuksen konnat

tärkein menoerä Hallitus on kuitenkin nostanut tärkeimmäksi kustannukseksi Kaukasuksen konnien eliminoimisen. "Jos tänään ei toimita ja tuhota terroristeja, huomenna kustannukset ovat moninkertaiset", Putin jyrisi viime viikolla. Lisäbudjetin menot kuluvat Tshetshenian operaation takaamiseen sosiaalimenojen kustannuksella, varapääministeri Viktor Hristenko kertoi.

Aseteollisuudelle on jo korvamerkattu loppuvuonna vajaan 900 miljoonan markan tilausvaltuudet.

Venäjän liittovaltion budjettiesitys ensi vuodeksi on noin 133 miljardia markkaa. Duuma ajoi ensimmäisessä käsittelyssä esityksen sovitteluvaliokuntaan, koska puolustusmenot olivat kansanedustajien mielestä liian pienet.

Valiokunta on ehdottanut asevoimille ainakin kuuden miljardin markan lisäystä. Jättiläisvaltion provinssien tukiaisia on leikattu liittovaltion kasvavien puolustusmenojen vuoksi.

Pohjois-Kaukasuksen kustannusten tarkka määrä ensi vuoden budjetissa on "salaisuus", valtiovarainministeri Mihail Kasjanov kertoi. Puolustusmenot oli alunperin laskettu 110 miljardiksi ruplaksi. Budjettiesitys on laskettu sen oletuksen mukaan, että dollari maksaa 32 ruplaa.

Käynnistetäänkö

setelipainokoneet?

Kenelläkään ei tunnu olevan käsitystä, kuinka paljon rahaa Tshetsheniassa palaa ja mistä rahat niistetään. Pakolaisvirta oireilee katastrofia, kun valtiolla ei ole varoja asuttaa tai ruokkia sodan jaloista lähtenyttä väkeä. Ilmassa väijyy analyytikkojen mukaan rahanpainannan uhka.

Venäjän keskuspankin pääjohtajan Viktor Gerastshenkon mukaan Kaukasuksen menoja voitaisiin maksaa panemalla liikkeeseen lyhytaikainen joukkovelkakirja.

"Pankeilla ja niiden asiakkailla on tarpeeksi rahaa tileillä, joita ei aktiivisesti käytetä reaalitalouden kehittämiseen. Tarvitaan velkainstrumentti, jota ne ostaisivat mieluusti", keskuspankkiiri sanoi viime viikolla.

Venäjän talous upposi viime vuonna kriisiin muun muassa sen vuoksi, että valtiolla ei ollut varaa lunastaa obligaatioita ja markkinat jäädytettiin.

Venäläiset lehdet ovat ynnänneet hyvin erilaisia summia sodan kustannuksiksi. Vuoden pituiset sotatoimet Tshetsheniassa syövät koko liittovaltion budjetista kuukauden menot ensi vuonna, Izvestija-lehti laski.

Asevoimat ovat luomassa turvavyöhykettä, jolla kapinatasavalta eristetään muusta Venäjästä. Jos luotaisiin neuvostotyyppinen rajavyöhyke miinoineen ja vartiotorneineen, kilometri maksaisi miljoona dollaria, Profil-lehti laski. Vyöhykkeestä tullee kuitenkin keveämmin vartioitu ja halvempi.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  8. 8

   Raportti: Sairaalasta voi tulla Afrikassa vankila jopa kuukausiksi, jos ei ole varaa maksaa laskuja – synnyttävät naiset erityisessä vaarassa

  9. 9

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  10. 10

   Kiinan talous on arvoitus – ”Zombiyritykset” pitäisi päästää konkurssiin, sanoo Suomen Pankin tutkija

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää