Talous

Eläke-Fennian ja Ilmarisen yhdistäminen haudattiin

Suomen ja Fennian neuvottelut eläkeyhtiöistä poikki

Tilaajille

Uuden vakuutusryppään synnyttäminen Suomi-yhtiön, Ilmarisen ja Fennia-ryhmän ympärille ei toteudu ainakaan sellaisenaan. Yrittäjäin Fennian hallitus on hylännyt Ilmarisen ja Eläke-Fennian yhdistämisen. "Tämä fuusiovaihtoehto ei nyt tällä hetkellä näytä olevan sellainen vaihtoehto, johon edes pyrittäisiin", sanoo Yrittäjäin Fennian hallituksen puheenjohtaja Eero Lehti .

Yrittäjäin Fennian ja Eläke-Fennian hallitukset käsittelivät asiaa keskiviikkona.

"Näyttäisi siltä, että siitä seuraa niin monimutkainen jakelutieongelma eläkevakuutuspuolella, ettei se tässä vaiheessa näytä mitenkään yksinkertaiselta", Lehti selittää. "Ilmariseen tulisi niin monesta paikasta vakuutuksia, Fennia-ryhmästä ja ilmeisesti myös Ifistä." Lehti viittaa myös puheisiin siitä, että Suomi ja Ilmarinen olisivat joko yhdessä tai erikseen ostamassa Palvelu-Pohjolan jakeluverkoston. Lehden mukaan Fennia-ryhmä ei ole kiinnostunut Palvelu-Pohjolasta.

Ilmarisen ja Eläke-Fennian yhdistäminen olisi synnyttänyt Suomen suurimman eläkeyhtiön. Se olisi yli 40 prosentin markkinaosuudellaan ohittanut nykyisen markkinajohtajan, Varma-Sammonkin.

Työmarkkinajärjestöt ja valtiovalta katsoivat vaihtoehtojen vähenemistä karsaasti pari vuotta sitten, kun Eläke-Sampoa ja Eläke-Varmaa ajettiin saman katon alle. Eläke-Fennian nykyinen toimitusjohtaja Risto Kausto oli tuolloin eläkeyhtiöiden keskittymisen päävastustajia.

Varma-Sammon synnyttäminen onnistui lopulta, kun osa siitä lohkaistiin Eläke-Fenniaksi. Näin toistensa kanssa kilpailevien eläkeyhtiöiden määrä pysyi Suomessa ennallaan.

Lehti uskoo, että viranomaiset olisivat todennäköisesti hyväksyneet Eläke-Fennian ja Ilmarisen yhdistymisen. Eri asia on, olisiko keskittyminen haluttava kehityssuunta. "Siinä on jo sitten näkemyksiä puolesta ja vastaan." Pohjolan osakkeista

päätös tiistaina Eero Lehden mukaan Eläke-Fenniassa on ollut sitä kantaa, että yhdistämistä ei pitäisi toteuttaa. Muista lähteistä saatujen tietojen mukaan fuusio olisi fennialaisten mielestä tapahtunut liikaa Ilmarisen ehdoilla.

Fennia-ryhmää kiinnostaa kuitenkin yhä Suomi-yhtiön henkivakuutustoiminnot. Tältä pohjalta neuvottelut voivat Lehden mukaan alkaa vielä uudestaan.

"Marssijärjestys on nyt se, että Suomi-yhtiö ratkaisee lopullisesti, miten se näkee järkeväksi hoitaa Pohjolan omistuksensa. Sen jälkeen tilanne on varmaan sitten helpompi käynnistää. Nyt on liian monta epävarmuutta." Suomi-yhtiön hallitus ja hallintoneuvosto kokoontuvat tiistaina päättämään yhtiön hallussa olevien Pohjolan osakkeiden kohtalosta. Samalla ratkeaa moni muukin asia, muun muassa koko Pohjola-ryhmän tulevaisuus.

Jos Suomi myy Pohjolan osakkeet Sammolle, Sampo saa 70 prosenttia Pohjolan äänivallasta. Tämän enemmistön turvin se pystyy liittämään Henki-Pohjolan ja suurta omaisuutta hallinnoivan holding-yhtiön itseensä.

Sampo on ilmoittanut jo etukäteen, että se ei ole kiinnostunut Pohjolan vahinkovakuutuksista eli If-yhtiöstä. Se on myös valmis luopumaan jakeluverkostosta eli Palvelu-Pohjolasta.

Suomi-yhtiö taas tarvitsee jakeluverkoston, sillä sen edustajisto päätti joulukuun alussa aloittaa vakuutusten myynnin uudelleen parin vuoden tauon jälkeen.

Pohjolasta on ollut kiinnostunut myös eläkeyhtiö Ilmarinen. Suomi-yhtiö on tiettävästi neuvotellut molempien tarjoajien kanssa sen jälkeen, kun se sai edustajistoltaan valtuudet ratkaista asia mahdollisimman pian. Edustajisto toivoi, että ratkaisut saataisiin tehtyä ennen joulunpyhiä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  4. 4

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  9. 9

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää