Talous

Kehitysmaiden vuodenvaihteen sujuvuus vaivaa asiantuntijoita

Tietokoneongelmia ei ollut, vaikka valmistautuminen alkoi myöhään

Tilaajille

NEW YORK-Useimmat yhdysvaltalaiset tietokoneasiantuntijat ja yritysten tietohallintajohtajat eivät jälkeenpäinkään suostu myöntämään, että he liioittelivat vuosituhannen vaihteen tietokoneongelmaa. He eivät myöskään usko, että Y2K-pelosta hyötyneet tietokoneyhtiöt ja konsultit huijasivat heitä.

Silti moni heistä on nyt ihmeissään. Miten on mahdollista, että maat, jotka ryhtyivät valmistautumaan myöhään ja näyttivät tekevän hyvin vähän, siirtyivät silti ongelmitta vuoteen 2000?

Siirtymä sujui yhtä mallikkaasti kuin esimerkiksi Yhdysvalloissa ja Britanniassa, joissa tohina alkoi jo vuosia sitten.

"Se kysymys vaivaa meitä kaikkia, vaikka kaikki eivät sitä haluakaan myöntää", sanoo Maggie Parent Morgan Stanley Dean Witter -investointipankista. Parent edusti pankkiaan Global 2000 -yhteenliittymässä, jonka joukko kansainvälisiä rahoituslaitoksia muodosti vuodesta 2000 johtuvien muutostöiden koordinointiin. "Me odotimme huomattavia häiriöitä", Parent sanoo.

Viime hetken

pinnistys Vuosi sitten tammikuussa julkistetun Maailmanpankin tutkimuksen mukaan vain 54 maata 139 tutkitusta kehitysmaasta oli laatinut kansallisen suunnitelman siitä, miten tietojärjestelmät siirretään vuoteen 2000. Vain 21 maata oli aloittanut konkreettiset valmistelut.

Kehitysmaiden lisäksi muun muassa Japanin ja Italian vuosituhannen vaihteen valmisteluja pidettiin huterina.

Paraguayn valtion vuosi 2000 -projektista vastannut virkamies ennusti viime kesänä maan tietojärjestelmien joutuvan vuodenvaihteessa niin suureen sekasortoon, että hallituksen olisi pakko julistaa poikkeustila.

Venäjää, Ukrainaa, Valko-Venäjää ja Moldovaa pidettiin etukäteen niin suurina riskimaina, että Yhdysvaltain ulkoministeriö varoitti matkustamasta kyseisiin maihin uudenvuoden tienoissa.

Miksi vuodenvaihde sujui yllättävän hyvin joka puolella? Tietokoneasiantuntijat listaavat useita syitä.

Jopa asiantuntijat aliarvioivat sen, miten riuskasti monet maat kävivät ongelmien kimppuun vuodenvaihdetta edeltävinä kuukausina. Silloin Y2K-vaivoista tiedettiin jo tarpeeksi, ja ne saivat apua niiltä, jotka aloittivat valmistautumisensa ajoissa.

Yksinkertaisin ja samalla noloin selitys on se, että tietokoneasiantuntijat yliarvioivat maailman riippuvuuden tietokoneista.

Monissa maissa tekemistä oli vähän, koska maat eivät ole yhtä tietokoneistettuja kuin Yhdysvallat. Ne tietokoneet, joita maissa on, eivät muodosta keskenään tiiviitä verkkoja kuten esimerkiksi Yhdysvalloissa. Lisäksi kehitysmaiden koneet ovat usein niin vanhoja, että ne käyttävät yksinkertaisia ohjelmistoja.

Jos riippuvuus teknologiasta otetaan laskelmissa huomioon, Yhdysvaltain ja muiden edelläkävijämaiden investoinnit vuosituhannen vaihteen valmisteluihin eivät ehkä olleetkaan niin huikeasti suuremmat kuin kehitysmaissa.

Sitä on tosin vaikea arvioida tarkasti, sillä monien kehitysmaiden tiedot ovat epäluotettavia. Arviot esimerkiksi Venäjän valmistautumiskustannuksista vaihtelevat noin miljardista markasta liki kuuteen miljardiin markkaan.

USA maksoi

kehitysmaiden kuluja Yhdysvaltain hallituksen arvion mukaan Yhdysvallat käytti Y2K-ongelmaan 100 miljardia dollaria eli lähes 600 miljardia markkaa. Konsulttiyhtiö Gartner Groupin arvion mukaan todellinen summa olisi 150-225 miljardia dollaria eli 800-1200 miljardia markkaa.

"Jos Venäjä investoi esimerkiksi 400 miljoonaa dollaria, se käytti suhteellisesti enemmän rahaa kuin Yhdysvallat. Yhdysvallat on noin 300 kertaa riippuvaisempi tietokoneista kuin Venäjä", väittää Gartner Groupin vuosi 2000 -asiantuntija Louis Marcoccio .

Yhdysvaltain käyttämissä rahasummissa ovat mukana myös investoinnit, joita yhdysvaltalaiset monikansalliset yhtiöt tekivät ulkomaisissa yksiköissään.

Esimerkiksi matkapuhelinvalmistaja Motorolan 225 miljoonan dollarin Y2K-budjettiin kuului runsaasti ulkomaisilla kokoonpanotehtailla tehtyjä korjaustöitä. Lisäksi yhtiö auttoi aasialaisia alihankkijoitaan jäljittämään mahdollisia ongelmia.

Yhdysvaltain hallitus maksoi lisäksi osan kehitysmaiden kuluista. Hallitus kustansi useiden maiden edustajien matkan ensimmäiseen YK:n kansainväliseen kokoukseen 1998, jossa ongelmaa käsiteltiin. Hallitus jakoi myös satoja tuhansia cd-romeja, joissa kymmenellä kielellä käytiin läpi vuotta 2000 koskevia ongelmia ja esiteltiin, miten valmistautuminen pitäisi organisoida.

Joidenkin tietokoneasiantuntijoiden mukaan kyseisellä avulla oli suurempi merkitys kuin monet ymmärsivätkään. Se auttoi myöhäisheränneitä maita huomattavasti.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  7. 7

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  8. 8

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  9. 9

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää