Talous

Maidon hinta saattaa nousta

Aito Maidon katoaminen vaikuttaa viiveellä, kun maidon ennakkotilaukset on tehty vuodeksi Ingman pelkää Valion pelaavan loputkin kilpailijat pois "maitosodasta"

Tilaajille

Maidon hinta noussee ensi vuoden jälkeen, jos kilpailuviranomainen hyväksyy meijerialalla keskiviikkona tehdyt järjestelyt.

Hinnan nousuun vaikuttaa kilpailun väheneminen. Suomen maitomahti Valio nappasi leiriinsä suurimman kilpailijansa Aito Maidon. Valion markkinaosuus nousee nykyisestä, runsaasta 60 prosentista yli 70 prosenttiin.

"Ensi vuodeksi kauppa on aika pitkälle tehnyt ostosopimukset (meijerien kanssa), joten lyhyellä aikavälillä vaikutuksia tuskin vielä näkee", kauppias Kalevi Sivonen Itäkeskuksen Citymarketista sanoo.

Sivosen mukaan edessä on kuitenkin maidon hintatason "tervehtyminen".

Keväällä 1998 Aito Maito lähti polkemaan hintoja vallatakseen markkinaosuutta Valiolta. Puhuttiin "maitosodasta". Se tarkoittaa, että niin meijerit kuin kauppiaat myivät maitoa alle omien kustannustensa. Lähes kaikki meijerit tehnevät tänä vuonna tappiollisen tuloksen.

Maitopurkin hinta onkin vaihdellut rajusti. Vielä alkusyksystä saattoi Vantaan uudessa ostoskeskuksessa Jumbossa ostaa maitolitran 1,50 markalla. Itäkeskuksen Citymarketissa tölkki maksoi torstaina 3,70 markkaa.

Aito Maidon valloitushanke ei onnistunut, joten sen omistajameijerit Kainuun Osuusmeijeri ja Maito-Pirkka päättivät palata takaisin mistä olivat lähteneetkin eli Valion leiriin.

Kun Aito Maito katoaa, nousee Ingman Foods Suomen meijerialan kakkoseksi. Yhtiön hallituksen puheenjohtaja C. G. Ingman pelkää Valion pelaavan loputkin kilpailijat pois pitämällä hintatason alhaisena.

"Yksi tavoite toteutuu eli häirikkökilpailija Aito Maito poistuu, mutta huonoa on, että Valion monopoli meijerialalla palautuu. Saattaa olla, että Valio pelaa nyt kaikki pois", Ingman sanoo. Tampereen seudulla Maito-Pirkan paluu Valion leiriin voi viedä työpaikkoja, sillä meijereillä on siellä päällekkäisiä toimintoja.

"Ei kaikki

ole niin raakaa" Maidontuottajia edustava maitoasiamies Matti Voutilainen Maa- ja metsätaloustuottajien keskusjärjestöstä MTK:sta sen sijaan iloitsee.

"Tämä on selvä tahdonilmaus siitä, että suomalaiset maidontuottajat haluavat toimia yhdessä", hän sanoo. Meijerit ovat muutamaa poikkeusta kuten Ingmania lukuun ottamatta tuottajien omistamia osuuskuntia.

Kuluttajan kannalta myönteinen maitoselkkaus on painanut tuottajia. Kilpailu on Voutilaisen mukaan vienyt maitoisäntien ja -emäntien vuosituloista keskimäärin 10000 markkaa. "Olen kuullut nuorista, jotka ovat lopettaneet tuotannon huonon hintatason tähden", Vuotilainen sanoo.

Liikemiesvaistonsa vastaisesti myös kauppias Kalevi Sivonen antaa henkistä tukea tuottajille.

"Kauppiaana minun tietysti pitäisi iloita alhaisesta hinnasta, mutta realiteetti on, että on pidettävä huoli omavaraisuudesta Suomessa", hän sanoo. "Ei kaikki ole niin raakaa kuin miltä yleensä näyttää." Kilpailuvirasto ei torstaina halunnut kommentoida Valion laajenemista, mutta johtaja Juhani Jokisen mukaan kyse on "erittäin merkittävästä asiasta".

"Määräävässä markkina-asemassa oleva yritys vahvistaa asemiaan", hän perustelee. Virasto käsittelee asiaa kolme kuukautta, saatuaan ilmoituksen Valiolta.

Valiolaiset pitävät vielä suunsa supussa. "Hallintoneuvosto käsittelee asiaa ensi maanantaina", yhtiöstä sanotaan lyhykäisesti.

C. G. Ingmanin "maallikkonäkemyksen" mukaan Valion veto on kirkkaasti kilpailulainsäädännön vastainen. MTK:n Voutilaisen mukaan taas mallia pitää hakea esimerkiksi Tanskasta ja Hollannista, joissa on fuusioiden kautta syntynyt mahtavia meijerijättiläisiä.

Maitoa Suomeen ei vielä tuoda, vaikka muiden meijerituotteiden tuonti on kasvanut melkoisesti EU-jäsenyyden aikana. "Meillä on pelko, että ulkomaiset meijerit valtaavat Suomen markkinat", Voutilainen sanoo.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Edis Tatli kohtaa EM-ottelussa Francesco Pateran – HS seuraa ottelua

  7. 7

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  8. 8

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  9. 9

   Espoon ja Vantaan bussilinjoja saatetaan joutua katkaisemaan lumen takia – Espoossa yhä lähes 5 000 taloutta ilman sähköä

  10. 10

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää