Talous    |   NÄKÖKULMA

Enemmän keskustelijoita

Tilaajille

Asuntotiedon suhteen Suomi

on yhä tuppisuiden maa.

Vähän on sentään edistytty. Viisitoista vuotta sitten asuntojen hintatiedot olivat suuri salaisuus. Välittäjien kauppahintatiedostot sai käyttöönsä vain VTT. Se teki niistä sisäisiä tutkimuksia. Tiskin alta niitä luettiin myös Suomen Pankissa. Virallisia tilastoja asuntokaupasta ei ollut.

Lehdet kirjoittelivat asuntojen hinnoista sen perusteella, mitä silmään sattui ja huhut kaupungilla kertoivat. "Erkkeriasunto Pietarinkadulla maksaa jo miljoonan." Välittäjät ja korkeat asuntoviranomaiset soittelivat joka kerta toimittajalle ja haukkuivat vastuuttomasta hintojen nousun lietsomisesta.

Tilastokeskus sai neuvotella välittäjien kanssa pitkään, ennen kuin ne luovuttivat hintatiedostonsa sen käyttöön.

Välittäjät vastustivat,

etenkin Huoneistokeskus. Ne pelkäsivät että jos ihmiset saavat tietää mitä asunnot oikeasti maksavat, he rupeavat tekemään kauppoja itse ja välittäjät käyvät tarpeettomiksi.

Tilastokeskuksen asuntojen kauppahintatilasto alkoi ilmestyä neljännesvuosittain loppuvuodesta vasta 1985. Aluksi tieto tuli jopa viisikin kuukautta myöhässä. Nyt viive on vain kuukausi. Tilasto perustuu noin 20000 kauppaan eli kolmannekseen kaikista kaupoista.

Vuonna 1987 asuntotilastojen tekijät saivat käyttöönsä asuntokauppojen leimaverotiedot, jossa ovat mukana kaikki kaupat. Ne julkaistaan kerran vuodessa. Elinkustannusindeksiin asuntojen hinnat otettiin 1988 alussa.

Luotettavaa tietoa asuntojen hinnoista siis nyt on. Se onkin laajassa käytössä monissa asuntotutkimusta harjoittavissa paikoissa kuten esimerkiksi asuntorahastossa, Suomen Pankissa, VATT:ssa ja taloudellisissa tutkimuslaitoksissa.

Ne vaan ovat enimmäkseen tuppisuita. Erilaisia teoreettisia tutkimuksia tupsahtelee ilmoille silloin tällöin. Asuntojen hinnat saavat ylikuumentua aivan rauhassa, nopeita ajankohtaisia puheenvuoroja ei asuntotutkijoilta juuri heru.

Melkein aktiivisimmalta keskustelijalta tuntuu jo Huoneistokeskus, säännöllisine markkina-analyyseineen. Entinen salailija on tajunnut, että kaikkien tiedossa olevat hintatrendit ovat sille itselleenkin hyvää mainosta.

Keskustelun ei tarvitsisi levätä miltei yhden ison asunnonvälittäjän varassa. Erinomainen tiedosto lepää lähes käyttämättömänä. Entiset leimavero-, nykyiset varainsiirtoverotiedot asuntokaupasta olisivat mainio aineisto. Sen perusteella voitaisiin tehdä jopa reaaliajassa tarkkoja analyyseja, viikon ja postinumeron tarkkuudella.

Nyt tämä tieto menee lähes täysin hukkaan, koska tietojen haltija eli verottaja on penseä.

Ruotsissa kaikki on toisin.

Uppsalan yliopiston yhteyteen perustettiin 1994 riippumaton asuntotutkimuslaitos, Institutet för Bostadsforskning.

Kuuden professorin ja lukuisten tutkijoiden voimin instituutti seuraa mm. suhdanteita, lainoitusta ja muuttoliikkeen vaikutusta asuntomarkkinoihin. Se julkaisee useita ennusteita vuodessa ja tekee Ruotsin asuntopolitiikasta vastaavalle valtiovarainministeriölle selvityksiä ja tutkii kuntien pyynnöstä paikallista asuntotilannetta.

Kannattaisiko meilläkin harkita jotain tällaista?

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  8. 8

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  9. 9

   Pitkittynyt stressi syö parisuhdetta, kun kotona ei osata tehdä enää muuta kuin riidellä – Onneksi tulehtunutta tilannetta voi hoitaa

  10. 10

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää