Talous

Kuluttaja haluaa löytää uudesta vanhaa

Wap-kännykkä saa helposti ensimmäiset käyttäjänsä, mutta jatko on vaikeaa

Tilaajille

Kuka kumma haluaisi ostaa kalliin wap-kännykän, tihrustaa sen pientä ruutua ja näpytellä sen piskuisilla näppäimillä laskuja maksuun?

Lähtökohtaisesti ei kukaan.

Kysyntää ei ole ilman tarjontaa, myönsi Nokian tutkimus- ja kehitysjohtaja Yrjö Neuvokin maanantaina. Nokian ja Merita-Nordbankenin wap-hanketta esitelleen Neuvon mukaan kukaan ei kaivannut kännykkääkään vielä jokunen vuosi sitten.

Miten kansa sitten saadaan haluamaan internetin kännykkään tuovaa wap-matkapuhelinta? Miten wapista tehdään välttämätön?

Nokian johtaja Christian Lindholm miettii työkseen, miten tuotteista saisi mahdollisimman helppokäyttöisiä.

Lindholmin mukaan wapiin pätee sama kuin moneen muuhunkin uutuuteen. Sen käyttötavan on muistutettava jo olemassaolevan tuotteen käyttöä, jotta kuluttaja hyväksyisi sen.

"Jos osaa käyttää vanhaa kännykkämallia, osaa käyttää uuttakin ja niin edelleen", Lindholm sanoo.

Aina tämä ei kuitenkaan onnistu. Joskus uusi tekniikka on niin uutta, että yhtymäkohtaa vanhaan laitteeseen on mahdoton rakentaa.

Lindholmin mukaan silloinkin vanhaa kokemusmaailmaa voi hyödyntää analogian ja metaforan eli vastaavuuden ja kielikuvan kautta.

Kuluttajan on helppo lähettää sähköisiä viestejä, kun viesti kuvataan hänelle postikorttina. Kirjallinen viesti vertautuu postikortin kääntöpuoleen, kuvaviesti etupuoleen.

Tekniikkafriikkejä

ja liikkuvia äitejä Helsingin kauppakorkeakoulun tutkijan Teemu Ylikosken mukaan wapin kaltaiset uutuudet jäävät helposti pienen tekniikasta kiinnostuneen ydinjoukon leluiksi.

"Jos käyttäjiksi halutaan tavallisia ihmisiä, pitäisi hinnoittelu miettiä uusiksi. Nyt wap on liian kallis. Kuluttajan pitäisi myös saada kokeilla uutta palvelua", Ylikoski sanoo ja ehdottaa ilmaista kokeiluperiodia.

Merita-Nordbankenin suunnittelija Pirjo Törmänen myöntää, että wap-palvelujen kohderyhmä on vielä suppea.

"Ensimmäisiä käyttäjiä ovat teknologiafriikit, joiden kännykkälaskut maksaa työnantaja. Heti perässä tulevat 'liikkuvat äidit'." Intuition on

autettava käytössä Törmäsen mukaan wapin ja pankkipalveluiden koekäyttäjät odottivat yhdistelmältä ensisijaisesti luotettavuutta ja turvallisuutta.

Kännykän pitää voida palvella myös odottamattomissa tilanteissa. Liikkuvuudesta ei ole juuri apua, jos kännykällä ei voi maksaa heti käsirahaa, jos sattuu törmäämään vaikka unelmiensa autoon, Törmänen kertoo.

Johtaja Irmeli Sinkkonen Teknillisestä korkeakoulusta sanoo teknisten uutuuksien tyssäävän usein arjen käyttövaikeuksiin.

"Kun yhdistetään ihminen, kone ja kannettavuus ollaan jatkuvasti muuttuvissa olosuhteissa", kertoo Sinkkonen, joka johtaa tietotekniikan osaston käytettävyyslaboratoriota.

Uutuuslaitteiden on oltava sellaisia, että niiden käyttö onnistuu intuition avulla. Tositilanteissa ei ole aikaa selata ohjekirjoja.

"Siksi suunnitteluvaiheessa tarvitaan teknisten asiantuntijoiden lisäksi kognitiotieteilijöitä, psykologeja ja teollisia muotoilijoita", Sinkkonen sanoo.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Sää on aiheuttanut yöllä ongelmia Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnair pyysi matkustajia varautumaan kentällä yöpymiseen, sillä hotellit ovat täynnä

  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  10. 10

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää